Větrníková roláda z odpalovaného těsta, kterou si naprosto zamilujete

Připravte si doma lahodnou větrníkovou roládu z odpalovaného těsta, která oslní každého milovníka sladkého. Tento tradiční dezert, který kombinuje jemné těsto s krémovou náplní, je perfektní pro speciální příležitosti nebo jako luxusní odměna ke kávě. Postup je sice trochu náročnější, ale výsledná roláda stojí za to. S následujícím receptem si můžete být jisti, že příprava půjde hladce a výsledek bude vždy dokonale chutný.

Zdroj: Maruška Ondřejková

Suroviny

Pro těsto:

  • 100 g vody
  • 100 g mléka
  • Špetka soli
  • Špetka krystalového cukru
  • 80 g másla
  • 130 g polohrubé mouky
  • 3 ks vejce

Pro krém:

  • 2 ks vejce
  • 150 g krystalového cukru
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 400 ml mléka
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 50 g másla

Postup

Příprava těsta:

1) V hrnci smíchejte vodu, mléko, špetku soli, špetku cukru a máslo. Směs přiveďte k varu.

2) Jakmile směs začne vařit, přidejte mouku a za stálého míchání na mírném ohni “odpalte” mouku asi 2 minuty, dokud se těsto nezačne oddělovat od stěn hrnce.

3) Odstavte těsto a nechte ho mírně vychladnout.

4) Postupně do těsta zašlehávejte vejce, přičemž po každém přidání důkladně promíchejte.

Pečení těsta:

5) Těsto rovnoměrně a v tenké vrstvě rozetřete na plech vyložený pečicím papírem. Vytvořte na povrchu jazýčky.

6) Pečte v předehřáté troubě na 200°C asi 30 minut, dokud těsto nezpění a nezíská zlatavou barvu.

7) Nechte těsto vychladnout přímo na plechu.

Příprava krému:

8) Vejce, cukr a kukuřičný škrob utřete metličkou v hrnci. Přilijte mléko, přidejte vanilkový cukr a vše promíchejte.

9) Směs zahřívejte, dokud nevznikne hustý pudink. Nechte pudink mírně vychladnout.

10) Do vychladlého pudinku vmíchejte máslo, dokud není krém hladký.

Finalizace rolády:

11) Vychladlé těsto otočte a na otočenou stranu rovnoměrně natřete krém.

12) Těsto opatrně srolujte a roládu umístěte do chladničky, aby ztuhla.

Závěr

Větrníková roláda z odpalovaného těsta je skvělou volbou pro každého, kdo chce působit na své hosty dojmem sofistikovaného dezertu, který však není náročný na přípravu. Díky svému lahodnému vzhledu a krémové textuře je jistě okouzlí a zanechá je s touhou po dalším kousku.