Připravte se na vůni čerstvě upečených croissantů a jejich neodolatelně křehkou a křupavou strukturu. Naše domácí máslové croissanty jsou úplně jiná liga než ty, které koupíte v obchodě. Jejich chuť je výrazně jemná, máslová a vůně nádherná. Jsou tak měkké, že se rozplývají na jazyku a děti je milují.
Díky pečlivě vybraným surovinám a lásce k pečení jsme vytvořili dokonalý recept, který vám poskytne croissanty plné bohaté máslové chuti, měkkého těsta a křupavého povrchu.
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Domácí máslové croissanty z kynutého těsta
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 200 ml teplé mléko
- 200 ml teplá voda
- 2 lžíce cukru
- 8 g sušené droždí
- 1 vejce
- 60 ml rostlinný olej
- 550 g hladká mouka + 200 g mouka
- 1/2 lžičky soli
Ostatní:
- olej – na vymazání mísy
- mouka – na vysypání čisté plochy
- 70 g máslo (pokojové teploty)
- 1 žloutek + 2 lžičky mléka – na závěrečné potření
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy nalijte teplé mléko, přilijte teplou vodu, nasypejte cukr a přisypejte sušené droždí – dobře metličkou promíchejte. Poté přikryjte utěrkou a nechejte 5 minut působit.
2. Po 5 minutách do mísy rozklepněte vejce a přilijte rostlinný olej – metličkou promíchejte. Dále do mísy nasypejte 500 g prosáté hladké mouky, míchejte a pak přisypejte ještě 200 g prosáté hladké mouky – ručně vypracujte těsto.
3. Na čistou plochu vysypanou moukou položte těsto, které hněťte, dokud není středně měkké. Z těsta vytvarujte velkou kouli, kterou položte do mísy vymazané olejem. Přikryjte fólií, utěrkou a nechte 45 minut kynout na teplém místě.
4. Po 45 minutách získáte nadýchané, vláčné a pružné těsto, které vyklopte z mísy na čistou plochu vysypanou moukou.
5. Vykynuté těsto válečkem vyválejte do velkého kruhu a do středu položte okrouhlou misku o průměru asi 15 cm, kterou jemně přitlačte.
6. Pomocí kolečka na pizzu z těsta vytvarujte 8 stejných částí po vyznačený kruh, které potřete máslem pokojové teploty. Poté přeložte okraje do středu kruhu na sebe a vytvořte kouli.
7. Kouli těsta položte na plech, tác nebo podnos, přikryjte fólií a uložte na 30 minut do lednice.
8. Po 30 minutách vyndejte kouli těsta z lednice, odstraňte fólii a položte těsto na čistou plochu vysypanou moukou. Pomocí válečka rozválejte těsto na průměr 60 cm a pomocí kolečka na pizzu z něho vytvarujte 16 stejných trojúhelníků. Na konci každého z nich udělejte jemný zářez a srolujte je do tvaru croissantu.
9. Položte je na plech vyložený pergamenem, přikryjte je utěrkou a nechte 20 minut odpočívat. Budou krásně nadýchané.
10. Na závěr je potřete rozšlehaným žloutkem smíchaným s mlékem, aby po upečení krásně zezlátly.
11. Pečte je v předehřáté troubě 25-30 minut při 180 °C dozlatova a dokřupava.
12. Po upečení je podávejte s láskou, velkou chutí a radostí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.