Domů Recepty

Makový štrúdl – tradiční domácí závin, který voní po skořici

Makový štrúdl – tradiční domácí závin, který voní po skořici
Zdroj: rudawkuchni.pl

Pokud alespoň z poloviny zbožňujete makové dezerty tak jako já, jste tu na správném místě! Dnes si společně přichystáme voňavý a lahodný makový štrúdl, který si zamiluje celá rodina.

Makové moučníky jsou v Evropě opravdovou klasikou, a i když je jinde ve světě neznají, u nás patří k těm nejlepším. Tento domácí závin s makovou náplní je ideální na víkendovou oslavu nebo jen tak ke kávě.

Už se vám sbíhají sliny? Tak pojďme na to – připravte si těsto, rozvonné makovou směs a upečte nejlepší domácí makový štrúdl podle babiččina stylu!

Další skvělé recepty naleznete také na naší facebookové stránce Prima Kuchařka.


Makový štrúdl

Co budeme potřebovat:

Těsto:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 3-4 PL cukru krystal
  • 1 ČL soli
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 2 celá vejce
  • 300 ml oleje
  • 500 ml mléka

Kvásek:

  • 1 kostka droždí
  • půl ČL moučkového cukru
  • 100 ml teplého mléka

Náplň:

  • 200g mletého máku
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 sáček skořice
  • 50 ml teplého mléko
  • 2 lžíce marmelády

Doba přípravy: 30 minut. Kynutí: 45 minut. Tepelná úprava: 30–35 minut. Náročnost: střední. Porce: 4 záviny


Jak budeme postupovat:

1. Začneme tím, že si do 100 ml teplého mléka přidáme půl ČL moučkového cukru a kostku droždí. Promícháme a necháme pod utěrkou na teplém místě kynout.

2. Pokračujeme náplní. Jednoduše si smícháme všechny zmíněné ingredience, které důkladně promícháme.

Rychlý jablečný závin z listového těsta (se skořicí a rozinkami)

3. Nyní těsto: Smícháme si všechny suché ingredience. Poté přidáme kvásek s mlékem a následují vejce, olej a 500 ml teplého mléka. Důkladně promícháme. Můžeme použít robota. Vypracujeme si hezké hladké těsto.

4. Těsto si rozdělíme na 4 stejné části a rozvalíme jej. Na těsto naneseme naší makovou náplň a jednoduše zarolujeme. Připravíme si plech, který si vysteleme pečícím papírem a naše záviny na něj opatrně umístíme a potřeme je olejem.

1 38
Zdroj: rudawkuchni.pl

5. Pečeme při 180 stupních dozlatova a máme hotovo!

Tipy na vylepšení

  • Pro jemnější chuť přidejte do náplně trochu vanilkového cukru nebo medu.
  • Do těsta můžete přidat lžíci rumu pro krásnou vůni a křehkost.
  • Záviny lze naplnit i kombinací máku a jablek pro šťavnatější výsledek.

Dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na sladké pochoutky!

 

🔗 Pokud hledáte další inspirace na pochoutky, doporučujeme vám prohlédnout i tyto recepty: