Jablíčka v oblacích – snadný recept, který musíte vyzkoušet!

0
Jablíčka v oblacích - snadný recept, který musíte vyzkoušet!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Jablíčka v oblacích jsou lahodný a na pohled krásný moučník, který kombinuje křehké máslové těsto, voňavou jablečnou náplň a nadýchaný sněhový obláček. Tento recept potěší nejen milovníky jablečných dezertů, ale i ty, kdo mají rádi jemné a ne příliš sladké pečení. Hodí se k odpolední kávě, na oslavy i jako domácí dobrota „jen tak“.

Příprava sice zabere trochu času, ale výsledek rozhodně stojí za to! Pojďme na recept!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Jablíčka v oblacích

Co budeme potřebovat:

Křehké těsto:

Jablíčka v oblacích - snadný recept, který musíte vyzkoušet!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Sněhová pusinka:

  • 5 bílků
  • Špetku soli
  • 150 g moučkového cukru (lze použít i jiný, třeba krystalový nebo třtinový)
  • 2 ploché lžíce bramborového škrobu (nebo kukuřičného, můžete použít i pudinkový prášek)
Jablíčka v oblacích - snadný recept, který musíte vyzkoušet!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Jablečná náplň:

  • 1,5 kg jablek (nebo podle potřeby – můžete kombinovat více odrůd – zkuste i recept na Domácí štrúdl ze zakysané smetany)
  • 1 lžičku skořicového cukru (nebo mleté skořice a cukr – množství si upravte dle sladkosti jablek)
  • Šťávu z ½ citronu (lze ji vynechat nebo nahradit citronovou kůrou)
  • 1 lžíci másla 
Jablíčka v oblacích - snadný recept, který musíte vyzkoušet!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Jak budeme postupovat:

1. Příprava křehkého těsta:

V míse smíchejte polohrubou mouku, moučkový cukr a prášek do pečiva.

Jablíčka v oblacích - snadný recept, který musíte vyzkoušet!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Pak přidejte studené máslo nakrájené na kostky a žloutky.

Jablíčka v oblacích - snadný recept, který musíte vyzkoušet!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Vypracujte hladké těsto, rozdělte ho na dvě poloviny a každou zabalte do fólie nebo sáčku a uložte do lednice na 30 minut (případně na 15 minut do mrazáku).

Jablíčka v oblacích - snadný recept, který musíte vyzkoušet!
Zdroj: Klaudie von Fedor

2. Pečení spodní vrstvy:

Jednu polovinu těsta rozválejte a přeneste na vymazaný a moukou vysypaný plech o velikosti cca 26×38 cm (nebo použijte pečící papír).

Jablíčka v oblacích - snadný recept, který musíte vyzkoušet!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Propíchejte vidličkou a pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 15–20 minut dozlatova.

Jablíčka v oblacích - snadný recept, který musíte vyzkoušet!
Zdroj: Klaudie von Fedor

3. Příprava jablečné náplně:

Jablka oloupejte a nastrouhejte.

Jablíčka v oblacích - snadný recept, který musíte vyzkoušet!
Zdroj: Klaudie von Fedor

V pánvi je orestujte s citronovou šťávou, máslem a skořicovým cukrem. Duste, dokud se většina šťávy neodpaří. Podle potřeby doslaďte.

Jablíčka v oblacích - snadný recept, který musíte vyzkoušet!
Zdroj: Klaudie von Fedor

4. Šlehání sněhové pusinky:

Z bílků, moučkového cukru a špetky soli vyšlehejte pevný sníh.

Jablíčka v oblacích - snadný recept, který musíte vyzkoušet!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Nakonec jemně vmíchejte bramborový škrob.

Jablíčka v oblacích - snadný recept, který musíte vyzkoušet!
Zdroj: Klaudie von Fedor

5. Vrstvení a dopečení:

Na předpečené těsto rovnoměrně rozetřete jablečnou náplň.

Jablíčka v oblacích - snadný recept, který musíte vyzkoušet!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Poté navrstvěte sněhovou pusinku.

Jablíčka v oblacích - snadný recept, který musíte vyzkoušet!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Nakonec nastrouhejte zbylou polovinu těsta a pečte při 165 °C asi 45 minut, dokud nebude povrch zlatavý.

Jablíčka v oblacích - snadný recept, který musíte vyzkoušet!
Zdroj: Klaudie von Fedor

6. Podávání:

Jablíčka v oblacích nechte zcela vychladnout. Poté krájejte na řezy ostrým nožem (nejlépe zoubkovaným). Podávejte samotné, s moučkovým cukrem lehce poprášeným navrch, nebo s kopečkem šlehačky či vanilkové zmrzliny. Výborně se hodí k šálku kávy, čaje nebo jako lehký dezert po obědě.

Jablíčka v oblacích - snadný recept, který musíte vyzkoušet!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Přejeme dobrou chuť!

Tipy:

  • Ořechy nebo rozinky: Do jablečné náplně můžete vmíchat hrst nasekaných vlašských ořechů nebo mandlí – dodají křupavost a hloubku chuti, namočené rozinky v rumu nebo jablečné šťávě – pro zvýraznění sladkosti a vůně
  • Mřížka: Místo strouhání můžete druhou polovinu těsta rozválet a vytvořit z něj mřížku jako u klasického koláče – výsledek bude elegantnější a vizuálně zajímavý.
  • Servírování s omáčkou nebo přelivem: Dezert lze podávat s vanilkovým krémem, karamelovou polevou, případně i jemným jogurtovým dipem.
  • Jiné ovoce nebo kombinace: Ke strouhaným jablkům můžete přidat i hrušky, švestky nebo borůvky – obměna, která překvapí.

VIDEO NÁVOD:

Sdílejte tenhle fantastický recept s Vašimi přáteli, určitě si také pochutnají! A pokud patříte mezi milovníky jablečných receptů stejně jako my, inspirujte se i dalšími - 10+ receptů na jablečný koláč.