Domů Recepty

Babiččiny nejlepší kynuté koláčky ze zakysané smetany: Naše tradice, kterou má ráda celá rodina

Babiččiny nejlepší kynuté koláčky ze zakysané smetany: Naše tradice, kterou má ráda celá rodina
Zdroj: Ольга Шобутинская

Dnes jsme si pro vás připravili tradiční a výborný recept na kynuté koláčky ze zakysané smetany, které zvykneme připravovat hlavně v období svátků. Připravte si i vy tuto dobrotu a uvidíte, že si je zamilujete.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Kynuté koláčky ze zakysané smetany

Co budeme potřebovat:

  • 115 g cukru
  • 1 ČL sušeného droždí
  • 2 vejce
  • 425 g pšeničné mouky
  • 225 ml mléka
  • 45 g másla
  • 1 ČL kukuřičného škrobu
  • 200 g zakysané smetany
  • vanilkový extrakt podle chuti
  • sůl podle chuti

Jak budeme postupovat:

1. Zahřejeme si mléko a smícháme ho se 3 lžícemi cukru a s droždím. Nechte 5-10 minut, dokud se nevytvoří kvásek. Mezitím rozpusťte máslo a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

2. Potom přidejte prosetou pšeničnou mouku se solí a vzniklý kvásek. Těsto rukama uhnětete do hladké a vláčné konzistence. Jakmile budete spokojeni s jeho vzhledem, zakryjte jej vlhkou utěrkou a odložte na teplé místo, kde bude v klidu kynout.

3. Než vám těsto vykyne, připravte si náplň ze zakysané smetany. Smíchejte 30% zakysanou smetanu se 2 lžícemi cukru, kapkou vanilkového extraktu a kukuřičným škrobem. Vše pečlivě promíchejte a popřípadě dochuťte dle vlastní chutě.

4. Jakmile je těsto vykynuté, vyklopte jej na pracovní plochu lehce zasypanou hladkou moukou. Rozdělte pomocí nože na 8 stejných dílů, vytvarujte z každého kouli o stejné velikosti a opět přikryjte vlhkou utěrkou a nechte ještě chvíli kynout.

5. Potom si před sebe vezměte každý kus zvlášť a pomocí sklenice vytvořte uprostřed prohlubeň, kam přijde náplň.

6. Rovnoměrně náplň rozetřete do otvoru v cestě. Až budete mít takto všechny díly připraveny, vyskládejte je na plech s pečícím papírem a vložte do předem vyhřáté trouby na 220 stupňů. Pečte asi 20 minut.

Přejeme dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na sladké pochoutky!

 

VIDEO RECEPT: