Milujete jablka a dezerty z nich? V tom případě si připravte tyto lahodné jablečné řezy se šlehačkou a čokoládovými hoblinami, kterému se říká také královský, protože skvěle vypadá, je elegantní a navíc také chutný.
Máte-li doma několik dalších kousků jablek, můžete s jejich pomocí bleskově připravit hned několik chutných moučníků – další inspirace na jablečné koláče naleznete ZDE nebo na naší facebookové stránce Prima Kuchařka.
Lahodné jablečné řezy se šlehačkou
Ingredience:
Na těsto:
- 6 ks vajec
- 12 PL teplé vody
- 10 PL cukru
- 12 PL mouky
- 1 bal. prášku do pečiva
Na jablečnou náplň:
- 750 ml vody
- 1,5 kg jablek
- 2 bal. vanilkového cukru
- 200 g cukru (nebo podle potřeby)
Kromě toho:
3 bal. vanilkový pudink
250 g másla
500 ml šlehačky
čokoládové hobliny na ozdobu
Postup:
Žloutky a cukr vyšlehejte do pěny. Po troše přidávejte teplou vodu a mouku s práškem do pečiva a nakonec vmíchejte tuhý sníh z bílků.
Těsto dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15 minut. Upečené těsto nechte vychladnout.
Jablka oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. V hrnci je přiveďte k varu spolu s cukrem a vodou. Můžete také použít méně nebo ještě více cukru, než je uvedeno; množství závisí na tom, jak sladká jsou jablka. Vařte na mírném ohni, dokud jablka nezměknou.
Těsto propíchejte vidličkou, pokapejte jablečnou šťávou a obložte plátky jablek. Rozložte je tak, aby pokryly celou plochu. Zbylou šťávu nalijte zpět do hrnce a podle potřeby doplňte vodou, abyste měli celkem 1 litr tekutiny. Poté doň přidejte pudinkový prášek, dobře promíchejte a přiveďte k varu, dokud nevznikne hustý pudink.
Do teplého krému vmíchejte máslo a ihned ho rozetřete na jablečnou vrstvu a uhlaďte. Koláč nechte vychladnout.
Navrch rozetřete šlehačku a ozdobte strouhanou čokoládou.
Inspirujte se také dalším receptem s pudinkem: Polomáčené banánky z pudinkového těsta, které si každý zamiluje.