Milujete domácí pečivo? Připravte si tento vynikající podmáslový chléb. Pokud rádi mlsáte a zároveň jste vášnivým kuchařem či kuchařkou, budete mít z této novinky dozajista radost. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka!
Připravte si tento vynikající podmáslový chléb:
Co budeme potřebovat:
- 450 g mouky na chleba
- 50 g hladké mouky
- 310 g podmáslí
- 50 g bílého jogurtu
- 1/2 kostky droždí
- 2 lžičky cukru
- 2 lžičky soli
- 1 lžička chlebového koření (nemusí být)
- 1 lžíce kmínu
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce octa
- 1 vařená nastrouhaná brambora
(nebo: 3 lžíce solamylu, nebo 3 lžíce bramborového těsta v prášku) – je možno přidat různá semínka, oříšky, otruby, klíčky.
Jak budeme postupovat:
1) Připravíme klasicky kvásek a poté všechny suroviny smícháme a dáme do tepla na hodinu kynout.
2) Mezitím si vysypeme ošatku na chleba hladkou moukou smíchanou s bramborovým škrobem. Vykynuté těsto na chleba vyklopíme z formy na vál a trochu s ním bouchneme, aby jakoby spadlo.
3) Vytvarujeme bochník a vložíme do vysypané ošatky na další kynutí. Necháme kynout asi 30 minut přikryté mikrotenovým sáčkem.
4) Mezitím si rozpálíme troubu na 220 stupňů a na dno trouby dáme kastrolek s horkou vodou. Opatrně nakynutý bochník překlopíme na plech (pomáháme si rukou) a vložíme do trouby.
5) Pečeme na 220 asi 15 minut, poté vyndáme kastrolek s vodou z trouby a pečeme na 180 stupňů 25-30 minut. Pokud už máme kůrku během pečení tmavší, přikryjeme alobalem a dopečeme.