Variace přílohových knedlíků na jednom místě – recept si uložte

Ah, knedlíky! Ty měkké, chutné koule, které jsou neodmyslitelnou součástí středoevropské kuchyně, zvláště české a slovenské. Tyto oblíbené přílohy se staly základním kamenem mnoha tradičních pokrmů a jsou známé svou schopností perfektně doplňovat šťavnaté masové omáčky a dušená masa. Ačkoliv tradiční knedlíky jsou samy o sobě lahodné, existuje mnoho variací a inovací, které mohou knedlíkům dodat nový rozměr chuti a struktury. V tomto průvodci vás provedeme různými variacemi přílohových knedlíků, od těch nejtradičnějších po moderní a kreativní verze, které mohou vaše stolování povýšit na zcela novou úroveň. Vezměte vařečku a připravte se na gastronomické dobrodružství plné chutí a textur!

Zdroj: Marcela Karmasinová

Houskový knedlík

Co budeme potřebovat:

  • 1 kg hrubé mouky /může být i půl hrubé a půl polohrubé/
  • 1/2 litru vlažného mléka/dávám vodu/
  • kostka droždí
  • sůl
  • 2 vajíčka
  • 2-3 rohlíky na kostičky

Jak budeme postupovat:

1) Mouku nasypu do mísy od robota, udělám důlek, rozdrobím droždí, zaliju trochou vlažné vody, až vzejde kvásek, naliju zbytek vody z rozkvedlanými vajíčky, přidám sůl a udělám těsto, ke konci hnětení přidám rohlíky, nemusí být, těsto nechám vykynout asi hodinu.

2) Z těsta udělám čtyři šišky, do parního hrnce dávám pečící papír potřený olejem. Vařím 25 minut v parním hrnci a ve vodě 20 minut/10 minut zakryté, pak otočím a dalších 10 minut odkryté/po uvaření propíchám špejlí a potřu olejem, teplé krájím nití a studené ostrým nožem…

Doporučujeme s: Hamburská kýta s houskovým knedlíkem

Zdroj: Marcela Karmasinová

Karlovarský knedlík

Co budeme potřebovat:

  • 5 plátků bílého toustového chleba nebo 5 rohlíků
  • 100 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 70 g rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • 20 g čerstvé petrželové natě
  • hrst pažitky
  • sůl
  • pepř

Jak budeme postupovat:

1) Pečivo nakrájejte na kostičky přibližně 1 x 1 cm a na suché pánvi nebo v troubě opečte dozlatova.

2) Smetanu se žloutky rozmíchejte.

3) Do mísy dejte opečené pečivo, přidejte smetanu a rozpuštěné máslo. Dochuťte solí a pepřem. Směs opatrně vařečkou promíchejte, aby se všechna tekutina vstřebala do opečených krutonů. Nakonec přidejte najemno nasekané bylinky.

4) V jiné misce si mezitím vyšlehejte sníh z bílku a opatrně ho přimíchejte do směsi.

5) Mezitím si do hrnce dejte vodu a přiveďte k varu.

6) Z připravené směsi vytvořte válečky a zabalte je do potravinové fólie. Nezapomeňte fólii dobře utahovat, abyste z knedlíků vytlačili vzduch. A nakonec jemně párkrát propíchejte fólii párátkem.

7) Takto připravené knedlíky vařte ve vroucí vodě přibližně 20-30 minut v závislosti na velikosti knedlíků.

8) Po uvaření knedlíky z vody vyndejte a nechte ve fólii alespoň 10 minut odpočinout. Poté je můžete z fólie vyndat a servírovat.

9) Dávám směs do tlačenkových sáčků , těch užších….a dělám z dvojité dávky…

Připravte si s: Vynikající hovězí na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem

Zdroj: Marcela Karmasinová

Hrnkové knedlíky

Co budeme potřebovat:

  • 5 rohlíků
  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • Prášek do pečiva
  • Petrželka
  • Sůl
  • Tři vejce
  • 1,5 hrnku mléka

Jak budeme postupovat:

Všechno smícháme ,přidáme žloutky a z bílků vyšleháme sníh , který nakonec opatrně přidáme. Plníme do hrnků vymazaných sádlem. Až začne voda vařit ,tak ztlumit ,neměla by vařit varem , vaříme 30 minut. Rohlíky si den dopředu nakrájet a nechat usušit !Já vařím v el.zavařovacím hrnci teplota na 90 stupňů a vody tak do 3/4.

Zdroj: Marcela Karmasinová

Bramborové těsto


Jak budeme postupovat:

brambory den uvařené ve slupce, studené oloupeme, nastrouháme na jemno, přidáme sůl,vejce a hrubou mouku, uděláme těsto a čarujeme… plněné knedlíky, knedlíky samotné a tohle je bramborová roláda s uzeným masem, uzené maso orestuji na cibulce , rozložím na vyválené těsto , smotám roládu, zabalím do alobalu a peču 40 minut ,po 20 minutách otočíme…mohou být i škvarky..

Zdroj: Marcela Karmasinová