
Jemný tvarohový koláč s meruňkami a mandlemi je opravdovým potěšením pro milovníky lehkých a vláčných koláčů. Spojuje v sobě sametově hebký tvarohový krém, sladkokyselé meruňky a jemně mandle, které dodávají každému soustu příjemnou křupavost a jemnou oříškovou vůni.
Tento koláč je jako stvořený pro letní odpoledne s šálkem čaje nebo kávy, ale potěší i jako dezert po nedělním obědě.
Jemný tvarohový koláč s meruňkami a mandlemi
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 70 g moučkového cukru
- 5 g prášku do pečiva
- špetka soli
- 150 g másla (studeného, nakrájeného na kousky)
- kůra z 1 citronu (nastrouhaná)
- 40 g zakysané smetany
- 1 vejce
Na tvarohový krém:
- 500 g smetanového sýra nebo jemného tvarohu
- 100 g cukru
- 1 lžička vanilkového cukru
- 2 vejce
- 40 g kukuřičného škrobu
- 100 ml mléka
- 2 lžíce citronové šťávy
Na zdobení:
- meruňky (čerstvé nebo kompotované, rozpůlené nebo nakrájené)
- mandlové lupínky (podle chuti, na posypání)
- moučkový cukr (na závěrečné posypání)
Jak budeme postupovat:
1. Příprava těsta
V míse smíchejte hladkou mouku, moučkový cukr, prášek do pečiva a špetku soli.

Dále přidejte studené máslo a rychle promněte prsty na drobenku.



Vmíchejte nastrouhanou citronovou kůru, zakysanou smetanu, vejce a vypracujte hladké těsto.


Těsto rovnoměrně rozprostřete do formy vymazané máslem o velikosti 30 × 20 cm, vytvořte lehce zvýšené okraje a vložte do lednice na 10-15 minut.

2. Příprava tvarohového krému
Ve větší míse vyšlehejte smetanový sýr nebo jemný tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem a vejcem.


Dále nasypte kukuřičný škrob, přilijte mléko, pokračujte ve šlehání a nakonec vlijte čerstvou citronovou šťávu.



Důkladně vyšlehejte do nadýchaného hedvábného krému a pak stěrkou jemně promíchejte.


Následně krém nalijte na připravené těsto a uhlaďte povrch.

3. Ovoce a mandle
Na povrch rovnoměrně rozložte půlky nebo plátky meruněk a posypejte mandlovými lupínky, které koláči dodají jemnou křupavost a oříškovou vůní.


4. Pečení
Pečte v předehřáté troubě na 160 °C po dobu přibližně 60 minut, dokud koláč není na povrchu pevný a jemně zlatavý.

Na závěr koláč nechte vychladnout a posypejte prosátým moučkový cukrem.


Přejeme dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla!
VIDEO NÁVOD:
Přečtěte si také:
- Zelňačka s houbami – rychlá, poctivá a voňavá domácí polévka
- Křenová omáčka s uzenou krkovicí a domácím knedlíkem – tradiční česká klasika
- Pomerančové cukroví s marmeládou a čokoládou: Svěží vánoční klasika s citrusovým nádechem
- Obrácené řízky z trouby s cibulovým výpekem – šťavnatější než klasika z pánve
- Litá buchta s pistáciovým pudinkem, zakysanou smetanou a skořicí – jednoduchý a neuvěřitelně vláčný dezert












































