Vepřová roláda je klasika české kuchyně, která nikdy nezklame. Ať už chystáte slavnostní oběd pro rodinu nebo si jen chcete dopřát vynikající jídlo, tato plněná roláda s vypečenou šťávou je sázka na jistotu. šťavnaté maso, bohatá náplň plná chutí a k tomu dokonalá omáčka – co víc si přát? Podávána s nadýchanou rýží a osvěžujícím okurkovým salátem tvoří nezapomenutelný gastronomický zážitek.
Tento recept na vepřovou roládu je osvědčený, detailní a zvládne ho i méně zkušený kuchař. Pojďme se pustit do přípravy této skvělé domácí vepřové rolády!
- Čas přípravy: 30 minut
- Čas vaření/pečení: cca 1 hodina 40 minut
- Celkový čas: cca 2 hodiny 10 minut + čas na odležení
- Počet porcí: 4-6
Ingredience
Pro přípravu dokonalé vepřové rolády budete potřebovat tyto suroviny:
Na maso a náplň:
- Větší plát vepřového masa (kýta, plec nebo bůček bez kosti – cca 800g – 1kg)
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 3-4 stroužky česneku, prolisované
- 1-2 lžíce plnotučné nebo dijonské hořčice
- Olej na smažení vajíček
- 3-4 vejce
- 1 menší cibule, najemno nasekaná
- Hrst nasekané čerstvé pažitky
- Hrst nasekané čerstvé petrželky
- 150g plátkové šunky
- 100g pikantní klobásy (např. čabajka, ostravská), nakrájené na kolečka
- 1-2 ks červené kápie (sterilované nebo čerstvé), nakrájené na proužky
- Potravinářský provázek na svázání rolády
Na pečení a šťávu:
- 2 lžíce sádla
- 1 velká cibule, nahrubo nakrájená
- 2-3 stroužky česneku, nahrubo nasekané
- Sůl a grilovací koření na posypání rolády
- 3 větvičky čerstvého rozmarýnu
- Voda nebo vývar na podlévání
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce sójové omáčky
- Domácí podravka nebo oblíbené dochucovadlo (solčanka, worcester apod.)
Postup přípravy vepřové rolády
Připravit tuto vepřovou roládu je snazší, než se zdá. Stačí postupovat krok za krokem:
- Příprava masa: Vepřový plát masa rozložte, případně ho lehce naklepejte na rovnoměrnou tloušťku (cca 1-1.5 cm). Osolte a opepřete z obou stran. Z jedné strany potřete prolisovaným česnekem a hořčicí.
- Příprava vaječné náplně: Na pánvi rozehřejte trochu oleje a osmahněte najemno nasekanou cibuli dosklovata. Přilijte rozšlehaná vajíčka, osolte, opepřete a umíchejte řidší smaženici. Odstavte, vmíchejte nasekanou pažitku a petrželku. Nechte vychladnout.
- Sestavení rolády: Na připravený masový plát položte doprostřed vrstvu plátků šunky. Na šunku rovnoměrně rozprostřete vychladlou vaječnou směs. Na vajíčka položte kolečka klobásy a proužky kápie. Dbejte na to, aby náplň nebyla příliš u krajů, aby se při rolování nevyvalila.
- Srolování a svázání: Opatrně srolujte maso s náplní do pevné rolády. Roládu důkladně svažte potravinářským provázkem v několika bodech, aby držela tvar.
- Příprava na pečení: Do pekáčku dejte 2 lžíce sádla a nakrájenou cibuli s nahrubo nasekanými stroužky česneku. Nechte je na plotně nebo v troubě krátce zarestovat.
- Pečení rolády: Roládu položte do pekáčku na cibulovo-česnekový základ. Z vrchu ji ještě osolte a posypte grilovacím kořením. Přidejte větvičky rozmarýnu. Podlijte horkou vodou nebo vývarem (cca 1-2 cm na dně pekáčku). Pekáček přikryjte poklicí nebo alobalem.
- Pečení (první fáze): Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 1 hodinu.
- Pečení (druhá fáze): Po hodině roládu odkryjte a pečte dalších 20-30 minut, nebo dokud nezíská krásně zlatavou kůrku. Během této fáze maso pravidelně polévejte výpekem. Podle potřeby přilévejte horkou vodu, aby se šťáva nepřipalovala.
- Odpočinek masa: Upečenou roládu vyjměte z pekáčku a zabalte ji na několik minut do alobalu. Maso si tak odpočine a šťávy se rovnoměrně rozprostřou.
- Příprava šťávy: šťávu z pekáčku slijte do menšího kastrolu. Základ z cibule a česneku můžete buď vyjmout, nebo nechat pro hustší šťávu (v receptu se mixuje, takže ho tam nechte).
- Zahuštění a dokončení šťávy: V hrnku rozmíchejte hladkou mouku s trochou studené vody na hladkou kašičku. Vlijte do kastrolu se šťávou. Přidejte sójovou omáčku.
- Rozmixování a dochucení: Tyčovým mixérem vše důkladně rozmixujte dohladka přímo v kastrolu. Šťáva získá krásně krémovou konzistenci. Provařte, dokud šťáva nezhoustne. Dochutťe domácí podravkou nebo jiným oblíbeným dochucovadlem, případně solí a pepřem.
Připravte si také:
Připravte si minutkovou vepřovou směs s hranolky: Dokonalý rychlý oběd nebo večeře
Servírování
Odpočinutou vepřovou roládu nakrájejte na plátky silné asi 1.5 – 2 cm. Podávejte ji přelitou bohatou vypečenou šťávou. Tradiční přílohou k vepřové roládě je dušená rýže a osvěžující okurkový salát.
Dobrou chuť!