Krok za krokem vám představíme skvělý biskupský chlebíček z bílků. Dokonale doplní šálek teplého čaje, kakaa, nebo kávy. Nadšené z něj budou nejen děti, ale i mlsní dospělí. Pokud rádi mlsáte a zároveň jste vášnivým kuchařem či kuchařkou, budete mít z této novinky dozajista radost. Za recept děkujeme Martině.
Recept na skvělý biskupský chlebíček z bílků:
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 1 vejce (žloutek a bílek oddělíme)
- 6 bílků (asi 190 g)
- 180 g cukr moučka
- 1 špetka soli
- 160 g polohrubé mouky
- 70 g másla (rozpuštěné a vychladlé)
- 1 špetka kypřícího prášku nebo sody
- 160 g směs sušeného a kandovaného ovoce, mandlí, ořechů (lískových i vlašských), rozinek a čokolády (dala jsem bílou i tmavou na vaření)
Poleva:
- 120 g čokolády na vaření
- 1 cm silný plátek másla
Jak budeme postupovat:
1) Nejdříve si rozpustíme máslo a necháme vychladnout.
2) Troubu rozehřejeme na 180 stupňů a formu na chlebíček si vyložíme pečícím papírem.
3) Poté si připravíme směs – ořechy, mandle a čokolády nasekáme nebo nastrouháme v robotu na hrubém struhadle.
4) Dáme vyšlehat všech 7 bílků se špetkou soli, po našlehání snížíme výkon a přišleháme cukr, později žloutek. Přidáme mouku s práškem do pečiva a úplně naposledy už jen stěrkou lehce zamícháme směs ořechů, čokolád atd.
5) Těsto dáme do formy a stěrkou vytvoříme trochu vyšší okraje – chlebíček nebude uprostřed tolik stoupat a zůstane rovnější.
6) Vložíme do trouby a pečeme 40 minut (špejlí zkusíme, zda je upečeno). Po upečení vyndáme z trouby a chlebíček ještě 20 minut necháme ve formě mírně vychladnout. Teprve pak vyklopíme na alobal a polijeme připravenou čokoládovou polevou.
7) Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, přidáme máslo, raději méně, aby zůstala čokoláda tužší a netekla nám z boků.
8) Dáme do chladu ztuhnout. Dobrou chuť.