Vláčný hrnkový makovec

Makovec je jedním z nejklasičtějších a nejoblíbenějších českých koláčů, který se může pochlubit několika variantami. V dnešním receptu vám představím vláčný hrnkový makovec, který je nejenom rychlý a jednoduchý na přípravu, ale také náramně chutný. Výhodou je hrnková míra, takže nemusíte ztrácet čas odměřováním surovin. Použití marmelády a citronové šťávy dodá makovci jedinečnou chuť a vláčnost. Skvělý na oslavu, nebo jen tak k odpolední kávě.

Zdroj: Jana Spurná

Co budeme potřebovat:

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1,5 hrnku cukru
  • 1 kypřicí prášek
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 1 hrnek oleje
  • 2 hrnky mléka
  • 1,5 hrnku mletého máku
  • 2 lžíce marmelády
  • Trošku citronové šťávy


Jak budeme postupovat:

1) Plech vyložíme pečicím papírem.

2) Smícháme dohromady všechny sypké suroviny.

3) Přidáme tekuté suroviny a důkladně promícháme.

4) Těsto vylijeme na plech.

5) Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 25 minut při 170 °C.