
Jablíčka v oblacích jsou lahodný a na pohled krásný moučník, který kombinuje křehké máslové těsto, voňavou jablečnou náplň a nadýchaný sněhový obláček. Tento recept potěší nejen milovníky jablečných dezertů, ale i ty, kdo mají rádi jemné a ne příliš sladké pečení. Hodí se k odpolední kávě, na oslavy i jako domácí dobrota „jen tak“.
Příprava sice zabere trochu času, ale výsledek rozhodně stojí za to! Pojďme na recept!
Jablíčka v oblacích
Co budeme potřebovat:
Křehké těsto:
- 440 g polohrubé mouky (upečte si z ní také například Granko zákusek s kávou a čokoládovou polevou)
- 60 g moučkového cukru
- 250 g másla (podle tohoto receptu si ho snadno připravíte i doma – domácí máslo)
- 5 žloutků
- 1 plochou lžičku prášku do pečiva (zbytek balení použijte na vrstvený mrkvový koláč s tvarohem)

Sněhová pusinka:
- 5 bílků
- Špetku soli
- 150 g moučkového cukru (lze použít i jiný, třeba krystalový nebo třtinový)
- 2 ploché lžíce bramborového škrobu (nebo kukuřičného, můžete použít i pudinkový prášek)

Jablečná náplň:
- 1,5 kg jablek (nebo podle potřeby – můžete kombinovat více odrůd – zkuste i recept na Domácí štrúdl ze zakysané smetany)
- 1 lžičku skořicového cukru (nebo mleté skořice a cukr – množství si upravte dle sladkosti jablek)
- Šťávu z ½ citronu (lze ji vynechat nebo nahradit citronovou kůrou)
- 1 lžíci másla

Jak budeme postupovat:
1. Příprava křehkého těsta:
V míse smíchejte polohrubou mouku, moučkový cukr a prášek do pečiva.

Pak přidejte studené máslo nakrájené na kostky a žloutky.

Vypracujte hladké těsto, rozdělte ho na dvě poloviny a každou zabalte do fólie nebo sáčku a uložte do lednice na 30 minut (případně na 15 minut do mrazáku).

2. Pečení spodní vrstvy:
Jednu polovinu těsta rozválejte a přeneste na vymazaný a moukou vysypaný plech o velikosti cca 26×38 cm (nebo použijte pečící papír).

Propíchejte vidličkou a pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 15–20 minut dozlatova.

3. Příprava jablečné náplně:
Jablka oloupejte a nastrouhejte.

V pánvi je orestujte s citronovou šťávou, máslem a skořicovým cukrem. Duste, dokud se většina šťávy neodpaří. Podle potřeby doslaďte.

4. Šlehání sněhové pusinky:
Z bílků, moučkového cukru a špetky soli vyšlehejte pevný sníh.

Nakonec jemně vmíchejte bramborový škrob.

5. Vrstvení a dopečení:
Na předpečené těsto rovnoměrně rozetřete jablečnou náplň.

Poté navrstvěte sněhovou pusinku.

Nakonec nastrouhejte zbylou polovinu těsta a pečte při 165 °C asi 45 minut, dokud nebude povrch zlatavý.

6. Podávání:
Jablíčka v oblacích nechte zcela vychladnout. Poté krájejte na řezy ostrým nožem (nejlépe zoubkovaným). Podávejte samotné, s moučkovým cukrem lehce poprášeným navrch, nebo s kopečkem šlehačky či vanilkové zmrzliny. Výborně se hodí k šálku kávy, čaje nebo jako lehký dezert po obědě.

Přejeme dobrou chuť!
Tipy:
- Ořechy nebo rozinky: Do jablečné náplně můžete vmíchat hrst nasekaných vlašských ořechů nebo mandlí – dodají křupavost a hloubku chuti, namočené rozinky v rumu nebo jablečné šťávě – pro zvýraznění sladkosti a vůně
- Mřížka: Místo strouhání můžete druhou polovinu těsta rozválet a vytvořit z něj mřížku jako u klasického koláče – výsledek bude elegantnější a vizuálně zajímavý.
- Servírování s omáčkou nebo přelivem: Dezert lze podávat s vanilkovým krémem, karamelovou polevou, případně i jemným jogurtovým dipem.
- Jiné ovoce nebo kombinace: Ke strouhaným jablkům můžete přidat i hrušky, švestky nebo borůvky – obměna, která překvapí.
VIDEO NÁVOD:
Sdílejte tenhle fantastický recept s Vašimi přáteli, určitě si také pochutnají! A pokud patříte mezi milovníky jablečných receptů stejně jako my, inspirujte se i dalšími - 10+ receptů na jablečný koláč.
Přečtěte si také:
- Krémové těstoviny s lososem: Rychlý recept na smetanovou omáčku
- Prohlédněte si vnitřek úžasného domečku, který má rozměry jen 57 m2 – Stačil by vám?
- Znáte tohle vánoční cukroví? Má jednoduchou přípravu a je skvělé
- Vytvořte si letos krásný a levný zimní svícen z přírodního materiálu
- Vynikající jablečný koláč připravený během chvilky – těsto stačí nalít na jablka a upéct
















































