Domů Recepty

Kynuté knedlíky s povidly – nadýchané jako obláček

Kynuté knedlíky s povidly – nadýchané jako obláček
Zdroj: Jana Jančíková

Kdo by odolal poctivým domácím kynutým knedlíkům plněným voňavými povidly? Tento tradiční recept od Jany Jančíkové je zárukou úspěchu – knedlíky jsou nadýchané, jemné a rozplývají se na jazyku. Ideální sladký oběd, který potěší malé i velké milovníky klasické české kuchyně.

Doba přípravy: 25 minut. Doba kynutí: 1 hodina. Doba vaření: 10–11 minut. Počet porcí: cca 12 knedlíků


Kynuté knedlíky s povidly

Co budete potřebovat

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 3/4 kostky droždí (nebo 1 sušené)
  • Špetka soli
  • 250 ml teplého mléka
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce rozpuštěného sádla
  • 1 lžička cukru (na kvásek)
  • Povidla (na plnění)

Postup

1) Příprava kvásku

Do mísy nalijte teplé mléko, přidejte cukr, droždí a trochu mouky. Nechte vzejít kvásek – trvá to asi 10–15 minut, dokud nezačne pěnit.

2) Těsto

K hotovému kvásku přidejte zbytek mouky, vejce, špetku soli, olej a rozpuštěné sádlo. Vypracujte hladké těsto a nechte ho kynout přibližně 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

3) Tvarování knedlíků

Z vykynutého těsta vytvořte menší kuličky, do středu dejte lžičku povidel a dobře uzavřete. Nechte ještě 15 minut odpočívat pod utěrkou.

Kynuté meruňkové knedlíky – nadýchaná pochoutka z české kuchyně

4) Vaření

Knedlíky vařte v páře (nebo v hrnci s pařáčkem) asi 10–11 minut – podle velikosti. Během vaření neotvírejte poklici, aby těsto nepadlo. Po vytažení je propíchněte jehlou, aby unikla pára.

5) Servírování

Podávejte přelité rozpuštěným máslem, posypané tvarohem a moučkovým cukrem. Pokud máte rádi výraznější chuť, přidejte i trochu skořice.


Tipy a doporučení

  • Knedlíky můžete naplnit také džemem, čerstvým ovocem nebo ořechovou náplní.
  • Pro extra nadýchané těsto použijte část mléka smíchanou s kefírem nebo podmáslím.
  • Při vaření v páře doporučujeme pokličku potřít olejem, aby se knedlíky nepřilepily.
  • Pokud nemáte pařák, knedlíky lze i vařit ve vodě – jen hlídejte, aby se nerozvařily.

Kynuté knedlíky se švestkami – nadýchaná klasika české kuchyně

Často kladené otázky

1. Můžu těsto zadělat předem?
Ano, těsto lze připravit večer a nechat kynout v lednici přes noc. Ráno ho jen propracujte a nechte trochu zteplat.

2. Jdou knedlíky zamrazit?
Určitě! Po uvaření a vychladnutí je dejte do mrazáku. Po rozmrazení je stačí ohřát v páře nebo v mikrovlnce s kapkou vody.

3. Čím můžu nahradit sádlo?
Lze použít i rozpuštěné máslo nebo rostlinný olej, ale sádlo dodá těstu typickou vůni a vláčnost.


Závěr

Kynuté knedlíky s povidly jsou jedním z nejoblíbenějších českých sladkých pokrmů. Jemné těsto, ovocná náplň a voňavé máslo s tvarohem tvoří dokonalou kombinaci, která nikdy neomrzí. Tento recept zvládne i začátečník a výsledek je vždy famózní!

Přejeme dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na sladké pochoutky!

 

🔗 Pokud hledáte další inspirace na pochoutky, doporučujeme vám prohlédnout i tyto recepty:

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!