Obyčejná rychlá zeleninová polévka

Tato jednoduchá a výživná zeleninová polévka je ideální volbou pro rychlý oběd nebo večeři. S kombinací kořenové zeleniny, bylinek a květáku se jedná o skvělý způsob, jak zahřát tělo i duši. Recept je navržen tak, aby byl jednoduchý a rychlý, a zároveň chutný a uspokojivý. Následující kroky a ingredience vám umožní připravit polévku, která osloví každého.

Zdroj: Ema Schulz

Co budeme potřebovat:

  • Kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer) – větší kusy
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 1 čajová lžička celého kmínu
  • 1 bobkový list
  • 2 stroužky česneku
  • Špetka cukru
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • Bylinky dle chuti (např. tymián, majoránka)
  • Špetka kurkumy
  • 2-3 brambory, pokrájené na kostky
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 litr vody
  • Máslová jíška (2 lžíce másla a 2 lžíce mouky)
  • 1 menší květák, rozdělený na růžičky

Jak budeme postupovat:

1) V hrnci rozehřejte máslo a restujte na něm větší kusy kořenové zeleniny a nasekanou cibuli dozlatova. Přidejte celý kmín, bobkový list a rozdrcené stroužky česneku.

2) Přidáte nakrájenou mrkev a špetku cukru, nechte chvíli zarestovat. Poté ochutnejte solí, pepřem, přidejte bylinky dle chuti a špetku kurkumy.

3) Do hrnce přisypte pokrájené brambory, zalijte zeleninovým vývarem a vodou. Přiveďte k varu a vařte, dokud zelenina nezměkne.

4) Mezitím připravte máslovou jíšku rozpuštěním másla v pánvi, přisypáním mouky a mícháním, dokud směs nezíská zlatavou barvu. Tuto jíšku pak pomalu za stálého míchání přilijte do polévky k zahuštění.

5) Nakonec do polévky přidejte růžičky květáku a vařte ještě cca 5 minut, dokud nejsou měkké, ale stále křupavé.

6) Polévku ochutnejte a případně doostřete kořenění. Podávejte teplou.

Vyzkoušejte také:

Závěr

Tato rychlá zeleninová polévka je dokonalým řešením pro chladné večery nebo když potřebujete rychlý a zdravý oběd. Díky své jednoduchosti a variabilitě se může stát stálou součástí vašeho jídelníčku. Užijte si její bohatou chuť a teplou náruč.