Máte chuť na koláč, který je svěží, lehký a voní létem? Tento jahodový koláč je dokonalou volbou! Spojuje křehký korpus s bohatou vrstvou čerstvých jahod a jemnou želatinou. Je to ideální dezert pro horké letní dny, rodinné oslavy nebo jen tak ke kávě. Příprava je snadná a výsledek je vždy zaručeně famózní!
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla (studeného, nakrájeného na kostičky)
- 80 g moučkového cukru
- 1 vejce
- Špetka soli
Na náplň a želatinu:
- 500 g čerstvých jahod (očištěných a nakrájených na poloviny nebo plátky)
- 2 balíčky červené dortové želatiny v prášku
- 500 ml vody (nebo jahodové šťávy/sirupu zředěného vodou)
- 2-3 lžíce cukru (do želatiny, dle chuti a sladkosti jahod)
Jak na to?
1) Příprava těsta: Do velké mísy prosejte hladkou mouku s moučkovým cukrem a špetkou soli. Přidejte studené máslo nakrájené na kostičky. Prsty rychle vypracujte drobenkovou směs. Poté přidejte vejce a vypracujte hladké a pružné těsto. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice odpočinout na minimálně 30 minut.
2) Předpečení korpusu: Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu (o průměru cca 24-26 cm) vymažte a vysypte moukou (nebo vyložte pečicím papírem). Odpočinuté těsto rozválejte a vyložte jím dno i okraje formy, vytvořte vyšší okraj. Těsto na dně propíchejte vidličkou. Pečte v předehřáté troubě přibližně 15-20 minut, dokud korpus lehce nezezlátne. Nechte zcela vychladnout.
3) Příprava jahod: Mezitím, co korpus chladne, očistěte jahody a nakrájejte je na poloviny nebo plátky.
4) Příprava želatiny: V menším hrnci smíchejte obsah obou balíčků dortové želatiny s cukrem. Postupně vmíchejte vodu (nebo šťávu) a za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte asi 1 minutu, poté stáhněte z ohně a nechte želatinu mírně vychladnout (nesmí ztuhnout, ale neměla by být ani horká, aby „neuvařila“ jahody).
5) Sestavení koláče: Na vychladlý předpečený korpus rovnoměrně rozprostřete nakrájené jahody. Jahody by měly pokrýt celý povrch korpusu. Poté opatrně a rovnoměrně nalijte mírně zchladlou želatinu přes jahody tak, aby se dostala všude.
6) Chlazení a servírování: Koláč dejte do lednice na minimálně 3-4 hodiny, ideálně přes noc, aby želatina zcela ztuhla a chutě se propojily. Před podáváním opatrně sundejte okraj formy. Nakrájejte na jednotlivé kousky a podávejte.
Připravte si také:
Neodolatelné jahodové řezy s nadýchaným piškotem a krémem: Osvěžující letní dezert!
Připravte si tyto skvělé vanilkové řezy s jahodami
Nebe v puse! Krémové jahodové řezy se želatinou – dokonalý dezert
Závěr
Tento jahodový koláč je ztělesněním letní svěžesti – křehký korpus, šťavnaté jahody a lesklá želatina tvoří dokonalou harmonii chutí a textur. Je to klasika, která nikdy neomrzí a vždy sklidí úspěch. Užijte si tuto jednoduchou, ale naprosto famózní sladkou pochoutku!