Pokud patříte do skupiny milovníku jablečných dezertů či už jen chcete vyzkoušet něco nového, pak jste tu na správném místě! Dnes si společně přichystáme výbornou jablečnou buchtu se smetanou. Spojení jablek se zakysanou smetanou je silně návykové a jsem tedy přesvědčen, že tuto buchtu neděláte naposled! Tato jablečná mňamka se hodí jak k odpolední kávě, tak k víkendové snídani do postele. Jedno sousto vás přenes do říše blaha, které jen tak nebudete chtít opustit. Zbíhají se vám už sliny? Pojďme si tedy společně přichystat tuto výbornou jablečnou buchtu se smetanou!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept a chcete se s námi o něj podělit, pak rozhodně navštivte naši facebookovou skupinu Prima kuchařka.
Co budeme potřebovat:
- 200 g hladké mouky
- 125 g másla
- 5 ks vajec
- 200 g cukru krystal
- 3 lžičky prášku do pečiva
- 50 ml citronové šťávy
- 1 sáček vanilkového cukru
- špetka soli
- 3 lžíce smetany 33%
- 200 g zakysané smetany
- 600 g nakrájených a oloupaných jablek na měsíčky
- 1 lžíce moučkového cukru
Jak postupovat:
1) Začneme tím, že si nastrouháme máslo, ke kterému přidáme sůl, 125 g cukru, vanilkový cukru, 3 ks vajec, přesetou mouku a také prášek do pečiva. Nakonec přidáme smetanu (33%). Důkladně promícháme vypracujeme si hezké hladké těsto.
2) Nyní si přichystáme plech, který si vymažeme a těsto na něj rovnoměrně naneseme. Dále na těsto naskládáme jednotlivé měsíčky jablek, které do těsta jemně natlačíme. Pokapeme citronovou šťávou.
3) Pečeme při 180 stupních zhruba 12 minut. Mezitím si v míse smícháme zakysanou smetanu, zbylé vejce a zbylý cukr. Důkladně promícháme.
4) Po 12 minutách koláč vyndáme z trouby a zalijeme jej smetanou. Vrátíme zpět do trouby a pečeme dalších zhruba 50 minut. Po vychladnutí můžeme přizdobit moučkovým cukrem. Máme hotovo!