Tato jednoduchá a výživná zeleninová polévka je ideální volbou pro rychlý oběd nebo večeři. S kombinací kořenové zeleniny, bylinek a květáku se jedná o skvělý způsob, jak zahřát tělo i duši. Recept je navržen tak, aby byl jednoduchý a rychlý, a zároveň chutný a uspokojivý. Následující kroky a ingredience vám umožní připravit polévku, která osloví každého.
Co budeme potřebovat:
- Kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer) – větší kusy
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
- 1 čajová lžička celého kmínu
- 1 bobkový list
- 2 stroužky česneku
- Špetka cukru
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Bylinky dle chuti (např. tymián, majoránka)
- Špetka kurkumy
- 2-3 brambory, pokrájené na kostky
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1 litr vody
- Máslová jíška (2 lžíce másla a 2 lžíce mouky)
- 1 menší květák, rozdělený na růžičky
Jak budeme postupovat:
1) V hrnci rozehřejte máslo a restujte na něm větší kusy kořenové zeleniny a nasekanou cibuli dozlatova. Přidejte celý kmín, bobkový list a rozdrcené stroužky česneku.
2) Přidáte nakrájenou mrkev a špetku cukru, nechte chvíli zarestovat. Poté ochutnejte solí, pepřem, přidejte bylinky dle chuti a špetku kurkumy.
3) Do hrnce přisypte pokrájené brambory, zalijte zeleninovým vývarem a vodou. Přiveďte k varu a vařte, dokud zelenina nezměkne.
4) Mezitím připravte máslovou jíšku rozpuštěním másla v pánvi, přisypáním mouky a mícháním, dokud směs nezíská zlatavou barvu. Tuto jíšku pak pomalu za stálého míchání přilijte do polévky k zahuštění.
5) Nakonec do polévky přidejte růžičky květáku a vařte ještě cca 5 minut, dokud nejsou měkké, ale stále křupavé.
6) Polévku ochutnejte a případně doostřete kořenění. Podávejte teplou.
Vyzkoušejte také:
Závěr
Tato rychlá zeleninová polévka je dokonalým řešením pro chladné večery nebo když potřebujete rychlý a zdravý oběd. Díky své jednoduchosti a variabilitě se může stát stálou součástí vašeho jídelníčku. Užijte si její bohatou chuť a teplou náruč.