Makovec je jedním z nejklasičtějších a nejoblíbenějších českých koláčů, který se může pochlubit několika variantami. V dnešním receptu vám představím vláčný hrnkový makovec, který je nejenom rychlý a jednoduchý na přípravu, ale také náramně chutný. Výhodou je hrnková míra, takže nemusíte ztrácet čas odměřováním surovin. Použití marmelády a citronové šťávy dodá makovci jedinečnou chuť a vláčnost. Skvělý na oslavu, nebo jen tak k odpolední kávě.
Co budeme potřebovat:
- 3 hrnky hladké mouky
- 1,5 hrnku cukru
- 1 kypřicí prášek
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- 1 hrnek oleje
- 2 hrnky mléka
- 1,5 hrnku mletého máku
- 2 lžíce marmelády
- Trošku citronové šťávy
Jak budeme postupovat:
1) Plech vyložíme pečicím papírem.
2) Smícháme dohromady všechny sypké suroviny.
3) Přidáme tekuté suroviny a důkladně promícháme.
4) Těsto vylijeme na plech.
5) Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 25 minut při 170 °C.