Zdravé a chutné: Vepřové kostky v mrkvi s rýží

Hledáte chutný a výživný oběd, který potěší celou rodinu? Tento recept na vepřové kostky v mrkvi s rýží je skvělou volbou. Maso se dusí do měkka v lahodné mrkvové omáčce, která se na závěr jemně rozmixuje a dochutí. Výsledkem je dokonale šťavnaté jídlo, které krásně doplní rýže nebo jiná příloha. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a pochutnejte si na domácí klasice!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Zdroj: facebook.com/benefoodsnp – Václav Štafl

Vepřové kostky v mrkvi s rýží

Ingredience (pro 4 porce):

  • Vepřové maso (plec nebo kýta) – 600 g
  • Olej – 2 lžíce
  • Sůl a mletý černý pepř – podle chuti
  • Kmín – 1 lžička
  • Cibule – 1 střední ks
  • Mrkev – 4 středně velké ks
  • Česnek – 1 stroužek (volitelně)
  • Vývar (zeleninový nebo masový) – cca 500 ml
  • Kukuřičný škrob – 1 lžička (volitelně, na zahuštění)
  • Rýže (jako příloha) – 250 g

Jak budeme postupovat:

1. Příprava masa – Vepřové maso nakrájíme na větší kostky, lehce osolíme, opepříme a na rozpálené pánvi s trochou oleje opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo. Jakmile se maso zatáhne, přidáme kmín a dosolíme podle chuti.

2. Příprava zeleninového základu – V hrnci rozehřejeme olej a osmahneme najemno nakrájenou cibuli. Přidáme na menší kousky nakrájenou mrkev a za občasného míchání restujeme, dokud nezačne lehce zlátnout. Volitelně můžeme přidat prolisovaný česnek.

3. Dušení masa – Jakmile je maso zatažené, přendáme ho do hrnce k cibuli a mrkvi. Pánev, na které se restovalo maso, zalijeme částí vývaru a seškrábeme přípečky – tento vývar poté přilijeme do hrnce. Přidáme zbytek vývaru, zakryjeme pokličkou, stáhneme plamen a necháme dusit přibližně 1,5 hodiny, dokud maso nezměkne.

4. Příprava omáčky – Po 1,5 hodině maso vyjmeme z hrnce a omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Pokud je potřeba, můžeme přidat více vývaru pro jemnější konzistenci, nebo ji lehce zahustit lžičkou škrobu rozmíchaného v troše vody.

5. Dokončení pokrmu – Do rozmixované omáčky přidáme zpět maso a přisypeme na menší kousky nakrájenou mrkev. Necháme ještě 15–20 minut provařit, aby se mrkev uvařila, ale stále si zachovala pevnější strukturu.

6. Příprava rýže – Mezitím uvaříme rýži podle návodu na obalu.

7. Servírování – Na talíř naservírujeme rýži, přidáme dušené vepřové maso s mrkvovou omáčkou a podáváme.

Vyzkoušejte také: 


Tipy:

  • Pokud chcete ještě bohatší chuť omáčky, můžete přidat trochu smetany nebo másla.
  • Pro variantu s jemnější chutí můžete omáčku dochutit trochou medu.
  • Místo rýže lze jako přílohu podávat také bramborovou kaši nebo houskový knedlík.

Závěr:

Tento recept na vepřové kostky v mrkvi je jednoduchý, chutný a ideální pro rodinný oběd. Díky dlouhému dušení je maso krásně měkké a mrkvová omáčka dodává pokrmu příjemně nasládlou chuť. Podávejte s rýží, bramborami nebo knedlíkem a užijte si dokonalý domácí pokrm.

Přejeme dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.