Špenátová omáčka jako stvořená k vařeným bramborám a vejci přináší klasickou kombinaci, která je jednoduše ideální k doplnění vařených brambor a vajec. Je to skvělý způsob, jak přinést na váš stůl zdravou a chutnou večeři, která potěší všechny členy rodiny.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Domácí špenátová omáčka
Co budeme potřebovat:
- listy čerstvého špenátu (140 g)
- 1 a ½ lžíce nesoleného másla nebo rostlinného oleje (řepkového/slunečnicového)
- 1 střední cibule
- 1 velký stroužek česneku, nebo dva menší
- 1 a ¾ šálku plnotučného mléka (420 ml) vlažného
- 1 a ½ lžíce hladké mouky
- 1 lžička soli
- ¼ lžičky mletého černého pepře
- ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 a ½ lžíce jablečného octa nebo čerstvě vymačkané citronové šťávy
Jak budeme postupovat:
1. Listy špenátu dejte do cedníku, opláchněte je pod tekoucí vodou a nechte okapat. Nasekejte je hrubě nožem.
2. Oloupejte a nasekejte cibuli nadrobno. Oloupejte česnek a rozmačkejte ho buď lisem nebo širokým kuchařským nožem.
3. Na pánvi na středním ohni rozpusťte máslo. Přidejte cibuli a smažte dozlatova. Nezapomeňte míchat, aby se nepřipálila!
4. Přidejte rozmačkaný česnek a smažte další minutu, ale ne déle, aby se česnek nepřipálil a nestal se hořkým.
5. Do sklenice nebo misky nalijte mléko a přidejte mouku, dobře promíchejte, aby nevznikly žádné hrudky mouky.
6. Okamžitě přidejte do pánve s osmaženou cibulí a česnekem. Dobře promíchejte. Snižte oheň na jednu třetinu. Ochutnejte solí, mletým pepřem a muškátovým oříškem.
7. Přidejte špenátové listy, zakryjte pánvi pokličkou a nechte dusit deset minut.
8. Uvařenou omáčku přendejte do mixéru a přidejte ocet. Mixujte asi minutu, dokud nebude omáčka hladká a krémová.
9. Dochuťte omáčku solí, pepřem nebo trochou octa, pokud je to potřeba, a omáčka je připravena k podávání!
Dobrou chuť!