Kefírová buchta – vláčná, jednoduchá a neodolatelná

Hledáte rychlý, jednoduchý a nadýchaný moučník ke kávě? Kefírová buchta s čokoládovou polevou je dokonalou volbou! Díky kefíru je těsto neuvěřitelně vláčné, jemné a kakaové, zatímco čokoládová poleva dodává luxusní sladký finiš.

Tento recept je ideální na víkendové pečení, když máte chuť na něco sladkého, ale nechcete trávit hodiny v kuchyni. Stačí smíchat pár surovin, upéct a zalít lahodnou čokoládovou polevou!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Zdroj: Cabalková Jiřina

Rychlá kefírová buchta s kakaem a čokoládovou polevou

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vejce
  • 120 g cukru (krystal nebo třtinový)
  • 2 polévkové lžíce kvalitního kakaa
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 200 ml kefíru (můžete nahradit podmáslím nebo bílým jogurtem)

Na polevu:

  • 100 g čokolády na vaření
  • 2 lžíce zakysané smetany (lze nahradit smetanou ke šlehání)
  • 1 lžička másla (pro lesklejší polevu – volitelné)

Kakaový dort s kefírem, džemem a ořechy


Jak budeme postupovat:

➊ Příprava těsta

Do mísy prosejte hladkou mouku s práškem do pečiva.

Přidejte cukr, kakao a vejce.

Postupně přilévejte olej a kefír a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.

➋ Pečení

Předehřejte troubu na 180 °C.

Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy nebo na plech s pečicím papírem.

Pečte 25–30 minut – špejlí otestujte, zda je buchta hotová.

DOPORUČUJEME: Dvoubarevný metrový koláč s vanilkovým krémem a rumovou vůní

➌ Příprava čokoládové polevy

Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě (30sekundové intervaly, promíchávat).

Přidejte zakysanou smetanu a lžičku másla pro extra jemnost.

Míchejte, dokud nebude poleva hladká a lesklá.

➍ Finální úprava

Upečenou a vychladlou buchtu rovnoměrně potřete čokoládovou polevou.

Nechte ztuhnout, poté krájejte a podávejte.

Banánové řezy z kefíru

💡 Tipy na vylepšení:

✔ Chcete intenzivnější čokoládovou chuť? Přidejte do těsta kousky hořké čokolády nebo nasekané ořechy.
✔ Nemáte kefír? Použijte podmáslí nebo bílý jogurt, výsledek bude stejně vláčný.
✔ Pro svěží chuť zkuste do polevy přidat trochu citronové šťávy nebo pomerančovou kůru.
✔ Extra vláčnost? Místo oleje můžete použít rozpuštěné máslo.
✔ Chcete méně sladkou verzi? Nahraďte část cukru medem nebo javorovým sirupem.

Tato kefírová buchta s čokoládovou polevou je perfektním dezertem ke kávě, na víkendové pečení nebo jen tak na chuť. Je rychlá, vláčná a neuvěřitelně lahodná.

Přejeme dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.


 

Koláč s kefírem a třešněmi! Vše jen promíchejte a vložte do trouby!