Obrácený jablečný koláč je skvělou volbou pro všechny milovníky sladkých a šťavnatých dezertů. Díky karamelizovaným jablkům na povrchu získá krásnou barvu a jemnou chuť. Navíc jeho příprava je velmi snadná a nevyžaduje žádné složité techniky.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Obrácený jablečný koláč
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 3 vejce (velikost M)
- 100 g krystalového cukru (nebo třtinového, já je někdy kombinuji)
- 1 balíček vanilkového cukru (kupte si je více a připravte si také nadýchané moravské koláče)
- 150 g hladké mouky (pro zdravější verzi použijte například celozrnnou)
- 8–10 g prášku do pečiva
- 50 g rozpuštěného másla (nebo ho nahraďte margarínem, olejem)
Na jablkovou vrstvu:
- 2 jablka (vyzkoušejte i recept na sypaný jablečný koláč)
- 2-3 lžíce cukru (krystalového nebo třtinového)
- Skořicový cukr (nebo skořice – podle chuti)

Jak budeme postupovat:
1. Příprava těsta:
Vejce (3) vyšlehejte s krystalovým cukrem (100 g) a vanilkovým cukrem (1 balíček) do husté pěny.

Přidejte rozpuštěné máslo (50 g) a jemně promíchejte.

Hladkou mouku (150 g) prosejte s práškem do pečiva (8-10 g) a postupně ji vmíchejte do směsi. Vznikne hladké těsto.

2. Příprava jablek:
Jablka (2) oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na menší kostky.

Pak je smíchejte s 2-3 lžícemi cukru a skořicovým cukrem.

Dno formy vyložte pečicím papírem a boky lehce vymažte máslem, nakrájená jablka rozprostřete na dno formy.

3. Pečení koláče:
Připravené těsto nalijte na jablka a uhlaďte povrch.

Pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 25–30 minut, dokud není povrch krásně zlatavý a těsto propečené.

4. Dokončení koláče:
Po upečení nechte koláč několik minut vychladnout. Poté ho opatrně vyklopte. Nechte zcela vychladnout, posypte cukrem nebo přelijte čokoládou a podávejte.

Přejeme dobrou chuť!
Tipy:
- Domácí karamelová vrstva: Než do formy přidáte jablka, můžete na dno nalít domácí karamel. Stačí rozpustit 50 g cukru s 1 lžící vody na pánvi, nechat lehce zezlátnout a přidat 30 g másla. Promíchejte a ihned vlijte do formy. Po upečení bude mít koláč krásně karamelizovaná jablka na povrchu.
- Skořice: Přidejte lžičku skořice do jablek nebo přímo do těsta, což koláči dodá krásnou hřejivou vůni. Můžete zkombinovat i s trochou mletého muškátového oříšku nebo hřebíčku.
- Ořechy: Posypte jablka před pečením nasekanými vlašskými nebo pekanovými ořechy, které po upečení dodají koláči křupavou strukturu. Můžete je také přimíchat do těsta.
- Rozinky nebo sušené ovoce: Pokud chcete koláč ještě sladší a zajímavější, můžete do těsta přimíchat rozinky namočené v rumu, sušené brusinky nebo nakrájené sušené meruňky.
VIDEO NÁVOD:
Sdílejte tenhle fantastický recept s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají! Můžete si také prohlídnout 10+ recepty na jablečný koláč.