Ah, knedlíky! Ty měkké, chutné koule, které jsou neodmyslitelnou součástí středoevropské kuchyně, zvláště české a slovenské. Tyto oblíbené přílohy se staly základním kamenem mnoha tradičních pokrmů a jsou známé svou schopností perfektně doplňovat šťavnaté masové omáčky a dušená masa. Ačkoliv tradiční knedlíky jsou samy o sobě lahodné, existuje mnoho variací a inovací, které mohou knedlíkům dodat nový rozměr chuti a struktury. V tomto průvodci vás provedeme různými variacemi přílohových knedlíků, od těch nejtradičnějších po moderní a kreativní verze, které mohou vaše stolování povýšit na zcela novou úroveň. Vezměte vařečku a připravte se na gastronomické dobrodružství plné chutí a textur!
Houskový knedlík
Co budeme potřebovat:
- 1 kg hrubé mouky /může být i půl hrubé a půl polohrubé/
- 1/2 litru vlažného mléka/dávám vodu/
- kostka droždí
- sůl
- 2 vajíčka
- 2-3 rohlíky na kostičky
Jak budeme postupovat:
1) Mouku nasypu do mísy od robota, udělám důlek, rozdrobím droždí, zaliju trochou vlažné vody, až vzejde kvásek, naliju zbytek vody z rozkvedlanými vajíčky, přidám sůl a udělám těsto, ke konci hnětení přidám rohlíky, nemusí být, těsto nechám vykynout asi hodinu.
2) Z těsta udělám čtyři šišky, do parního hrnce dávám pečící papír potřený olejem. Vařím 25 minut v parním hrnci a ve vodě 20 minut/10 minut zakryté, pak otočím a dalších 10 minut odkryté/po uvaření propíchám špejlí a potřu olejem, teplé krájím nití a studené ostrým nožem…
Doporučujeme s: Hamburská kýta s houskovým knedlíkem
Karlovarský knedlík
Co budeme potřebovat:
- 5 plátků bílého toustového chleba nebo 5 rohlíků
- 100 ml smetany ke šlehání (33%)
- 70 g rozpuštěného másla
- 2 vejce
- 20 g čerstvé petrželové natě
- hrst pažitky
- sůl
- pepř
Jak budeme postupovat:
1) Pečivo nakrájejte na kostičky přibližně 1 x 1 cm a na suché pánvi nebo v troubě opečte dozlatova.
2) Smetanu se žloutky rozmíchejte.
3) Do mísy dejte opečené pečivo, přidejte smetanu a rozpuštěné máslo. Dochuťte solí a pepřem. Směs opatrně vařečkou promíchejte, aby se všechna tekutina vstřebala do opečených krutonů. Nakonec přidejte najemno nasekané bylinky.
4) V jiné misce si mezitím vyšlehejte sníh z bílku a opatrně ho přimíchejte do směsi.
5) Mezitím si do hrnce dejte vodu a přiveďte k varu.
6) Z připravené směsi vytvořte válečky a zabalte je do potravinové fólie. Nezapomeňte fólii dobře utahovat, abyste z knedlíků vytlačili vzduch. A nakonec jemně párkrát propíchejte fólii párátkem.
7) Takto připravené knedlíky vařte ve vroucí vodě přibližně 20-30 minut v závislosti na velikosti knedlíků.
8) Po uvaření knedlíky z vody vyndejte a nechte ve fólii alespoň 10 minut odpočinout. Poté je můžete z fólie vyndat a servírovat.
9) Dávám směs do tlačenkových sáčků , těch užších….a dělám z dvojité dávky…
Připravte si s: Vynikající hovězí na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
Hrnkové knedlíky
Co budeme potřebovat:
- 5 rohlíků
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- Prášek do pečiva
- Petrželka
- Sůl
- Tři vejce
- 1,5 hrnku mléka
Jak budeme postupovat:
Všechno smícháme ,přidáme žloutky a z bílků vyšleháme sníh , který nakonec opatrně přidáme. Plníme do hrnků vymazaných sádlem. Až začne voda vařit ,tak ztlumit ,neměla by vařit varem , vaříme 30 minut. Rohlíky si den dopředu nakrájet a nechat usušit !Já vařím v el.zavařovacím hrnci teplota na 90 stupňů a vody tak do 3/4.
Bramborové těsto
Jak budeme postupovat:
brambory den uvařené ve slupce, studené oloupeme, nastrouháme na jemno, přidáme sůl,vejce a hrubou mouku, uděláme těsto a čarujeme… plněné knedlíky, knedlíky samotné a tohle je bramborová roláda s uzeným masem, uzené maso orestuji na cibulce , rozložím na vyválené těsto , smotám roládu, zabalím do alobalu a peču 40 minut ,po 20 minutách otočíme…mohou být i škvarky..