Dobrý korpus je základem každého vynikajícího dortu. Tento recept kombinuje jednoduchost a univerzálnost, takže si můžete snadno připravit jak vanilkové, tak kakaové korpusy podle vlastní chuti. Perfektně se hodí pro slavnostní dorty i lehké dezerty. Vyzkoušejte a uvidíte, že tento recept bude vaší jistotou při pečení!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Dortový korpus
Co budeme potřebovat:
PL – polévková lžíce, KL – kávová lžička
- 6 vajec
- 6 ½ PL krystalového cukru (lze použít také třtinový, nebo je kombinovat)
- 4 ½ PL polohrubé mouky (můžete ji smíchat i s hladkou)
- 2 ½ PL kakaa (pro vanilkový korpus nahraďte moukou – já jsem dělala oba)
- 1 KL kypřícího prášku do pečiva (PDP)
Jak budeme postupovat:
1. Pěna z bílků:
Bílky (6) oddělte od žľoutků.
Ušlehejte je spolu s trochou cukru (2 lžíce) do tuhé pěny.
2. Žloutková směs:
Žloutky (6) šlehejte se zbylým cukrem (4 ½ PL).
Pak postupně přidávejte polohrubou mouku smíchanou s kypřícím práškem (4 ½ PL – já jsem ji také prosela, aby bylo těsto nadýchanější).
Střídavě přidávejte trochu i sníh z bílků, aby směs nebyla příliš hustá.
Pokud připravujete kakaový korpus, přidejte také kakao (2 ½ PL) – já jsem ho smíchala s moukou a přidala společně. V opačném případě ho nahraďte moukou. Směs vyšlehejte do hladka.
3. Spojení:
Sníh jemně vmíchejte do připraveného těsta, aby zůstalo nadýchané.
4. Pečení:
Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy nebo na pečící papír ve formě.
Pečte v předehřáté troubě na 180-190 °C přibližně 20-30 minut, nebo dokud špejle nevyjde čistá a těsto není krásně zlatavé.
5. Skladování:
Hotové dortové korpusy můžete plnit ihned nebo je zabalit do fólie a uložit do lednice nebo mrazáku. Já jsem je měla v lednici do druhého dne.
Přejeme dobrou chuť!
Tipy:
- Vymazání formy: Pro lepší chuť zkuste formu vysypat strouhanými ořechy nebo kokosem namísto mouky.
- Osvěžení chutě: Pro vanilkový korpus přidejte do těsta lžičku vanilkové esence.
- Nadýchanější těsto: Pokud chcete nadýchanější těsto, prosejte mouku a kakao před přidáním do těsta.
- Pokojová teplota: Vejce by měla mít pokojovou teplotu (studená vejce se hůře šlehají).
- Sůl: Přidání špetky soli do bílků během šlehání pomůže vytvořit pevný a nadýchaný sníh.