K Velikonocům neodmyslitelně patří máslový beránek, který na svátečním stole vytváří nejen krásnou dekoraci, ale je i symbolem jara a nového začátku. Tento tradiční recept je oblíbený pro svou jednoduchost, výraznou máslovou chuť a jemnou texturu. Následujte tento detailní návod, abyste si i vy mohli užít perfektně vláčného beránka při vaší velikonoční oslavě.
Co budeme potřebovat
- 120 g másla
- 4 vejce
- 200 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 200 ml mléka
- 300 g polohrubé mouky
- 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
- 2-3 lžíce citronové šťávy
- Formu na beránka, vymazanou máslem a vysypanou hrubou moukou
Jak budeme postupovat
1) Příprava surovin: Začneme tím, že vejce oddělíme na žloutky a bílky. Bílky vyšleháme do tuhé pěny a odložíme stranou.
2) Žloutková směs: K žloutkům přidáme cukr a vanilkový cukr, a vyšleháme do pěny. Postupně přimícháme změklé máslo a dále šleháme, dokud nevznikne hladká směs.
3) Přidání suchých surovin: Mouku prosejeme a smícháme s kypřícím práškem. Tuto směs střídavě s vlažným mlékem postupně přidáváme do žloutkové směsi. Nakonec přilijeme citronovou šťávu.
4) Dokončení těsta: Nakonec opatrně ručně vmícháme vyšlehané bílky, abychom těstu dodali na vzdušnosti.
5) Pečení: Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme v předehřáté troubě. Pečeme na 170°C, přibližně 60–75 minut. Doba pečení se může lišit v závislosti na konkrétní troubě.
PROHLÉDNĚTE SI CELÝ VIDEO NÁVOD
Vyzkoušejte také:
Závěr
Máslový beránek je klasickou velikonoční pochoutkou, která by neměla chybět na žádném svátečním stole. Jeho příprava je jednoduchá a výsledek stojí za to. Dopřejte si a vašim blízkým tento symbol jara a nových začátků. Přejeme vám krásné Velikonoce plné radosti a pohody.