Každá dobá hospodyně zná recept na tradiční koblihy. Vláčné těsto při přípravě provoní celý dům, k tomu chutná domácí marmeláda a za chvíli zůstanou jen prázdné talíře. Ale co takhle vyzkoušet nový recept?
Tento recept je sice trochu náročnější, ale výsledek je delikátní – pokud tedy máte rádi koblihy a pudink také, určitě jej vyzkoušejte – pečené domácí koblihy s pudinkovou náplní.
Další skvělé recepty naleznete také na naší facebookové stránce Prima Kuchařka.
Recept na pečené domácí koblihy s pudinkovou náplní
Potřebujeme:
na pudinkovou náplň:
- 250 ml plnotučné mléko
- 3 PL krystalový cukr
- 1 balíček vanilkový cukr
- 1 PL kukuřičný škrob
- 1 ks žloutek
na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 30 g moučkového cukru
- 1 špetka soli
- 1 balíček sušeného droždí (7 g)
- 150 ml plnotučného mléka
- 3 lžíce oleje
- 2 ks vaječného žloutku
- mouka na hnětení
- máslo na mazání
- moučkový cukr na obalení
Postup:
Připravte si pudinkovou náplň: Mléko, cukr a vanilkový cukr zahřejte v hrnci na mírném ohni. V míse oddělte žloutek a metličkou do něj zašlehejte škrob. Ke žloutku přidejte asi čtvrt litru ohřátého mléka a dobře promíchejte. Žloutkovou směs nalijte do hrnce a za stálého míchání přiveďte k varu. Asi za 3 minuty získáte hustý vanilkový pudink, který odstavte z ohně a nechte zcela vychladnout.
Příprava těsta: Do velké mísy prosejte mouku a cukr a přidejte sůl. Vše smíchejte dohromady. Poté přidejte sušené droždí a znovu promíchejte. Do mísy nalijte vlažné mléko a olej a přidejte žloutky. Vše zpracujte ručně. Těsto přeneste na pomoučenou pracovní plochu a vypracujte nelepivý bochník, přičemž v případě potřeby přidejte mouku. Přikryjte je utěrkou a nechte je na prkénku asi 10 minut odpočívat.
Poté těsto rozválejte na tloušťku asi 0,5 cm a skleničkou vykrajujte kolečka o průměru asi 8 cm. Stejný postup opakujte se zbytky těsta, dokud nepromísíte celé těsto. Mělo by vyjít asi 12 koleček. Kolečka těsta položte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout (asi 45 minut). Mezitím předehřejte troubu na 180 °C.
Jakmile koblihy vykynou, vložte je do předehřáté trouby na 10 až 12 minut, dokud nezískají krásně zlatohnědou barvu. Horké koblihy potřete rozpuštěným máslem a obalte je v moučkovém cukru. Naplňte cukrářský sáček krémem a na straně každého koblížku udělejte otvor, kterým ho naplníte. Dobrou chuť!
Pokud se Vám tento recept na pečené domácí koblihy s pudinkovou náplní líbil, sdílejte jej i svým přátelům!
Vyzkoušejte také další skvělý sladký recept s pudinkem: Babiččin recept na vynikající pudinkovou roládu.