Punčové řezy jsou chutné a osvěžující dezerty s vrstvami piškotového plátu a nádivkou plnou ořechů a čokolády. Jejich příprava vyžaduje několik kroků, ale výsledek stojí za to. Užijte si tyto lahodné řezy s přáteli a rodinou!
Co budeme potřebovat:
Těsto na piškotový plát:
- 2 celá vejce
- 4 žloutky
- Bílky ze 4 vajec
- Špetka soli
- 150 g cukru moučka
- Kůra z 1 citronu
- 150 g hrubé mouky
Nádivka:
- 150 g cukru moučka
- Trocha vody (cca 3 lžíce)
- 15 piškotů
- Šťáva z 1 citronu
- 150 g mletých ořechů
- 50 g strouhané čokolády
- 100 ml rumu
Plnění:
- Meruňková marmeláda
Rumová poleva:
- 200 g cukru moučka
- 2 lžíce rumu
- 2 lžíce vřelé vody
Jak budeme postupovat:
1) Nejprve připravte těsto na piškotový plát. Vejce a žloutky vyšlehejte do pěny se solí, cukrem moučka a kůrou z citronu. Přidejte hrubou mouku a pevně vyšlehaný sníh z bílků. Dobře promíchejte.
2) Těsto rozetřete na plech vyložený pečícím papírem a upečte. Nechte vychladnout a poté rozřízněte po délce na 3 stejné pruhy.
3) Připravte si nádivku na plnění. Ve hrnci svařte cukr moučka s trochou vody do hustého sirupu. Nechte sirup vychladnout. Poté polejte sirupem nadrcené piškoty. Přidejte citronovou šťávu, mleté ořechy, strouhanou čokoládu a rum. Vše dobře promíchejte.
4) Plňte řezy následujícím způsobem: Potřete spodní díl meruňkovou marmeládou, dejte polovinu nádivky, položte druhý díl, pokapejte rumem, znovu potřete marmeládou a dejte zbytek nádivky. Přiklopte třetím dílem a na 1 hodinu celé zatížíte.
5) Po hodině polejte řezy rumovou polevou. Smíchejte cukr moučka, rum a vřelou vodu do hladkého krému. Dejte řezy do chladničky a nechte je přes noc proležet.
6) Druhý den můžete pokračovat v přípravě Punčových řezů. Poté, co řezy prolezly v chladničce, můžete je krájet.
7) Postupně krájejte řezy na porce dle vašeho přání. Doporučuje se použít ostrý nůž a nahřát ho pod horkou vodou, aby řezy nekrájel.
8) Hotové řezy můžete servírovat a podávat. Jsou skvělým dezertem nebo sladkou pochoutkou pro různé příležitosti.
Máte doma jablko? Odemkněte si tento tajný recept na lahodné jablečné sušenky
Nejenže skvěle vypadají, ale také skvěle chutnají. Udělejte si tyto koláčky ve tvaru květiny. Jsou lehké, jemné, lahodné a skvělé. Ideální k vynikající voňavé kávě. Nebíčko v ústech a na talíři.
Co budeme potřebovat:
- 2 vejce
- špetka soli
- nastrouhaná citronová kůra
- 80 g cukru
- 60 g rozpuštěného másla
- 50 ml mléka
- vanilková příchuť – podle chuti
- 280 g mouky
- 15 g prášku do pečiva
- meruňkový džem
Jablíčka:
- 1 velké jablko
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky cukru
K posypu:
- moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
1. V míse rozšlehejte vejce, přidejte špetku soli, cukr, nastrouhanou citronovou kůru a metličkou promíchejte.
2. Pak přidejte mléko, rozpuštěné máslo, vanilkové aroma a znovu promíchejte.
3. Poté přidejte mouku, prášek do pečiva, znovu promíchejte a vytvoříte těsto.
4. Velké jablko nakrájejte na půlměsíčky, posypte skořicí, cukrem a promíchejte.
5. Připravte si plech s pečicím papírem a lžící na něj rozprostřete těsto. Těsto uhlaďte do tvaru placičky s mezerami mezi sebou.
6. Střed placičky potřete meruňkovou marmeládou, kolem naaranžujte jablka se skořici a cukrem a tým vytvoříte květiny.
7. Pečte je v předehřáté troubě 20 minut při 180 °C.
8. Posypejte moučkovým cukrem a podávejte je s láskou, chutí a radostí.