Brokolicové placičky s pečeným bramborem a dipem z pečeného česneku

Tento recept je skvělou volbou pro všechny, kteří hledají zdravé, chutné a jednoduché jídlo. Brokolicové placičky doplněné o křupavé pečené brambory a lahodný dip z pečeného česneku tvoří vyvážený oběd či večeři plnou chutí.

Zdroj: facebooku Benefoods

Ingredience:

Brokolicové placičky:

  • 1 menší brokolice
  • 2 vejce
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 100 g strouhaného sýra (eidam, gouda, čedar apod.)
  • Sůl a pepř dle chuti

Pečené brambory:

  • 500 g brambor
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička sladké papriky
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • Sůl a pepř dle chuti

Dip z pečeného česneku:

  • 1 balení tvarohu (nebo zakysané smetany či řeckého jogurtu)
  • 1 celá palička česneku
  • 1 lžička oleje
  • Sůl a pepř dle chuti

Postup:

1) Příprava brokolice Brokolici rozeberte na růžičky a povařte v osolené vodě cca 5 minut, dokud nebude měkká, ale ne rozvařená. Poté sceďte a nechte vychladnout.

2) Příprava těsta na placičky Brokolici rozmačkejte vidličkou nebo nasekejte nožem. Přidejte vejce, mouku, strouhaný sýr, sůl a pepř a vše důkladně promíchejte.

3) Tvarování placiček Ze směsi vytvarujte menší placičky a položte je na plech vyložený pečicím papírem.

4) Příprava brambor Brambory nakrájejte na klínky, smíchejte s olejem, paprikou, sušeným česnekem, solí a pepřem. Rozprostřete na plech vedle placiček.

5) Pečení česneku Stroužky česneku nechte ve slupce, smíchejte s lžičkou oleje a špetkou soli, zabalte do alobalu a položte na plech k bramborám a placičkám.

6) Pečení Vložte plech do trouby předehřáté na 190 °C a pečte 30 minut, dokud nejsou brambory i placičky krásně zlatavé a křupavé.

7) Příprava dipu Upečený česnek vyloupněte ze slupky a rozmačkejte vidličkou. Smíchejte s tvarohem (nebo zakysanou smetanou či jogurtem), solí a pepřem a promíchejte.

8) Servírování Na talíř naservírujte brokolicové placičky, pečené brambory a dip z pečeného česneku. Pro svěží chuť přidejte trochu čerstvé zeleniny.


Tipy:

  • Do placiček můžete přidat strouhanou mrkev nebo cuketu, čímž získají ještě bohatší chuť.
  • Pokud chcete ještě křupavější placičky, můžete je po upečení krátce osmažit na pánvi s trochou oleje.
  • Tvaroh v dipu lze nahradit bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou, podle vaší preference.

Jednoduchý salát s pečeným kuřecím prsem, bramborem a dresinkem z pečeného česneku


Závěr:

Tento recept je nutričně vyvážený, chutný a zdravý. Díky brokolici získáte důležité vitamíny, pečené brambory dodají skvělou chuť a dip z pečeného česneku vše dokonale propojí. Skvělá volba pro lehčí oběd nebo večeři, která vás zasytí a potěší vaše chuťové pohárky!