Krémové zapečené makarony se sýrem: Nejlepší domácí mac and cheese

Krémové zapečené makarony se sýrem: Nejlepší domácí mac and cheese
Zdroj: recipetineats.com

Hledáte dokonalou domácí verzi slavného „mac and cheese“? Tyto krémové zapečené makarony se sýrem jsou sen každého milovníka sýrových omáček. Kombinují máslovou, jemnou bešamelovou omáčku se spoustou rozpuštěného sýra a křupavou strouhankovou krustou.

Ideální rodinná večeře, která nadchne děti i dospělé!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Krémové zapečené makarony se sýrem:

Co budeme potřebovat:

Na makarony:

  • 250 g makaronů (kolínka nebo podobná krátká těstovina)
  • 1 lžíce másla (cca 15 g) nebo 2 lžičky oleje

Na sypkou strouhankovou posypku:

  • 2/3 hrnku panko strouhanky (nebo klasická strouhanka)
  • 2 lžíce (30 g) rozpuštěného másla
  • 1/4 lžičky soli

Na omáčku:

  • 60 g másla (cca 4 lžíce)
  • 1/3 hrnku hladké mouky
  • 3 hrnky mléka (plnotučné, polotučné)
  • 2 hrnky strouhaného sýra (např. gouda, čedar, gruyère)
  • 1 hrnek strouhané mozzarelly nebo jiného táhlého sýra
  • 3/4 lžičky soli

Koření (volitelné):

  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1/2 lžičky cibulového prášku
  • 1/2 lžičky hořčičného prášku

Náš tip: Tradiční Fettuccine Alfredo: Italská klasika s máslem a parmazánem


Jak budeme postupovat:

1. Předehřejte troubu na 180 °C.

2. Uvařte makarony ve velkém hrnci s osolenou vodou podle návodu na obalu minus 1 minutu. Sceďte je a vraťte do hrnce. Přidejte lžíci másla a promíchejte. Nechte lehce zchladnout, aby se nesrazily s horkou omáčkou.

3. Mezitím si připravte posypku: v misce smíchejte panko strouhanku s rozpuštěným máslem a solí. Odložte stranou.

4. Na omáčku rozpusťte 60 g másla ve velké pánvi nebo kastrolu na středním ohni. Přidejte hladkou mouku a za stálého míchání vařte asi 1 minutu, dokud směs nezíská světlou barvu.

Náš tip: Těstoviny s kuřecím masem a zeleninou

5. Přilijte asi 1 hrnek mléka a dobře promíchejte, aby vznikla hladká pasta. Poté za stálého míchání přidejte zbytek mléka a míchejte, dokud se nevytvoří hladká omáčka bez hrudek.

6. Vmíchejte sůl a případně koření (česnekový, cibulový a hořčičný prášek).

7. Pokračujte ve vaření a míchání dalších 5–8 minut, dokud omáčka nezhoustne a nebude krémová. Poznáte to tak, že omáčka pokryje zadní stranu vařečky.

8. Sundejte z plotny a vmíchejte nastrouhaný sýr (gouda, čedar apod.) a mozzarellu. Míchejte, dokud se sýr nerozpustí a nevznikne hladká omáčka.

9. Omáčku nalijte na vychladlé makarony a dobře promíchejte, aby byly všechny těstoviny obalené.

Náš tip: Vynikající makarony v rajčatové omáčce s mletým masem a zeleninou

10. Směs přesuňte do vymazané zapékací mísy (cca 23×33 cm nebo podobná velikost). Povrch uhlaďte.

11. Rovnoměrně posypte připravenou máslovou strouhankovou posypkou.

12. Pečte v předehřáté troubě asi 25 minut, dokud povrch nezezlátne. Nepřepečte, aby se omáčka nevysušila.

13. Po upečení nechte pár minut odpočinout a poté podávejte. Můžete dozdobit čerstvou petrželkou.

Krémové zapečené makarony se sýrem: Nejlepší domácí mac and cheese
Zdroj: recipetineats.com

Tipy na vylepšení:

  • Použijte mix sýrů pro bohatší chuť – například čedar, goudu, gruyère, ementál.
  • Přidejte do omáčky špetku muškátového oříšku pro jemnou chuť.
  • Do směsi můžete vmíchat i vařenou brokolici nebo kousky uzeného masa pro sytější verzi.
  • Pokud chcete omáčku ještě jemnější, přidejte lžíci smetany ke šlehání.
  • Na posledních 5 minut pečení můžete povrch posypat tenkými plátky čedaru nebo parmazánu.
Krémové zapečené makarony se sýrem: Nejlepší domácí mac and cheese
Zdroj: recipetineats.com
Krémové zapečené makarony se sýrem: Nejlepší domácí mac and cheese
Zdroj: recipetineats.com

Přejeme dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.


 

VIDEO NÁVOD: