Vítejte u našeho neodolatelného kávového krémového dortu, který je stvořen pro ty, kteří zbožňují spojení chutných dezertů a vůně kávy. Připravte se na unikátní chuťovou jízdu, kterou si zamilují milovníci kávy i dezertů.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Kávový krémový dort
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 6 vaječné bílky + špetka soli
- 120 g cukru
- 6 žloutky + 30 ml oleje
- vanilková esence – podle chuti
- 150 g mouky
- 5 g prášek do pečiva
Krém:
- 350 g lískooříšková čokoláda
- 30 ml horké mléko
- 100 g cukru
- 100 ml vychladlá káva
- 500 g mascarpone
- 200 ml smetana
Ostatní:
- 80 ml šťáva z ananasového kompotu – na impregnace těsta
- 150 g oblíbené sušenky + 100 ml studená káva – na namáčení
- strouhaná čokoláda – na zdobení a posypání
Jak budeme postupovat:
1. Do velké mísy dejte bílky a přidejte špetku soli – šlehejte mixérem 10 minut, pak během šlehání přisypávejte cukr – šlehejte.
2. Potom do mísy dejte žloutky a přilijte olej – promíchejte, poté přilijte vanilkovou esenci a vlijte do vyšlehaných bílek – promíchejte, pak postupně přisypávejte prosátou mouku s práškem do pečiva – promíchejte metličkou.
3. Těsto nalijte na plech 25×25 cm vyložený pečicím papírem a párátkem udělejte několik vertikálních a horizontálních pohybů, abyste z těsta odstranili vzduch.
4. Pečte v předehřáté troubě 40 minut při 170 °C.
5. Po upečení vyjměte plech z trouby a odložte stranou, aby vychladl.
6. Do mísy jsi nakrájejte lískooříškovou čokoládu na malé kousky a zalijte ji horkým mlékem – promíchejte.
7. Do jiné mísy jsi nasypejte cukr, přilijte vychladlou kávu – promíchejte, dále přidejte mascarpone a přilijte vychlazenou smetanu – mixérem míchejte několik minut, dokud nevznikne tuhý krém.
8. Vyjměte těsto z plechu a rozřízněte ho na dvě stejné vrstvy.
9. Plech na pečení vyložte folií a položte 1 vrstvu upečeného těsta, které potřete-impregnujte šťávou z ananasového kompotu.
10. Následně rovnoměrně rozetřete předem připravený lískooříškový krém z čokolády a potom na něho naskládejte pěkně vedle sebe první vrstvu oblíbených sušenek namočených v kávě.
11. Potom rozetřete kávovo-krémový krém a položte druhou vrstvu upečeného těsta, které také potřete-impregnujte šťávou z ananasového kompotu, znovu rozetřete kávovo-krémový krém a poté přikryjte fólií – uložte do lednice na několik hodin nebo nejlépe přes noc.
12. Na závěr ho ozdobte-posypejte strouhanou čokoládou.
13. Podávejte ho s láskou, velkou chutí a půvabem.
Přátelé, přejeme vám dobrou kávovou chuť!