Jedinečné čočkové karbanátky se zeleninou jsou skvělou alternativou k tradičním masovým pokrmům. Tyto lahodné karbanátky nabité bílkovinami a vitamíny vás překvapí svou bohatou chutí a šťavnatostí. Díky kombinaci čočky a čerstvé zeleniny si na maso ani nevzpomenete. Perfektní volba pro vegetariány nebo pro ty, kteří chtějí zkusit něco nového a zdravého.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Vegetariánské čočkové karbanátky se zeleninou
Co budeme potřebovat:
- 200 g červené čočky (1 šálek)
- 150 g brokolice (2 šálky)
- 1 cibuli
- 1 stroužek česneku
- 1 mrkev
- 50 g špenátu (1 a 3/4 šálku)
- 1 ČL chilli vloček
- 1 ČL mletého koriandru
- 1 ČL uzené papriky
- 500 ml vody (2 šálky)
- sůl
- mletý černý pepř
- 5 PL kukuřičné mouky
- strouhanku nebo kukuřično-cizrnovou strouhanku
- trochu olivového oleje na smažení
Jak budeme postupovat:
1. Na začátku důkladně opláchneme čočku, vložíme do rendlíku a zalijeme vodou. Čočku dusíme, dokud neabsorbuje vodu. Uvařenou čočku vložíme do samostatné misky.
2. Brokolici rozdělíme na růžičky, vložíme do misky a zalijeme horkou vodou. Přikryjeme pokličkou a necháme 5 minut odstát.
3. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.
4. Na pánvi zahřejeme olej, přidáme cibuli a smažíme 3 minuty, dokud nebude průhledná.
5. Česnekový stroužek rozmačkáme a nadrobno nasekáme. Nasekaný česnek přidáme do pánve.
6. Mrkev oloupeme, nastrouháme a vložíme do pánve. Dochutíme solí, promícháme a smažíme 5 minut.
7. Do misky s čočkou přidáme osmaženou zeleninu a nastrouhanou brokolici.
8. Na pevné podložce nasekáme špenátové listy a přidáme ke zelenině.
9. Směs dochutíme chilli, koriandrem, paprikou, černým pepřem a solí, vše dobře promícháme.
10. Přidáme mouku, mícháme, dokud se suroviny nespojí, a vložíme na 15 minut do ledničky.
11. Vytvarujeme karbanátky o tloušťce asi 1,3 cm a obalíme ve strouhance.
12. Na pánvi zahřejeme olej a vložíme karbanátky. Smažíme asi 5-7 minut z každé strany nebo do zlatova a křupava.
13. Karbanátky servírujeme s oblíbenou omáčkou.
Hotovo! Dobrou chuť!