Banánovo-čokoládové koláčky s kousky sušenek

0
Banánovo-čokoládové koláčky s kousky sušenek
Zdroj: Klaudie von Fedor

Tyto banánovo-čokoládové koláčky jsou vláčné, voňavé a krásně čokoládové. Díky banánům mají příjemně nasládlou chuť, máslo a čokoláda dodají bohatost a kousky sušenek zase jemně křupavou strukturu.

Sušenky jsou ideální jako rychlý dezert, ke kávě nebo sladká svačina, kterou si oblíbí celá rodina.

💡Náš tip: Pokud patříte mezi vášnivé kuchařky a máte svůj oblíbený recept, neváhejte ho sdílet v naší facebookové skupině Recepty všeho druhu a inspirovat i ostatní čtenáře.

Banánovo-čokoládové koláčky se sušenkami

Co budeme potřebovat:

  • 2 zralé banány (upečte si z nich také například tyto cereálie)
  • 120 g másla 
  • 150 g krupicového cukru (nebo ho nahraďte třtinovým)
  • 1 vanilinový cukr (nebo vanilkový)
  • 1 vejce
  • 250 g hladké mouky (použijete ji i v receptu na jablečný crumble s ovesnou drobenkou)
  • 1 balíček čokoládového pudinkového prášku (lze použít i jinou příchuť nebo kukuřičný škrob)
  • 1 lžičku prášku do pečiva (nebo sody bikarbony)
  • 90 g sušenek (použila jsem máslové i kakaové – množství si upravte podle chuti)
  • 90 g čokolády (já jsem měla hořkou, můžete ji smíchat i s mléčnou a bílou)
Banánovo-čokoládové koláčky s kousky sušenek
Zdroj: Klaudie von Fedor

Jak budeme postupovat:

1. Příprava banánové směsi:

V kuchyňském robotu vyšlehejte změklé máslo s krupicovým a vanilinovým cukrem do nadýchané pěny.

Banánovo-čokoládové koláčky s kousky sušenek
Zdroj: Klaudie von Fedor

Přidejte na kousky nakrájené nebo nalámané banány a vejce. Mixujte, dokud se vše nespojí v hladký krém.

Banánovo-čokoládové koláčky s kousky sušenek
Zdroj: Klaudie von Fedor

2. Suché ingredience a spojení směsí:

V samostatné misce smíchejte hladkou mouku, čokoládový pudinkový prášek a prášek do pečiva.

Banánovo-čokoládové koláčky s kousky sušenek
Zdroj: Klaudie von Fedor

Suché ingredience vmíchejte do banánové směsi. Vypracujte hladké, hustější těsto.

Banánovo-čokoládové koláčky s kousky sušenek
Zdroj: Klaudie von Fedor

3. Kousky čokolády a sušenek:

Nakrájejte čokoládu na malé kostičky, sušenky nalámejte na kousky a oboje zlehka vmíchejte do těsta.

Banánovo-čokoládové koláčky s kousky sušenek
Zdroj: Klaudie von Fedor

4. Tvarování:

Pomocí dvou lžic tvořte menší kuličky nebo hromádky těsta a pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Nechte mezi nimi dostatek místa, protože se během pečení roztáhnou.

Banánovo-čokoládové koláčky s kousky sušenek
Zdroj: Klaudie von Fedor

5. Pečení:

Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 15–20 minut.

Banánovo-čokoládové koláčky s kousky sušenek
Zdroj: Klaudie von Fedor

6. Podávání:

Koláčky nechte vychladnout. Nejlépe chutnají lehce teplé, kdy jsou uvnitř ještě měkké a čokoláda rozpuštěná. Skvělé jsou ke kávě, čaji nebo jen tak na mlsání.

Banánovo-čokoládové koláčky s kousky sušenek
Zdroj: Klaudie von Fedor

Tipy:

  • Banány: Použijte co nejzralejší banány – čím víc mají hnědých teček, tím sladší a voňavější koláčky budou.
  • Chuťové obměny: Přidejte hrst nasekaných ořechů (vlašské, lískové, mandle) pro křupavý kontrast, vmíchejte trochu kokosu nebo sušeného ovoce (např. brusinky).
  • Fit verze: Část hladké mouky nahraďte ovesnými vločkami nebo celozrnnou moukou – koláčky budou zdravější a sytější.
  • Sladidlo navíc: Místo části cukru použijte med nebo javorový sirup – dodají jemný karamelový tón.
  • Míchání: Po přidání suchých surovin těsto už jen krátce promíchejte – když se bude míchat příliš dlouho, koláčky budou hutné.

Přejeme dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na sladké pochoutky!

 

VIDEO NÁVOD:

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!