🍩 Milujete domácí koblihy? Tento recept na jemné kynuté koblihy s nadýchanou jahodovou pěnou si vás získá svou lehkostí a neodolatelnou chutí!
Perfektní kombinace nadýchaného těsta a svěží jahodové pěny dělá z těchto koblih ideální dezert ke kávě nebo čaji. Připravte si tyto sladké pochoutky doma a dopřejte si dokonalý chuťový zážitek!

Jemné koblihy z kynutého těsta s jahodovou pěnou
Co budeme potřebovat:
Na kvásek:
- 42 g čerstvého droždí
- Špetka cukru
- 100 ml vlažné vody
- 2 lžíce hladké mouky
Na těsto:
- 600 ml mléka
- 4 lžíce cukru
- 250 ml smetany ke šlehání (33%)
- 1 balení vanilkového cukru
- 4 žloutky
- 500 g polohrubé mouky
- 500 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- Nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 50 ml rumu
Na jahodovou pěnu:
- 2 vaječné bílky
- 150 g cukru
- Šťáva z 1 citronu
- 4 lžičky jahodového džemu
Na ozdobení:
- Moučkový cukr na posypání

Jak budeme postupovat:
1. Příprava kvásku:
Do mísy rozdrobte čerstvé droždí, přisypejte špetku cukru a zalijte vlažnou vodou. Dále přisypejte hladkou mouku a důkladně promíchejte.


Přikryjte mísu folií a nechejte kvásek v teple vzejít, dokud se nevytvoří pěna.

2. Příprava těsta:
V hrnci jemně ohřejte mléko s cukrem a smetanou ke šlehání (33%), aby se cukr rozpustil. Dále přisypejte vanilkový cukr, nechejte směs mírně vychladnout a do vlažného mléka vmíchejte žloutky.

V misce prosejte polohrubou a hladkou mouku a přidejte lžičku soli. Mouky dobře promíchejte a vytvořte si tak základ pro těsto.

Do vzniklého kvásku nasypejte prosáté mouky, přilijte směs mléka s vaječnými žloutky a smetanou.



Dále přidejte nastrouhanou citronovou kůru z 1 citronů a přilijte rum. Celé těsto důkladně propracujte, dokud nevznikne hladká a elastická hmota
3. Kynutí těsta:
Připravené těsto přikryjte fólií/utěrkou a nechejte kynout na teplém místě asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

4. Vykrajování a tvarování:
Těsto rozválejte na pomoučené ploše na tloušťku přibližně 1 cm. Pomocí olejem potřeného skla vykrojte kolečka a položte je na pečicí papír, kde je 15 minut nechejte kynout.


Na pánvi či v hlubokém hrnci rozehřejte olej na střední teplotu. Před samotným smažením vytvořte v každém vykrojeném kolečku jemný důlek.

Smažte dozlatova z obou stran, aby koblihy získaly krásně křupavou kůrku a zlatavý nádech.

5. Příprava jahodové pěny:
V parní lázni šlehejte bílky s cukrem po dobu asi 5 minut, dokud směs nezíská pevnou konzistenci.

Následně přilijte citronovou šťávu, přidejte jahodový džem a vše důkladně rozmixujte, až vznikne lehká a nadýchaná jahodová pěna.



Na závěr na koblihy naneste jahodový džem, poté hotovou jahodou pěnu a ozdobte-posypejte je prosátým moučkovým cukrem pro elegantní vzhled.

Podávejte je s láskou, velkou chutí a nadšením.

Přejeme dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.