Domácí chléb z tohoto receptu je neuvěřitelně vzdušný, lehký, pórovitý, měkký a pružný. Vaří se snadno a rychle. Při krájení se nedrolí, kůrka není suchá a drobenka je prostě fantastická. Těsto se připravuje z nejjednodušších a snadno dostupných surovin – bez vajec a mléčných výrobků. Může být zmrazen. Vyzkoušejte tento chléb a už nikdy nebudete chtít kupovat komerční chléb!
Co budeme potřebovat:
- 350 g hladké mouky
- 5 g sušeného droždí
- jedna lžička cukru
- 1 lžička soli
- 210 ml teplé vody (38-40°C)
- 30 ml rafinovaného slunečnicového oleje
Jak budeme postupovat:
1.Mouku prosejte do hluboké mísy. Přidejte sůl, cukr a sušené droždí. Metličkou dobře promíchejte.
2.Přidejte teplou vodu a rafinovaný slunečnicový olej.
3.Těsto hněťte rukama: nejprve v míse (dokud se do něj nevsákne všechna mouka) a pak na pracovní ploše: i když je velmi lepivé, hněťte ho 5-7 minut, aniž byste přidávali další mouku.
4.Pomocí škrabky těsto shrňte do kuličky a povrch potřete olejem.
5.Vložte do hluboké mísy a přikryjte ji pokličkou. Nechte ho 30 minut kynout na teplém místě.
6.Těsto posypeme moukou a bez velkého hnětení ho rukama rozválíme na silnější obdélníkové těsto.
7.Těsto rozválejte na kompaktní váleček.
8.Těsto mírně zploštěte a srolujte ji do tvaru šneka.
9.Šneka z těsta trochu zploštíme, pak ho stočíme do ruličky a vytvarujeme z něj tyčinku.
10.Vzniklý bochník položte na vymazaný plech. Přikryjte ji potravinovou fólií a nechte ji 20 minut odpočívat.
11.Chléb potřete vodou pomocí silikonového kartáče. Posypte moukou. Ostrým nožem udělejte na povrchu několik mělkých řezů.
12.Chléb pečte 30-35 minut dozlatova v troubě předehřáté na 180-190 °C.
13.Nechte zcela vychladnout.
Přejeme vám dobrou chuť.