Pašerácký řízek s bramborovou kaší a rajčatovo-ředkvičkovým salátem

Pašerácký řízek s bramborovou kaší a rajčatovo-ředkvičkovým salátem
Zdroj: Ludmila Vojtíšková

Pašerácký řízek je vydatné a chutné jídlo, které v sobě spojuje křehké vepřové maso a lahodnou žampionovou nádivku. Díky jemné bramborové kaši a svěžímu salátu z rajčat a ředkviček se jedná o dokonalý oběd pro celou rodinu.

Ať už vaříte pro návštěvu nebo chcete doma připravit něco speciálního, tento recept zaručeně potěší všechny milovníky poctivé české kuchyně.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Pašerácký řízek s bramborovou kaší a rajčatovo-ředkvičkovým salátem

Co budeme potřebovat:

Na pašerácký řízek:

  • Vepřové plátky (např. z kýty nebo pečeně)
  • Sůl, pepř
  • Uzená slanina (na vyškvaření)
  • 1 cibule
  • 200 g žampionů (nakrájených)
  • Šunka (nakrájená na kousky)
  • Hrášek (mražený nebo sterilovaný)
  • 1–2 vejce
  • Hladká mouka, vejce a strouhanka na obalení (trojobal)
  • Olej na smažení

Na bramborovou kaši:

  • Brambory
  • Máslo
  • Mléko nebo smetana
  • Sůl

Na salát:

  • Rajčata
  • Ředkvičky
  • Sůl, pepř
  • Olej (např. slunečnicový nebo olivový)
  • Ocet nebo citronová šťáva

Postup přípravy

1. Příprava nádivky

Na pánvi rozpusťte slaninu, dokud nepustí tuk. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět. Přisypte nakrájené žampiony a orestujte. Dále přidejte šunku, hrášek, osolte, opepřete a vše promíchejte. Nakonec směs zahustěte rozšlehaným vejcem a míchejte, dokud nevznikne nádivka podobná konzistencí hustší kaši. Nechte mírně vychladnout.

2. Plnění a tvarování řízků

Vepřové plátky rozklepejte na tenko, osolte a opepřete. Na jednu polovinu každého plátku naneste připravenou nádivku a druhou polovinou maso překlopte. Spoje zajistěte párátky nebo jehličkami, aby náplň nevytekla.

3. Obalování a smažení

Plněné řízky obalte klasicky v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Smažte je pozvolna na pánvi s vyšší vrstvou oleje z obou stran dozlatova. Nechte okapat přebytečný tuk na papírové utěrce.

👉 Náš tip: Nakládané vepřové řízky v jogurtové marinádě: Křupavé, šťavnaté a plné chuti

4. Příprava bramborové kaše

Brambory oloupejte, nakrájejte a uvařte v osolené vodě doměkka. Slijte vodu, přidejte máslo a teplé mléko (nebo smetanu) a rozšťouchejte do hladké, nadýchané kaše.

5. Příprava salátu

Rajčata a ředkvičky nakrájejte na plátky. Smíchejte v misce, osolte, opepřete, zakápněte olejem a trochou octa nebo citronové šťávy.

Tipy

Zeleninové obměny: Do nádivky můžete přidat i kukuřici nebo nasekanou papriku.

Dietnější verze: Místo smažení lze řízky upéct v troubě na pečicím papíru s minimem oleje.

Skladování: Pašerácké řízky chutnají skvěle i studené – ideální jako pohoštění nebo svačina.

Závěr

Pašerácký řízek s bramborovou kaší a svěžím salátem je poctivé a syté jídlo, které vás nikdy nezklame. Kombinace šťavnaté nádivky, křupavého obalu a jemné přílohy osloví každého gurmána. Vyzkoušejte tento recept a dopřejte si chuť domácí klasiky v netradičním pojetí.

Přejeme dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.