K čemu slouží keto-dieta – zjistěte si o ni více

K čemu slouží keto-dieta

Keto-dieta má pár benefitů na zdraví. Primárně se ale využívá k tomu, aby se s ní hubnulo. Jak to ale vlastně celé funguje? A jak to, že je tato dieta tak úspěšná? Pojďme se v následujícím článku podívat na to, k čemu vlastně keto slouží a jaké procesy v našem těle odstartuje. Seznamte se s keto-dietou, hitem v hubnutí.

Zdroj: pixabay.com

K čemu slouží keto-dieta

Keto-dieta v těle spouští tzv. ketózu. Jde o stav, kdy tělo kvůli nedostatku sacharidů začne vytvářet ketony. Ty pak fungují jako palivo namísto glukózy, kterou tělo postrádá. Aby bylo schopné fungovat, začne sahat do tukových zásob a vytvářet si jiný zdroj energie.

Celý tento proces nastartuje rychlé pálení tuků přímo z uložených zásob. A to i těch, kterých jste se nemohli dlouhou dobu zbavit. Výsledek? Tuky mizí doslova před očima. Nastartování ketózy je tedy hlavním účelem keto-diety.

Rychlá dieta, která přináší výsledky

Pokud potřebujete rychle zhubnout, keto-dieta je ideální volbou. Do stavu ketózy se tělo dostane již během 2 až 4 dní, pokud dodržíte všechna pravidla keto-diety. Ty jsou přitom velmi jednoduchá. Jde o to snížit příjem sacharidů na úplné minimum. A naopak navýšit příjem bílkovin a tuků. Poté už si tělo poradí samo. Ano – přesně tak. Žádné omezování porcí, ani nutnost cvičit.

Při běžném režimu bere tělo energii právě ze sacharidů. Nejde tedy jen o to omezit sladké, ale i přílohy jako je pečivo, rýže, brambory atd. Sacharidy najdete i v ovoci a v menší míře v zelenině. Místo toho si ale můžete dopřávat maso, mléčné výrobky, vejce a naprostou většinu zeleniny. Zní to pro vás příliš složitě? Ano, může se to tak zdát. Především pro někoho, kdo se o výživu doposud nezajímal.

Naštěstí tento problém můžete vyřešit tak, že se přihlásíte do některého z programů firem, které nabízí instantní potravinové balíčky keto-diety. Ty jsou vždy na delší časový úsek. Nebudete se tak muset vůbec starat o to, co si uvaříte k večeři. Především pokud nestíháte kvůli práci. Příprava jídel je jednoduchá a za pár minut máte na stole chutné jídlo, díky kterému budete hubnout. Bez hladovění.

Na trhu je takových společností hned několik. Doporučujeme prostudovat článek, kde naleznete recenze ketodiet. Získáte kompletní jídelníček a vedení při vaší cestě za vysněnou postavou. Díky předem naplánovanému stravování nemůžete sáhnout vedle. Vždy budete mít jistotu, že dodržujete pravidla keto-diety a vaše tělo je stále ve stavu ketózy.

Zdroj: pixabay.com

Keto-dieta snižuje hlad

Dalším užitečným přínosem keto-diety je, že dlouhodobě snižuje hlad. Pokud vás trápí vlčí hlady, nájezdy na ledničku a neustálý pocit toho, že byste něco sezobli, jděte do toho. S keto se naučíte nejen správnému režimu (díky předpřipravenému jídelníčku), ale především budete mít neustále pocit sytosti.

To je dáno složením jídel. Jsou totiž plné bílkovin (neboli proteinů). Bílkoviny vás zasytí mnohem lépe než sacharidy. Jen si to zkuste – dejte si libové červené maso. A druhý den si dejte k obědu stejné množství bílého pečiva. Uvidíte, že po steaku budete sytí na mnohem delší dobu, než když spořádáte pytlík housek. Nejen, že nebudete s keto muset ubírat na množství a porcích. Navíc budete sytí a bez pocitu hladu.

K tomu přispívá i fakt, že keto-dieta ovlivňuje hladinu hormonu, který pocit hladu kontroluje. Jmenuje se ghrelin a právě on je zodpovědný za váš apetit a chuť k jídlu. Jeho hladina stoupá vždy, když je prázdný žaludek. Keto-dieta jeho hladinu snižuje, právě díky vysokému obsahu bílkovin. Hlad se vám během této diety zcela vyhne.

Keto-dieta odstartuje termický efekt

Už jste někdy slyšeli pojem termický efekt? Není v tom nic složitého. Během ketózy musí tělo vyvinout mnohem větší úsilí než obvykle, aby dokázalo strávit potravu. Je to pro něj větší námaha a padne na to mnohem větší energetický výdej. Dojde tedy k tomu, že na trávení a zpracování vynaloží víc energie než obvykle. A to vám hraje k dobru. Tělo začne ujídat z kalorií a vy budete hubnout o to rychleji. Jinými slovy – budete hubnout jídlem.

Zdroj: pixabay.com

Teď už víte, že keto-dieta slouží k nastartování ketózy, rychlému hubnutí, umenšuje pocit hladu, a navíc spouští termický efekt. Sečteno a podtrženo, keto je dieta, která funguje. A funguje rychle. Přidejte se k nám a vyzkoušejte ji i vy!