
Pokud máte rádi tradiční českou kuchyni, bramborové kluski se slaninou a voňavou hříbkovou omáčkou si zamilujete. Tento pokrm v sobě spojuje jemnost bramborového těsta, křupavou slaninu a bohatou smetanovou omáčku s houbami. Ideální jídlo pro milovníky podzimu i domácí klasiky. 🍄🥔
Doba přípravy: 40 minut. Doba vaření: 25 minut. Počet porcí: 4
Bramborové kluski se slaninou a hříbkovou omáčkou
Co budete potřebovat
Na kluski:
- 1 kg brambor
- 2–3 lžíce hladké mouky (podle druhu brambor)
- 1 vejce
- Sůl
- Trochu bramborového škrobu (na posypání)
- Olej nebo sádlo
- 1 cibule
- 100 g slaniny – vyzkoušejte také recept na nakládanou slaninu ve slaném nálevu s česnekem
Na hříbkovou omáčku:
- 400 g čerstvých hříbků (nebo 40 g sušených)
- 1 menší cibule
- 2 lžíce másla nebo sádla
- 1 lžíce hladké mouky
- 250 ml zeleninového nebo masového vývaru
- 150 ml smetany na vaření (nebo zakysané smetany)
- Sůl, pepř
- Čerstvá petrželka na ozdobu
Postup
1) Příprava brambor
Brambory rozdělte na poloviny. Jednu půlku uvařte a prolisujte, druhou nastrouhejte syrovou a vymačkejte z ní vodu. Škrob, který se usadí, si uschovejte.
2) Těsto na kluski
Smíchejte vařené i syrové brambory, přidejte vejce, sůl, mouku a škrob. Vypracujte vláčné těsto. Tvarujte malé kuličky, do středu udělejte důlek a obalte je ve škrobu.
3) Vaření klusků
Kluski vařte ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch. Poté je vyjměte a nechte okapat.
4) Orestování se slaninou
Na pánvi rozpusťte tuk, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu, osmažte dozlatova. Přidejte uvařené kluski a krátce je v tuku obalte – získají krásnou barvu i vůni.
Bramborové knedlíky se špenátem a uzeným masem: Klasika, co potěší!
Hříbková omáčka
1) Základ omáčky
Houby očistěte (sušené předem namočte) a nakrájejte na plátky. Na másle osmahněte cibuli, poté přidejte houby, osolte, opepřete a nechte je pustit vodu.
2) Zahuštění a vaření
Přidejte mouku, promíchejte a zalijte vývarem (můžete přilít i vodu, ve které se namáčely houby). Vařte přibližně 10 minut, dokud omáčka nezhoustne.
3) Dokončení
Přidejte smetanu, podle chuti dosolte a podávejte posypané čerstvou petrželkou.
Servírování
Bramborové kluski servírujte přelité hříbkovou omáčkou a posypané křupavou slaninou s cibulkou. Podávejte teplé – ideálně s čerstvou petrželkou nebo pažitkou pro svěží vůni.
Tipy a doporučení
- Pokud máte sušené houby, nechte je namočené alespoň 2 hodiny – voda z nich dodá omáčce silnou chuť.
- Pro jemnější omáčku použijte zakysanou smetanu.
- Brambory volte škrobovité – kluski pak budou držet tvar a nebudou se rozpadat.
- Skvěle chutnají i s přidanými orestovanými žampiony nebo liškami.
Závěr
Bramborové kluski se slaninou a hříbkovou omáčkou jsou srdcem poctivé české kuchyně. Kombinace jemného bramborového těsta, voňavých hub a křupavé slaniny potěší každého, kdo miluje domácí jídla s tradicí. Ideální recept na podzimní oběd, který zasytí a zahřeje.
Přejeme dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla!
🔗 Pokud hledáte další inspirace na pochoutky, doporučujeme vám prohlédnout i tyto recepty:
- Ricottové knedlíčky s domácím bazalkovým pestem – jemná italská delikatesa
- Slané Honzovky plněné kysaným zelím, slaninou a sýrem
- RETRO večeře: Rychlé a chutné kolínka s vejci a slaninou
Přečtěte si také:
- Chutné zapečené brambory se sýrem a houbami – Rychlý tip na skvělý oběd!
- Nejchutnější francouzské brambory: Recept od babičky hotový za pár minut
- Sousedka nás neustále šmírovala. Když jsme ji nachytali, nevěřili jsme vlastním očím
- Nezapomeňte do vaší podzimní dekorace přidat také dýně! 20+ inspirací pro vás!
- Recept na luxusní rošťáky z vepřové kýty
















































