Křupavé těsto plněné sladkou dýňovou náplní. Budete ho milovat. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka!
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 125 g másla
- 200 g hladké mouky
- 1/2 KL soli
- 2 lžíce moučkového cukru
- studená voda
Náplň:
- 1 ks menší dýně ( asi 600g)
- 150 g krystalový cukr
- 1 špetka soli
- 2 ks vejce
- 1 ks žloutek
- 300 ml acidofilné mléko
- 1 KL vanilkový extrakt
- 2 KL mletá škořice
Pro výzdobu:
- dýňová semínka, oříšky
Jak budeme postupovat:
1. Připravte si dýňové pyré. Dýni opatrně rozpulte a lžící vydlabejte semínka ze středu. Položte je na plech vyložený pečicím papírem kůží nahoru a pečte v troubě 60 minut. Po vychladnutí vydlabejte dužinu a dobře ji rozmixujte v kuchyňském robotu.
2. Prosejte mouku, přidejte sůl, cukr a kostky studeného másla. Rukama vypracujte drobivou směs, přidávejte po lžících ledovou vodu a pokaždé hněťte rukama, dokud se těsto nespojí. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na 10 minut do mrazáku.
3. Rozpalte troubu na 200 °C.
4. Na pomoučené pracovní ploše vyválejte těsto do kruhu o tloušťce asi 0,75 cm a přeneste ho do koláčové formy. Zarovnejte okraje a vyložte je pečicím papírem, zatíženým například sušenými fazolemi. Během pečení se nenafoukne. Pečte asi 15 minut.
5. Pro přípravu náplně smíchejte v míse dýňové pyré, cukr, vejce, žloutek, acidofilní mléko, sůl, skořici a vanilkový extrakt. Dobře promíchejte a nalijte na upečenou krustu. Pečte dalších 10 minut při 200 °C, poté snižte teplotu na 160 °C a pečte dalších 30 minut.
6. Dort nechte vychladnout při pokojové teplotě, posypte dýňovými semínky a ořechy.