Jemné koblihy z kynutého těsta s nadýchanou jahodovou pěnou

🍩 Milujete domácí koblihy? Tento recept na jemné kynuté koblihy s nadýchanou jahodovou pěnou si vás získá svou lehkostí a neodolatelnou chutí!

Perfektní kombinace nadýchaného těsta a svěží jahodové pěny dělá z těchto koblih ideální dezert ke kávě nebo čaji. Připravte si tyto sladké pochoutky doma a dopřejte si dokonalý chuťový zážitek!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Jemné koblihy z kynutého těsta s nadýchanou jahodovou pěnou
Zdroj: Dobré Recepty od Agi

Jemné koblihy z kynutého těsta s jahodovou pěnou

Co budeme potřebovat:

Na kvásek:

  • 42 g čerstvého droždí
  • Špetka cukru
  • 100 ml vlažné vody
  • 2 lžíce hladké mouky

Na těsto:

  • 600 ml mléka
  • 4 lžíce cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 4 žloutky
  • 500 g polohrubé mouky
  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • Nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 50 ml rumu

Na jahodovou pěnu:

  • 2 vaječné bílky
  • 150 g cukru
  • Šťáva z 1 citronu
  • 4 lžičky jahodového džemu

Na ozdobení:

  • Moučkový cukr na posypání
Jemné koblihy z kynutého těsta s nadýchanou jahodovou pěnou
Zdroj: Dobré Recepty od Agi

Jak budeme postupovat:

1. Příprava kvásku:

Do mísy rozdrobte čerstvé droždí, přisypejte špetku cukru a zalijte vlažnou vodou. Dále přisypejte hladkou mouku a důkladně promíchejte.

Jemné koblihy z kynutého těsta s nadýchanou jahodovou pěnou
Zdroj: Dobré Recepty od Agi
Jemné koblihy z kynutého těsta s nadýchanou jahodovou pěnou
Zdroj: Dobré Recepty od Agi

Přikryjte mísu folií a nechejte kvásek v teple vzejít, dokud se nevytvoří pěna.

Jemné koblihy z kynutého těsta s nadýchanou jahodovou pěnou
Zdroj: Dobré Recepty od Agi

2. Příprava těsta:

V hrnci jemně ohřejte mléko s cukrem a smetanou ke šlehání (33%), aby se cukr rozpustil. Dále přisypejte vanilkový cukr, nechejte směs mírně vychladnout a do vlažného mléka vmíchejte žloutky.

Jemné koblihy z kynutého těsta s nadýchanou jahodovou pěnou
Zdroj: Dobré Recepty od Agi

V misce prosejte polohrubou a hladkou mouku a přidejte lžičku soli. Mouky dobře promíchejte a vytvořte si tak základ pro těsto.

Jemné koblihy z kynutého těsta s nadýchanou jahodovou pěnou
Zdroj: Dobré Recepty od Agi

Do vzniklého kvásku nasypejte prosáté mouky, přilijte směs mléka s vaječnými žloutky a smetanou.

Jemné koblihy z kynutého těsta s nadýchanou jahodovou pěnou
Zdroj: Dobré Recepty od Agi
Jemné koblihy z kynutého těsta s nadýchanou jahodovou pěnou
Zdroj: Dobré Recepty od Agi
Jemné koblihy z kynutého těsta s nadýchanou jahodovou pěnou
Zdroj: Dobré Recepty od Agi

Dále přidejte nastrouhanou citronovou kůru z 1 citronů a přilijte rum. Celé těsto důkladně propracujte, dokud nevznikne hladká a elastická hmota

3. Kynutí těsta:

Připravené těsto přikryjte fólií/utěrkou a nechejte kynout na teplém místě asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Jemné koblihy z kynutého těsta s nadýchanou jahodovou pěnou
Zdroj: Dobré Recepty od Agi

4. Vykrajování a tvarování:

Těsto rozválejte na pomoučené ploše na tloušťku přibližně 1 cm. Pomocí olejem potřeného skla vykrojte kolečka a položte je na pečicí papír, kde je 15 minut nechejte kynout.

Jemné koblihy z kynutého těsta s nadýchanou jahodovou pěnou
Zdroj: Dobré Recepty od Agi
Jemné koblihy z kynutého těsta s nadýchanou jahodovou pěnou
Zdroj: Dobré Recepty od Agi

Na pánvi či v hlubokém hrnci rozehřejte olej na střední teplotu. Před samotným smažením vytvořte v každém vykrojeném kolečku jemný důlek.

Jemné koblihy z kynutého těsta s nadýchanou jahodovou pěnou
Zdroj: Dobré Recepty od Agi

Smažte dozlatova z obou stran, aby koblihy získaly krásně křupavou kůrku a zlatavý nádech.

Jemné koblihy z kynutého těsta s nadýchanou jahodovou pěnou
Zdroj: Dobré Recepty od Agi

5. Příprava jahodové pěny:

V parní lázni šlehejte bílky s cukrem po dobu asi 5 minut, dokud směs nezíská pevnou konzistenci.

Jemné koblihy z kynutého těsta s nadýchanou jahodovou pěnou
Zdroj: Dobré Recepty od Agi

Následně přilijte citronovou šťávu, přidejte jahodový džem a vše důkladně rozmixujte, až vznikne lehká a nadýchaná jahodová pěna.

Jemné koblihy z kynutého těsta s nadýchanou jahodovou pěnou
Zdroj: Dobré Recepty od Agi
Jemné koblihy z kynutého těsta s nadýchanou jahodovou pěnou
Zdroj: Dobré Recepty od Agi
Jemné koblihy z kynutého těsta s nadýchanou jahodovou pěnou
Zdroj: Dobré Recepty od Agi

Na závěr na koblihy naneste jahodový džem, poté hotovou jahodou pěnu a ozdobte-posypejte je prosátým moučkovým cukrem pro elegantní vzhled.

Jemné koblihy z kynutého těsta s nadýchanou jahodovou pěnou
Zdroj: Dobré Recepty od Agi

Podávejte je s láskou, velkou chutí a nadšením.

Jemné koblihy z kynutého těsta s nadýchanou jahodovou pěnou
Zdroj: Dobré Recepty od Agi

Přejeme dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.


 

VIDEO NÁVOD: