Opět je před námi krásný slunečný víkend – bývá to jediná část týdne, kdy se celá rodina sejde doma u jednoho stolu. Užijte si společné chvíle ještě o trochu víc a dopřejte si i něco sladkého. Tento recept na skořicové šneky z pekáče si ihned zamilujete. Jsou křupavý, jemný a neskutečně lahodný. Se šálkem skvělé lahodné kávy si budete připadat jako v sladkém ráji!
Božský skořicoví nadýchaní šneci
Co budeme potřebovat:
Ingredience:
Těsto:
- 250 ml teplé mléko
- 10 g čerstvé droždí
- 100 g cukru + cukr – podle potřeby
- 500 g hladké mouky
- 2 vejce
- 80 g másla
- špetka soli
Ostatní:
- máslo – na potíraní těsta
Náplň:
- 100 g hnědý cukr
- 1 lžička skořice
Poleva:
- 70 g tvaroh
- vanilková esence – podle chuti
- 50 g máslo – pokojová teplota)
- 100 g moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do misky nalijte teplé mléko, přisypte čerstvé droždí a cukr – několikrát promíchejte a nechejte 10 minut kynout, aby se droždí aktivovalo.
2. Do velké mísy nasypejte mouku, rozklepněte vejce, přisypejte cukr, přidejte máslo (pokojové teploty) a špetkou soli – míchejte, dokud se všechny přísady nespojí.
3. Následně přilijte mléko, ve kterém bylo aktivováno droždí – ručně dobře promíchejte/hněťte, dokud nevznikne mírně lepivé těsto.
4. Po několika minutách hnětení těsto vytvarujte do koule a vložte do mísy. V případě potřeby si dlaně potřete trochou oleje a mísu přikryjte fólií – nechejte 2 hodiny kynout.
5. Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, položte ho na pracovní plochu, vyválejte -vytvarujte ho do rovnoměrného obdélníku o tloušťce asi 1 cm a potřete máslem (pokojové teploty).
6. Náplň: V míse smíchejte hnědý cukr se skořicí a rozetřete po celém povrchu těsta – srolujte opatrně do rolády.
7. Následně pomocí zubní nitě vykrajujte řezy ve tvaru šneku silné asi 2 cm.
8. Šneky položte na plech vyložený pergamenem a plech přikryjte fólií – nechejte je 30 minut kynout.
9. Pečte v předehřáté troubě 30 minut při teplotě 180 °C.
10. Poleva: Na polevu smíchejte v míse tvaroh s vanilkovou esenci, máslem (pokojové teploty) a moučkovým cukrem – dobře promíchejte.
11. Po upečení vyjměte plech se šneky z trouby a potřete je připravenou polevou.
12. Po upečení je podávejte s láskou, velkou chutí a úsměvem.