Kefírová buchta – vláčná, jednoduchá a neodolatelná

Pokud hledáte rychlý a nenáročný recept na sladké, tahle kefírová buchta vás rozhodně nezklame. Díky kefíru je dokonale vláčná, příjemně kakaová a díky jednoduché polevě úžasně krémová. Stačí smíchat pár surovin a za chvíli máte lahodný moučník ke kávě nebo čaji.

Zdroj: Cabalková Jiřina

Ingredience:

Na těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vejce
  • 120 g cukru
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 1 kefír (200 ml)

Na polevu:

  • 100 g čokolády na vaření
  • 2 lžíce zakysané smetany

Postup přípravy:

1. Příprava těsta

V míse smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva. Přidejte cukr, kakao a vejce. Poté postupně přilijte olej a kefír. Vše důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.

2. Pečení

Předehřejte troubu na 180 °C. Připravené těsto vlijte do vymazané a vysypané formy nebo na plech vyložený pečicím papírem. Pečte přibližně 25–30 minut, dokud není buchta krásně propečená. Otestujte špejlí – pokud se na ni nic nelepí, je hotovo.

3. Příprava polevy

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu na vaření a přidejte zakysanou smetanu. Promíchejte, dokud nevznikne hladká, lesklá poleva.

4. Finální úprava

Upečenou a vychladlou buchtu rovnoměrně potřete čokoládovou polevou. Nechte chvíli ztuhnout a poté můžete krájet a podávat.


Tipy:

  • Pokud chcete ještě intenzivnější chuť, přidejte do těsta kousky hořké čokolády nebo ořechy.
  • Nemáte kefír? Můžete použít podmáslí nebo bílý jogurt.
  • Pro svěžejší chuť můžete do polevy přidat trochu citronové šťávy nebo pomerančové kůry.

Tato kefírová buchta je ideální volbou, když chcete něco rychlého, nadýchaného a neuvěřitelně dobrého. Ať už si ji dáte ke snídani, ke kávě nebo jako sladkou tečku po obědě, zaručeně si pochutnáte!