Láká vás fotovoltaika na střechu, ale bojíte se komplikací?

Domácí solární elektrárnu si v dnešní době užívá stále rostoucí množství majitelů rodinných domů. Tato technologie vám totiž dokáže přinést podstatné úspory a částečnou nezávislost na klasických dodavatelích. Nejčastějším místem pro umístění panelů je samozřejmě střecha. Na co si musíte dávat pozor?

Zdroj: fotovoltaika-gottwald.cz

Spolehlivá konstrukce

Jako příklad nám poslouží služby ověřené a populární společnosti Fotovoltaika Gottwald, která se svému oboru věnuje již déle než 15 let. Její specializací je právě nejčastější FVE na střechu. Na jaké požadavky nesmíte zapomenout, pokud se chcete dočkat opravdu bezproblémové a spolehlivé instalace?

V ideálním případě směřuje vaše střecha na jih (nejlepší řešení), případně jihozápad, či jihovýchod. Možností je i východ, stejně jako západ (v takové situaci však ztratíte přibližně 20 % výkonu). Co se týče samotného sklonu střechy, nejvýhodnější je stupeň přibližně 35 stupňů. Problémem není ani plochá střecha, jelikož se jednotlivé panely dají snadno přizvednout s pomocí jednoduché konstrukce.

Zdroj: fotovoltaika-gottwald.cz

Dostatek prostoru

Co si počít, pokud nemáte na svém domově dostatek prostoru pro instalaci všech panelů? V tom případě lze zbytek systému namontovat například na kůlnu, dřevník, altán nebo stodolu. Jednotlivé budovy musí být samozřejmě zapsané v katastru nemovitostí. Přece jen si chcete požádat o dotaci z programu Nová zelená úsporám, nemáme pravdu? Díky ní ušetříte klidně i několik stovek tisíc korun.

Samotný počet i výkon panelů závisí na vaší pravidelné spotřebě a přáních. Čím více, tím lépe. Nebojte se případných přebytků, protože je můžete prodávat dále, a tím si vydělat peníze. Chcete vědět více? Nezapomeňte se podívat na webové stránky zmíněné společnosti pod výše vloženým odkazem a hned budete vědět, jak na to.

Zdroj: fotovoltaika-gottwald.cz