Domácí vepřová roláda s lahodnou náplní a bohatou šťávou: Perfektní recept

Vepřová roláda je klasika české kuchyně, která nikdy nezklame. Ať už chystáte slavnostní oběd pro rodinu nebo si jen chcete dopřát vynikající jídlo, tato plněná roláda s vypečenou šťávou je sázka na jistotu. šťavnaté maso, bohatá náplň plná chutí a k tomu dokonalá omáčka – co víc si přát? Podávána s nadýchanou rýží a osvěžujícím okurkovým salátem tvoří nezapomenutelný gastronomický zážitek.

Zdroj: Věra Jančekova

Tento recept na vepřovou roládu je osvědčený, detailní a zvládne ho i méně zkušený kuchař. Pojďme se pustit do přípravy této skvělé domácí vepřové rolády!

  • Čas přípravy: 30 minut
  • Čas vaření/pečení: cca 1 hodina 40 minut
  • Celkový čas: cca 2 hodiny 10 minut + čas na odležení
  • Počet porcí: 4-6

Ingredience

Pro přípravu dokonalé vepřové rolády budete potřebovat tyto suroviny:

Na maso a náplň:

  • Větší plát vepřového masa (kýta, plec nebo bůček bez kosti – cca 800g – 1kg)
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 3-4 stroužky česneku, prolisované
  • 1-2 lžíce plnotučné nebo dijonské hořčice
  • Olej na smažení vajíček
  • 3-4 vejce
  • 1 menší cibule, najemno nasekaná
  • Hrst nasekané čerstvé pažitky
  • Hrst nasekané čerstvé petrželky
  • 150g plátkové šunky
  • 100g pikantní klobásy (např. čabajka, ostravská), nakrájené na kolečka
  • 1-2 ks červené kápie (sterilované nebo čerstvé), nakrájené na proužky
  • Potravinářský provázek na svázání rolády

Na pečení a šťávu:

  • 2 lžíce sádla
  • 1 velká cibule, nahrubo nakrájená
  • 2-3 stroužky česneku, nahrubo nasekané
  • Sůl a grilovací koření na posypání rolády
  • 3 větvičky čerstvého rozmarýnu
  • Voda nebo vývar na podlévání
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • Domácí podravka nebo oblíbené dochucovadlo (solčanka, worcester apod.)

Postup přípravy vepřové rolády

Připravit tuto vepřovou roládu je snazší, než se zdá. Stačí postupovat krok za krokem:

  1. Příprava masa: Vepřový plát masa rozložte, případně ho lehce naklepejte na rovnoměrnou tloušťku (cca 1-1.5 cm). Osolte a opepřete z obou stran. Z jedné strany potřete prolisovaným česnekem a hořčicí.
  2. Příprava vaječné náplně: Na pánvi rozehřejte trochu oleje a osmahněte najemno nasekanou cibuli dosklovata. Přilijte rozšlehaná vajíčka, osolte, opepřete a umíchejte řidší smaženici. Odstavte, vmíchejte nasekanou pažitku a petrželku. Nechte vychladnout.
  3. Sestavení rolády: Na připravený masový plát položte doprostřed vrstvu plátků šunky. Na šunku rovnoměrně rozprostřete vychladlou vaječnou směs. Na vajíčka položte kolečka klobásy a proužky kápie. Dbejte na to, aby náplň nebyla příliš u krajů, aby se při rolování nevyvalila.
  4. Srolování a svázání: Opatrně srolujte maso s náplní do pevné rolády. Roládu důkladně svažte potravinářským provázkem v několika bodech, aby držela tvar.
  5. Příprava na pečení: Do pekáčku dejte 2 lžíce sádla a nakrájenou cibuli s nahrubo nasekanými stroužky česneku. Nechte je na plotně nebo v troubě krátce zarestovat.
  6. Pečení rolády: Roládu položte do pekáčku na cibulovo-česnekový základ. Z vrchu ji ještě osolte a posypte grilovacím kořením. Přidejte větvičky rozmarýnu. Podlijte horkou vodou nebo vývarem (cca 1-2 cm na dně pekáčku). Pekáček přikryjte poklicí nebo alobalem.
  7. Pečení (první fáze): Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 1 hodinu.
  8. Pečení (druhá fáze): Po hodině roládu odkryjte a pečte dalších 20-30 minut, nebo dokud nezíská krásně zlatavou kůrku. Během této fáze maso pravidelně polévejte výpekem. Podle potřeby přilévejte horkou vodu, aby se šťáva nepřipalovala.
  9. Odpočinek masa: Upečenou roládu vyjměte z pekáčku a zabalte ji na několik minut do alobalu. Maso si tak odpočine a šťávy se rovnoměrně rozprostřou.
  10. Příprava šťávy: šťávu z pekáčku slijte do menšího kastrolu. Základ z cibule a česneku můžete buď vyjmout, nebo nechat pro hustší šťávu (v receptu se mixuje, takže ho tam nechte).
  11. Zahuštění a dokončení šťávy: V hrnku rozmíchejte hladkou mouku s trochou studené vody na hladkou kašičku. Vlijte do kastrolu se šťávou. Přidejte sójovou omáčku.
  12. Rozmixování a dochucení: Tyčovým mixérem vše důkladně rozmixujte dohladka přímo v kastrolu. Šťáva získá krásně krémovou konzistenci. Provařte, dokud šťáva nezhoustne. Dochutťe domácí podravkou nebo jiným oblíbeným dochucovadlem, případně solí a pepřem.

Připravte si také:

Připravte si minutkovou vepřovou směs s hranolky: Dokonalý rychlý oběd nebo večeře

Servírování

Odpočinutou vepřovou roládu nakrájejte na plátky silné asi 1.5 – 2 cm. Podávejte ji přelitou bohatou vypečenou šťávou. Tradiční přílohou k vepřové roládě je dušená rýže a osvěžující okurkový salát.

Dobrou chuť!