Co dělat, pokud váš pes trpí nadváhou?

V posledních letech se setkáváme s psy, kteří trpí nadváhou stále častěji. Občas to může být způsobeno nemocí, ale ve většině případů hraje hlavní roli špatné stravování nebo nedostatek pohybu. Pokud je to i váš případ a nechcete, aby váš pejsek zbytečně trpěl, pak s tím zkuste něco udělat. Dnes si ukážeme, jak změnit stravu, aby vyhovovala ve všech směrech.

Jak změnit stravování a psovi tak ulevit?

Nejčastějším problémem je rozhodně překrmování. Což ve zkratce znamená, že pes dostává více kalorií, než by měl. Naštěstí tady je hned několik opravdu jednoduchých řešení.

co dělat, pokud váš pes trpí nadváhou?
Zdroj: Boryana Manzurova / Shutterstock.com
  1. Přečtěte si dávkování na obalu. Každé granule pro štěňata i dospělé psy zde mají rozepsané dávkování dle věku, velikosti a někdy i rasy.
  2. Přejděte na krmivo s nižším obsahem tuku. V dnešní době existuje řada výrobců, kteří mají ve své nabídce přímo granule pro psy s nadváhou.
  3. Sáhněte po výživových doplňcích. Existuje mnoho přípravků, které mohou pomoci. Zlepšují trávení nebo omezují pocit hladu.
  4. Nepřehánějte to s pamlsky. Samozřejmě není na škodu čas od času psa odměnit něčím dobrým, ale pamatujte si, že všeho moc škodí.

Neměňte životní styl a krmivo ze dne na den

Ovšem ani to, že omezíte dávkování u granulí nebo pamlsky pro psy nemusí vést ihned k lepším výsledkům. Některým psům to může trvat, proto se doporučuje, pokud přecházíte na novou stravu, aby to nebylo skokově. Vše chce svůj čas a obzvláště u krmení je důležité to zbytečně neurychlovat. Navíc dnes už můžete vše konzultovat s odborníky, kteří jsou schopni vám vytvořit jídelníček na míru dle potřeb vašeho psa.

Určitě ovšem nadváhu u vašeho psa neignorujte. Stejně jako u lidí to může vést i ke zdravotním problémům. Diabetes, srdeční onemocnění nebo problémy s klouby jsou jen špička ledovce.