Domů Recepty

Bramborové kluski se slaninou a hříbkovou omáčkou

Bramborové kluski se slaninou a hříbkovou omáčkou
Zdroj: Jarka Šipošová Patylová

Pokud máte rádi tradiční českou kuchyni, bramborové kluski se slaninou a voňavou hříbkovou omáčkou si zamilujete. Tento pokrm v sobě spojuje jemnost bramborového těsta, křupavou slaninu a bohatou smetanovou omáčku s houbami. Ideální jídlo pro milovníky podzimu i domácí klasiky. 🍄🥔

Doba přípravy: 40 minut. Doba vaření: 25 minut. Počet porcí: 4


Bramborové kluski se slaninou a hříbkovou omáčkou

Co budete potřebovat

Na kluski:

Na hříbkovou omáčku:

  • 400 g čerstvých hříbků (nebo 40 g sušených)
  • 1 menší cibule
  • 2 lžíce másla nebo sádla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 250 ml zeleninového nebo masového vývaru
  • 150 ml smetany na vaření (nebo zakysané smetany)
  • Sůl, pepř
  • Čerstvá petrželka na ozdobu

Postup

1) Příprava brambor

Brambory rozdělte na poloviny. Jednu půlku uvařte a prolisujte, druhou nastrouhejte syrovou a vymačkejte z ní vodu. Škrob, který se usadí, si uschovejte.

2) Těsto na kluski

Smíchejte vařené i syrové brambory, přidejte vejce, sůl, mouku a škrob. Vypracujte vláčné těsto. Tvarujte malé kuličky, do středu udělejte důlek a obalte je ve škrobu.

3) Vaření klusků

Kluski vařte ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch. Poté je vyjměte a nechte okapat.

4) Orestování se slaninou

Na pánvi rozpusťte tuk, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu, osmažte dozlatova. Přidejte uvařené kluski a krátce je v tuku obalte – získají krásnou barvu i vůni.

Bramborové knedlíky se špenátem a uzeným masem: Klasika, co potěší!

Hříbková omáčka

1) Základ omáčky

Houby očistěte (sušené předem namočte) a nakrájejte na plátky. Na másle osmahněte cibuli, poté přidejte houby, osolte, opepřete a nechte je pustit vodu.

2) Zahuštění a vaření

Přidejte mouku, promíchejte a zalijte vývarem (můžete přilít i vodu, ve které se namáčely houby). Vařte přibližně 10 minut, dokud omáčka nezhoustne.

3) Dokončení

Přidejte smetanu, podle chuti dosolte a podávejte posypané čerstvou petrželkou.


Servírování

Bramborové kluski servírujte přelité hříbkovou omáčkou a posypané křupavou slaninou s cibulkou. Podávejte teplé – ideálně s čerstvou petrželkou nebo pažitkou pro svěží vůni.


Tipy a doporučení

  • Pokud máte sušené houby, nechte je namočené alespoň 2 hodiny – voda z nich dodá omáčce silnou chuť.
  • Pro jemnější omáčku použijte zakysanou smetanu.
  • Brambory volte škrobovité – kluski pak budou držet tvar a nebudou se rozpadat.
  • Skvěle chutnají i s přidanými orestovanými žampiony nebo liškami.

Závěr

Bramborové kluski se slaninou a hříbkovou omáčkou jsou srdcem poctivé české kuchyně. Kombinace jemného bramborového těsta, voňavých hub a křupavé slaniny potěší každého, kdo miluje domácí jídla s tradicí. Ideální recept na podzimní oběd, který zasytí a zahřeje.

Přejeme dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla!

 

🔗 Pokud hledáte další inspirace na pochoutky, doporučujeme vám prohlédnout i tyto recepty:

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!