Tento čokoládový dort se skládá z čokoládového těsta, smetanového sýra s kakaovým práškem a čokoládovou polevou. Je to super čokoládové!
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 5 vajec
- špetka soli
- 150 g cukru
- 80 g hladké mouky
- 10 g prášku do pečiva
- 3 lžíce kakaového prášku
Na sirup: 1 lžíce kondenzovaného mléka + 3-4 lžíce převařené a vychladlé vody.
Na krém:
- 300 ml smetany ke šlehání 33%
- 150 g smetanového sýra
- 3 lžíce moučkového cukru
- 2 lžíce kakaového prášku
Na polevu:
- 120 g čokolády
- 100 ml smetany na 33% šlehačku
Jak budeme postupovat:
1.Připravte těsto: Mouku prosejeme společně s práškem do pečiva a kakaovým práškem. Smíchejte dohladka.
2.Oddělte bílky a žloutky.
3.Bílky se špetkou soli šlehejte při vysokých otáčkách mixéru, dokud se nevytvoří měkké špičky.
4.Za stálého míchání mixérem na nízkých otáčkách a pokaždé dohladka postupně (po jednom) vmíchejte žloutky do bílkové pěny.
5.Do vaječné směsi postupně přidávejte cukr. Jakmile se vše spojí, směs míchejte 3-4 minuty.
6.Postupně (ve 3-4 fázích) vmíchejte suché přísady do směsi a míchejte stěrkou rychlými krouživými pohyby směrem nahoru.
7.Těsto přeneseme na kulatý plech o průměru 22 cm vyložený pečicím papírem (my jsme použili nastavitelný kruh zabalený v alobalu). Rovnoměrně rozetřete.
8.Pečte těsto 35-40 minut v troubě předehřáté na 170 °C. Použijte troubu jako vodítko! Připravenost zkontrolujte pomocí testu párátkem.
9.Nechte ji 10-15 minut vychladnout na pánvi, pak ji ostrým nožem oddělte od stěn, vyjměte z pánve a vyklopte na gril. Odstraňte pečicí papír z jeho povrchu a nechte ho zcela vychladnout (naše deska je vysoká 6 cm a konečný průměr je 21,5 cm).
10.Vychladlou desku rozřízněte na 3 stejné díly (křížem).
11.Připravte sirup: Zřeďte 1 lžíci kondenzovaného mléka 3-4 lžícemi převařené a vychlazené vody (podle chuti).
12.Připravte krém: Do hluboké mísy dejte smetanu ke šlehání, krémový sýr (studený, právě vytažený z lednice) a moučkový cukr. Šlehejte je mixérem, dokud se nezmění v hustý, hladký a nadýchaný krém.
13.Přidejte kakaový prášek (prosátý) a trochu ho promíchejte mixérem na nízké otáčky, aby se vmíchal do krému. Poté krém stěrkou rozmixujte dohladka.
14.Sestavte dort: Vrcholky položte na talíř do nastavitelného kruhu, namočte je do připraveného sirupu a potřete rovnoměrnou vrstvou krému (lžíci krému si nechte na opečení okrajů dortu). Uhlaďte povrch dortu.
15.Dort uložte na 2-3 hodiny do chladničky. Pak ho vyndejte z lednice, odstraňte kruh kolem a okraje potřete zbylým krémem.
16.Připravte čokoládovou polevu: Smetanu ke šlehání zahřejte téměř k bodu varu. Nalijte ji na jemně nasekanou čokoládu a nechte ji 30-60 sekund působit. Poté míchejte dohladka.
17.Nechte polevu vychladnout na pokojovou teplotu a potřete jím povrch a okraje dortu.
18.Dort dejte na 30 minut do chladničky, aby poleva trochu ztuhla.
Přejeme vám i vašim blízkým příjemné chvíle!