Už žádný kupovaný: Vyzkoušejte tento hrnkový domácí chléb s křupavou kůrkou

Už žádný kupovaný chléb. V dnešním článku si ukážeme fantastický recept od kolegyně z webu KAMzaKRASOU.sk. Ukážeme Vám, jak si snadno připravit výborný hrnkový domácí chléb s křupavou kůrkou. Určitě Vás překvapí jeho příprava a chuť. Zamilujete si ho Vy i celá Vaše rodina.

Recept na hrnkový domácí chléb
Zdroj: KamZaKrásou.sk

Co budeme potřebovat:

Hrnek s objemem 2,5 dl

  • 3 hrnky hladké mouky (můžete použít i pšeničnou chlebovou mouku na kvásek)
  • 1 hrnek polohrubé mouky (můžete použít celozrnnou mouku)
  • 2 hrnky vlažné vody
  • 20 g čerstvého droždí
  • 2 PL oleje
  • 2 ČJ soli
  • 1 ČL soli
  • 1 Čl krystalového cukru
  • 1/4 ČL bílého koření (může být i černé, nebo štipku z obou)
  • 1/2 ČL mletého kmínu

Nepovinné ingredience:

  • 2 PL sezamových semínek (můžete vynechat)
  • 2 PL slunečnicových semínek (můžete vynechat)
  • 1 ČL kvásku na kvašení (můžete vynechat)

Jak budeme postupovat:

1) V malé míse smícháme 1 hrneček vlažné vody, cukr a droždí. Necháme 15 minut odstát.

2) Do velké mísy vložíme všechny ingredience a přidáme připravený kvásek. Všechno spolu vymísíme do hladké těsta, které se trochu lepí. Vrch těsto posypeme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme jednu hodinu odpočívat na teplém místě.

3) Vykynuté těsto vyklopíme na desku posypanou moukou a těsto trochu zpracujeme. Necháme ho deset minut odpočívat na desce zakryté utěrkou.

4) Následně z něj vytvoříme tvar bochníku.

5) Pokud máte ošatku, vysypte jí bramborovým škrobem a těsto vložte spojem nahoru. Nechte ho odpočívat 30 minut pod utěrkou.

6) Pokud ošatku nemáte, poslouží Vám nějaká vzdušná nádoba (cedník s dírami nebo proutěná mísa), kterou vystelete utěrkou a bramborovým škrobem, aby se těsto nepřilepilo na stěnu. Těsto můžete nechat odpočívat i na desce. Po vykynutí ho vyklopíme a nařežeme povrch libovolným vzorem.

7) Mezitím si předehřejeme troubu na 230 stupňů a vložíme do ní nádobu, ve které budeme péct chleba. Pekáč vyndáme z trouby a vložíme do něj opatrně těsto. Nádobu uzavřeme a dáme péct na 30 minut. Po 30 minutách odkryjeme a chleba dopékáme na 200 stupňů dokřupava na 15-20 minut.

8) Na spodek chleba po vyndání z trouby zaklepeme – musí znít dutě.

9) Necháme vychladnout a můžeme podávat.

Recept na hrnkový domácí chléb
Zdroj: KamZaKrásou.sk

Přejeme Vám dobrou chuť!

Sdílejte tenhle fantastický recept na křupavý hrnkový domácí chléb i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají! Můžete si také prohlídnou další úžasné recepty na KAMzaKRASOU.sk .