Recept na vanilkové a kakaové dortové korpusy – vynikající, nadýchané a snadné!

Dobrý korpus je základem každého vynikajícího dortu. Tento recept kombinuje jednoduchost a univerzálnost, takže si můžete snadno připravit jak vanilkové, tak kakaové korpusy podle vlastní chuti. Perfektně se hodí pro slavnostní dorty i lehké dezerty. Vyzkoušejte a uvidíte, že tento recept bude vaší jistotou při pečení!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.


 

Recept na vanilkové a kakaové dortové korpusy - vynikající, nadýchané a snadné!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Dortový korpus

Co budeme potřebovat:

PL – polévková lžíce, KL – kávová lžička

  • 6 vajec
  • 6 ½ PL krystalového cukru (lze použít také třtinový, nebo je kombinovat)
  • 4 ½ PL polohrubé mouky (můžete ji smíchat i s hladkou)
  • 2 ½ PL kakaa (pro vanilkový korpus nahraďte moukou – já jsem dělala oba)
  • 1 KL kypřícího prášku do pečiva (PDP)
Recept na vanilkové a kakaové dortové korpusy - vynikající, nadýchané a snadné!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Jak budeme postupovat:

1. Pěna z bílků:

Bílky (6) oddělte od žľoutků.

Recept na vanilkové a kakaové dortové korpusy - vynikající, nadýchané a snadné!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Ušlehejte je spolu s trochou cukru (2 lžíce) do tuhé pěny.

Recept na vanilkové a kakaové dortové korpusy - vynikající, nadýchané a snadné!
Zdroj: Klaudie von Fedor
2. Žloutková směs:

Žloutky (6) šlehejte se zbylým cukrem (4 ½ PL).

Recept na vanilkové a kakaové dortové korpusy - vynikající, nadýchané a snadné!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Pak postupně přidávejte polohrubou mouku smíchanou s kypřícím práškem (4 ½ PL – já jsem ji také prosela, aby bylo těsto nadýchanější).

Recept na vanilkové a kakaové dortové korpusy - vynikající, nadýchané a snadné!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Střídavě přidávejte trochu i sníh z bílků, aby směs nebyla příliš hustá.

Recept na vanilkové a kakaové dortové korpusy - vynikající, nadýchané a snadné!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Pokud připravujete kakaový korpus, přidejte také kakao (2 ½ PL) – já jsem ho smíchala s moukou a přidala společně. V opačném případě ho nahraďte moukou. Směs vyšlehejte do hladka.

Recept na vanilkové a kakaové dortové korpusy - vynikající, nadýchané a snadné!
Zdroj: Klaudie von Fedor
3. Spojení:

Sníh jemně vmíchejte do připraveného těsta, aby zůstalo nadýchané.

Recept na vanilkové a kakaové dortové korpusy - vynikající, nadýchané a snadné!
Zdroj: Klaudie von Fedor
4. Pečení:

Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy nebo na pečící papír ve formě.

Recept na vanilkové a kakaové dortové korpusy - vynikající, nadýchané a snadné!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Pečte v předehřáté troubě na 180-190 °C přibližně 20-30 minut, nebo dokud špejle nevyjde čistá a těsto není krásně zlatavé.

Recept na vanilkové a kakaové dortové korpusy - vynikající, nadýchané a snadné!
Zdroj: Klaudie von Fedor
5. Skladování:

Hotové dortové korpusy můžete plnit ihned nebo je zabalit do fólie a uložit do lednice nebo mrazáku. Já jsem je měla v lednici do druhého dne.

Recept na vanilkové a kakaové dortové korpusy - vynikající, nadýchané a snadné!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Přejeme dobrou chuť!

Tipy:

  • Vymazání formy: Pro lepší chuť zkuste formu vysypat strouhanými ořechy nebo kokosem namísto mouky.
  • Osvěžení chutě: Pro vanilkový korpus přidejte do těsta lžičku vanilkové esence.
  • Nadýchanější těsto: Pokud chcete nadýchanější těsto, prosejte mouku a kakao před přidáním do těsta.
  • Pokojová teplota: Vejce by měla mít pokojovou teplotu (studená vejce se hůře šlehají).
  • Sůl: Přidání špetky soli do bílků během šlehání pomůže vytvořit pevný a nadýchaný sníh.

VIDEO NÁVOD:

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.