V ložnici se především spí. Jak ji zařídit, aby byl spánek kvalitní?

Ještě než se pustíme do samotné ložnice, zopakujme si, proč je vydatný spánek zásadním aspektem pevného zdraví. Vysvětlení je prosté – během něj se z mozku odplavují nahromaděné toxiny, dochází k celkové regeneraci a obnově těla a v neposlední řadě se snižuje riziko vysokého tlaku, obezity a deprese. A protože kvalitu spánku ovlivňuje také uspořádání ložnice, měli bychom se zamyslet nad tím, zda je v ní vše tak, jak by mělo být.

Problémy se spánkem trápí stále více lidí

Spánkovou deprivací trpí dle odhadů Světové organizace spánkové medicíny přibližně třetina světové populace. Nedostatek spánku u dané skupiny lidí zapříčiňuje zhoršení psychického a fyzického zdraví. Chronickou nespavostí pak trpí zhruba každý desátý člověk. Bez nadsázky jde o celosvětový problém, který může přerůst v civilizační chorobu.

Odstraňte rušivé prvky

Není žádným tajemstvím, že prostředí, ve kterém se pohybujeme, působí na naše psychické rozpoložení. Vzhledem k povaze ložnice je naprosto nevhodné, aby se v místnosti nacházely věci, které nám podvědomě způsobují úzkost a stres. Jak s tím pracovat? Pro začátek bude stačit, když přijmete fakt, že ložnice slouží především ke spánku a relaxaci.

Netrápí-li vás nedostatek úložného prostoru, najděte pro předměty, které v ložnici nemají co dělat, vhodnější místo. Jmenovitě se může jednat o šanony s dokumenty (ty přece patří do pracovny), stroje na cvičení i elektroniku – právě její přítomnost působí nejrušivěji a modré světlo, jež vyzařuje, snižuje hladinu melatoninu, čímž nabourává přirozené nastavení biorytmu.

Co se týče rozestavění barev, nábytku a celkové koncepce ložnice, hledejte inspiraci ve stylech, které jsou vašemu vkusu nejbližší. Vodítkem může být čínské učení feng shui, ale třeba i jednoduchý minimalistický skandinávský styl, jehož podstatu jsou čistota, pohodlnost a útulnost.

Světlo si dovnitř nevpouštějte

Úhlavním nepřítelem každého spáče je světlo. A rozhodně tím nemáme na mysli zdroje v místnosti, které si můžete vybrat (vyhněte se studenému světlu a zářivkám) a podle potřeby kdykoliv ztlumit. Nad čím kontrolu nemáte, je pouliční osvětlení a světlomety projíždějících automobilů. A jen tak mimochodem- zářící měsíc dokáže také pěkně potrápit… Ale nezoufejte, úplně bezradní nejste. Stačí si pořídit zatemňující látkové rolety.

Vhodně zvolená látková roleta okamžitě vykouzlí absolutní tmu, třeba i během poledne. Širokou nabídku kvalitních látek najdete u specializovaného prodejce labona.cz. Výběrem vás provede krok po kroku a navede ke stínění, které si zamilujete.

Barvy jako balzám na duši

Mezi největší přešlapy, kterých se můžete při zařizování ložnice dopustit, je sázka na špatnou barevnou kombinaci. Obecně se doporučují chladné odstíny v podobě modré a světle šedé, chybu však nemusíte udělat ani v případě žluté – ta vám může ráno navodit dobrou náladu. Vždy je samozřejmě nutné pečlivě zvážit konkrétní odstín. Na opačném konci žebříčku, tedy mezi nevhodnými barvami, najdete tmavě šedou, hnědou – a překvapivě i bílou. Do sněhobílé místnosti si totiž máme tendenci brát práci až do postele.

Kvalitní matrace je základ

Na závěr jsme si nechali prvek, na kterém strávíme v průměru třetinu života. Pokud jste kvalitu matrace brali na lehkou váhu a nikdy se nezabývali tím, jestli vám vyhovují tvrdost a rozměry, je nejvyšší čas to změnit. Matrace poskytuje podporu tělu a její komfort má přímý vliv na náš spánek.