Sladký kravský sýrový koláč – Snězte ho a nebudete se moci nabažit

Vyzkoušejte tento sladký kravský sýrový koláč. Koláč je báječný. Má nadýchané těsto a velmi šťavnatou náplň. Je to jednoduché a chutné! Udělejte to hned! Jeho příprava je velice jednoduchá a rychlá na přípravu. Se šálkem kávy si budete připadat jako na obláčku.

Zdroj: inoeda.com

Co budeme potřebovat:

(pánev o rozměrech 31 x 24 cm)

Na těsto:

  • 270 g hladké mouky
  • 40 g cukru
  • 1/3 lžičky soli
  • 3 g sušeného droždí
  • 40 g másla
  • 125 ml mléka
  • jedno vejce

Pro náplň:

  • 400 g sladkého tvarohu
  • 80 g cukru
  • 4 g vanilkového cukru
  • jedno vejce
  • jedna čajová lžička škrobu

Na polevu (drobivé těsto/ strouhanka):

  • 2,5 lžíce cukru
  • 30 g másla
  • 4 g vanilkového cukru
  • 50 g mouky

Ostatní: 1 vejce – na potření.


Jak budeme postupovat:

1.Připravte těsto: ohřejte mléko (musí být vlažné).

2.Smíchejte sušené droždí se lžičkou cukru a mlékem. Směs nechte 10 minut odpočívat, aby se droždí aktivovalo.

3.Rozpusťte máslo a nechte ho vychladnout.

4.Vejce vyšlehejte se zbývajícím cukrem a solí dohladka. Přidejte je do směsi droždí a promíchejte.

5.Mouku prosejte do hluboké mísy. Uprostřed udělejte důlek a nalijte do něj tekutou směs. Uhněťte těsto.

6.Ke konci hnětení (když se ingredience spojí) přidejte rozpuštěné a vychladlé máslo. Těsto hněťte asi 7-10 minut, dokud není hladké, homogenní a nelepí se na ruce a stěny mísy.

Zdroj: inoeda.com

7.Z těsta vytvarujte kouli a vložte ji do čisté, olejem vymazané mísy. Přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a nechte 1,5 hodiny kynout na teplém místě.

8.Připravte si náplň: pokud je sýr zrnitý, protřete ho jemným sítem/mlýnkem na maso nebo ho rozmixujte mixérem.

9.Smíchejte sýr, toastový cukr, vanilkový cukr a vejce. Smíchejte dohladka.

10.Přidejte škrob a promíchejte. Upravte konzistenci: pokud je směs příliš řídká, můžete přidat více škrobu.

11.Jakmile těsto ztuhne, vyjměte ho z mísy a rozdělte ho na dvě nestejné části: 1/3 a 2/3. Vytvarujte z nich kuličky a přikryjte je potravinovou fólií. Nechte je 5 minut odpočívat.

12.Větší kus těsta rozválejte na tenké těsto (na stole posypaném trochou mouky): jeho velikost by měla mírně přesahovat velikost plechu. Pomocí obracečky ho přeneste na plech vyložený pečicím papírem nebo vymaštěný olejem. Rovnoměrně ji rozložte a vytvarujte stěny budoucího koláče.

13.Menší kousek těsta rozválejte na tenké těsto (na lehce pomoučeném povrchu).

14.Přidejte sýrovou náplň do horní části pánve, rovnoměrně ji rozetřete a nechte asi 1,5 cm od okraje.

Zdroj: inoeda.com

15.Pomocí obracečky přeneste menší pult na pánev a položte ho na náplň. Slepte okraje dvou vrcholů k sobě.

16.Vzniklý koláč přikryjte potravinovou fólií a nechte 30 minut odpočívat.

17.Připravte si polevu (drobenku): do mísy dejte mouku, opražený cukr, vanilkový cukr a studené máslo nakrájené na kostičky. Rukama míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.

18.Povrch koláče místy propíchejte špičkou nože, aby se během pečení nenafoukl. Poté je potřete rozšlehaným vejcem a posypte polevou.

Zdroj: inoeda.com

19. Koláč pečte 35-40 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Povrch by měl zhnědnout.

20.Nechte vychladnout v plechu. Poté ji vyjměte z formy a odstraňte pečicí papír.

21.Koláč rozdělte a podávejte. Můžete ho skladovat v uzavřené nádobě v lednici.

Přejeme vám dobrou chuť.