Připravte si tento dokonalý jahodový koláč: Svěží, lehký a plný léta!

Zdroj: Růžena Kročilová

Máte chuť na koláč, který je svěží, lehký a voní létem? Tento jahodový koláč je dokonalou volbou! Spojuje křehký korpus s bohatou vrstvou čerstvých jahod a jemnou želatinou. Je to ideální dezert pro horké letní dny, rodinné oslavy nebo jen tak ke kávě. Příprava je snadná a výsledek je vždy zaručeně famózní!

Co budete potřebovat?

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla (studeného, nakrájeného na kostičky)
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • Špetka soli

Na náplň a želatinu:

  • 500 g čerstvých jahod (očištěných a nakrájených na poloviny nebo plátky)
  • 2 balíčky červené dortové želatiny v prášku
  • 500 ml vody (nebo jahodové šťávy/sirupu zředěného vodou)
  • 2-3 lžíce cukru (do želatiny, dle chuti a sladkosti jahod)

Jak na to?

1) Příprava těsta: Do velké mísy prosejte hladkou mouku s moučkovým cukrem a špetkou soli. Přidejte studené máslo nakrájené na kostičky. Prsty rychle vypracujte drobenkovou směs. Poté přidejte vejce a vypracujte hladké a pružné těsto. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice odpočinout na minimálně 30 minut.

2) Předpečení korpusu: Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu (o průměru cca 24-26 cm) vymažte a vysypte moukou (nebo vyložte pečicím papírem). Odpočinuté těsto rozválejte a vyložte jím dno i okraje formy, vytvořte vyšší okraj. Těsto na dně propíchejte vidličkou. Pečte v předehřáté troubě přibližně 15-20 minut, dokud korpus lehce nezezlátne. Nechte zcela vychladnout.

3) Příprava jahod: Mezitím, co korpus chladne, očistěte jahody a nakrájejte je na poloviny nebo plátky.

4) Příprava želatiny: V menším hrnci smíchejte obsah obou balíčků dortové želatiny s cukrem. Postupně vmíchejte vodu (nebo šťávu) a za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte asi 1 minutu, poté stáhněte z ohně a nechte želatinu mírně vychladnout (nesmí ztuhnout, ale neměla by být ani horká, aby „neuvařila“ jahody).

5) Sestavení koláče: Na vychladlý předpečený korpus rovnoměrně rozprostřete nakrájené jahody. Jahody by měly pokrýt celý povrch korpusu. Poté opatrně a rovnoměrně nalijte mírně zchladlou želatinu přes jahody tak, aby se dostala všude.

6) Chlazení a servírování: Koláč dejte do lednice na minimálně 3-4 hodiny, ideálně přes noc, aby želatina zcela ztuhla a chutě se propojily. Před podáváním opatrně sundejte okraj formy. Nakrájejte na jednotlivé kousky a podávejte.

Připravte si také:

Neodolatelné jahodové řezy s nadýchaným piškotem a krémem: Osvěžující letní dezert!

Připravte si tyto skvělé vanilkové řezy s jahodami

Nebe v puse! Krémové jahodové řezy se želatinou – dokonalý dezert

Závěr

Tento jahodový koláč je ztělesněním letní svěžesti – křehký korpus, šťavnaté jahody a lesklá želatina tvoří dokonalou harmonii chutí a textur. Je to klasika, která nikdy neomrzí a vždy sklidí úspěch. Užijte si tuto jednoduchou, ale naprosto famózní sladkou pochoutku!