Hledáte dokonalou domácí verzi slavného „mac and cheese“? Tyto krémové zapečené makarony se sýrem jsou sen každého milovníka sýrových omáček. Kombinují máslovou, jemnou bešamelovou omáčku se spoustou rozpuštěného sýra a křupavou strouhankovou krustou.
Ideální rodinná večeře, která nadchne děti i dospělé!
Krémové zapečené makarony se sýrem:
Co budeme potřebovat:
Na makarony:
- 250 g makaronů (kolínka nebo podobná krátká těstovina)
- 1 lžíce másla (cca 15 g) nebo 2 lžičky oleje
Na sypkou strouhankovou posypku:
- 2/3 hrnku panko strouhanky (nebo klasická strouhanka)
- 2 lžíce (30 g) rozpuštěného másla
- 1/4 lžičky soli
Na omáčku:
- 60 g másla (cca 4 lžíce)
- 1/3 hrnku hladké mouky
- 3 hrnky mléka (plnotučné, polotučné)
- 2 hrnky strouhaného sýra (např. gouda, čedar, gruyère)
- 1 hrnek strouhané mozzarelly nebo jiného táhlého sýra
- 3/4 lžičky soli
Koření (volitelné):
- 1 lžička česnekového prášku
- 1/2 lžičky cibulového prášku
- 1/2 lžičky hořčičného prášku
Náš tip: Tradiční Fettuccine Alfredo: Italská klasika s máslem a parmazánem
Jak budeme postupovat:
1. Předehřejte troubu na 180 °C.
2. Uvařte makarony ve velkém hrnci s osolenou vodou podle návodu na obalu minus 1 minutu. Sceďte je a vraťte do hrnce. Přidejte lžíci másla a promíchejte. Nechte lehce zchladnout, aby se nesrazily s horkou omáčkou.
3. Mezitím si připravte posypku: v misce smíchejte panko strouhanku s rozpuštěným máslem a solí. Odložte stranou.
4. Na omáčku rozpusťte 60 g másla ve velké pánvi nebo kastrolu na středním ohni. Přidejte hladkou mouku a za stálého míchání vařte asi 1 minutu, dokud směs nezíská světlou barvu.
Náš tip: Těstoviny s kuřecím masem a zeleninou
5. Přilijte asi 1 hrnek mléka a dobře promíchejte, aby vznikla hladká pasta. Poté za stálého míchání přidejte zbytek mléka a míchejte, dokud se nevytvoří hladká omáčka bez hrudek.
6. Vmíchejte sůl a případně koření (česnekový, cibulový a hořčičný prášek).
7. Pokračujte ve vaření a míchání dalších 5–8 minut, dokud omáčka nezhoustne a nebude krémová. Poznáte to tak, že omáčka pokryje zadní stranu vařečky.
8. Sundejte z plotny a vmíchejte nastrouhaný sýr (gouda, čedar apod.) a mozzarellu. Míchejte, dokud se sýr nerozpustí a nevznikne hladká omáčka.
9. Omáčku nalijte na vychladlé makarony a dobře promíchejte, aby byly všechny těstoviny obalené.
Náš tip: Vynikající makarony v rajčatové omáčce s mletým masem a zeleninou
10. Směs přesuňte do vymazané zapékací mísy (cca 23×33 cm nebo podobná velikost). Povrch uhlaďte.
11. Rovnoměrně posypte připravenou máslovou strouhankovou posypkou.
12. Pečte v předehřáté troubě asi 25 minut, dokud povrch nezezlátne. Nepřepečte, aby se omáčka nevysušila.
13. Po upečení nechte pár minut odpočinout a poté podávejte. Můžete dozdobit čerstvou petrželkou.
Tipy na vylepšení:
- Použijte mix sýrů pro bohatší chuť – například čedar, goudu, gruyère, ementál.
- Přidejte do omáčky špetku muškátového oříšku pro jemnou chuť.
- Do směsi můžete vmíchat i vařenou brokolici nebo kousky uzeného masa pro sytější verzi.
- Pokud chcete omáčku ještě jemnější, přidejte lžíci smetany ke šlehání.
- Na posledních 5 minut pečení můžete povrch posypat tenkými plátky čedaru nebo parmazánu.
Přejeme dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.