Vyzkoušejte tento lahodný Pajerský koláč s tvarohovou náplní

Představujeme vám recept na výjimečný Pajerský koláč, který vás svou lahodností a dokonalou kombinací chutí ohromí. Tento tradiční koláč je oblíbeným dezertem zejména na Moravě a v českých rodinách, ale jeho neodolatelná chuť a vzhled zaujmou každého, kdo se rozhodne jej vyzkoušet.

Pajerský koláč se vyznačuje křehkým těstem plným skvělého máslového aroma, které je naplněno sladkou vrstvou tvarohové náplně. Na vrcholu koláče se nachází křupavá a zlatavá drobenková stříška, která dodává koláči neodolatelnou texturu.

Zdroj: Romana Važanská

Co budeme potřebovat:

  • 250g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 20 g čerstvého pekařského droždí
  • sůl
  • 250 ml vlahého mléka
  • 1 vejce
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce rumu
  • 125 g tukumix másla, hery a sádla

Na potření:

  • vajíčko

Náplň:

  • 1 kg tvarohu v kostce
  • 2 vejce
  • cukr podle chuti
  • vanilkový cukr

Na posyp:

  • 125 g strouhaného perníku
  • 100 g rozpuštěného másla na polití

Jak budeme postupovat:

1) Do mísy prosejeme mouku, smícháme se solí, doprostřed uděláme důlek , do kterého nadrobíme droždí, trošku pocukrujeme a zalijeme ho trochou vlahého mléka, necháme vzejít. Pak přidáme ostatní suroviny a propracujeme těsto. Necháme vykynout.

2) Zatím si připravíme náplň: Tvaroh s cukrem a žloutky utřeme a vmícháme sníh z bílků.

3) Vykynuté těsto vyklopíme na mírně pomoučený vál a rozdělíme na 4 stejně velké díly a uděláme bochánky. Každý bochánek rozválíme dokulata a opatrně pomocí válečku přendáme na plech s pečícím papírem. Náplň rozetřeme asi 1 – 1,5 cm od okraje. Zaoblené okraje přehneme ke středu tak, aby vznikl čtverec. Připravíme všechny 4 koláče. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme dozlatova na 200 st.

4) Horké koláče posypeme najemno nastrouhaným perníkem (tvarohovou část) okraje potřeme máslem s rumem a perník polijeme bohatě máslem.

5) Necháme vychladnout a pocukrujeme.

Doporučujeme: Svěží citrusové řezy, které se skvěle hodí k odpolední kávě