Vezměte si cuketu a vyzkoušejte recept na cuketové hranolky s jogurtovým dipem

0
Vezměte si cuketu a vyzkoušejte recept na cuketové hranolky s jogurtovým dipem
Zdroj: Klaudie von Fedor

Chcete si pochutnat bez výčitek? Tyto pečené cuketové hranolky jsou výbornou alternativou ke klasickým smaženým. Jsou lehké, voňavé po koření a navrch posypané parmazánem. Společně s osvěžujícím jogurtovým dipem tvoří perfektní lehkou večeři, přílohu k masu nebo zdravé zobání k televizi.

💡Náš tip: Pokud patříte mezi vášnivé kuchařky a máte svůj oblíbený recept, neváhejte ho sdílet v naší facebookové skupině Recepty všeho druhu a inspirovat i ostatní čtenáře.

Cuketové hranolky s jogurtovým dipem

Co budeme potřebovat:

Cuketové hranolky:

  • 1 cuketu (připravte si z ní také například cuketový wrap)
  • sůl, pepř, sladkou mletou papriku, kari koření (nebo jiné oblíbené koření, podle chuti)
  • lžičku hladké mouky
  • lžičku bramborového škrobu (můžete ho také použít v receptu na sýrové pagáče)
  • olivový olej (lze použít i jiný olej nebo ho nahradit máslem)
  • 60 g strouhaného sýra (nebo podle potřeby – pokud si přípravu chcete urychlit, kupte si již nastrouhaný)
Vezměte si cuketu a vyzkoušejte recept na cuketové hranolky s jogurtovým dipem!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Jogurtový dip:

  • ½ salátové okurky
  • 80 g bílého jogurtu (část lze nahradit i zakysanou smetanou)
  • sůl (podle chuti – použila jsem mlýnek)
  • 1 stroužek česneku (nebo podle chuti, lze ho také úplně vynechat)

Čas přípravy: 15 min • Pečení: 30 min • Celkem: 45 min • Množství: 2–3 porce • Náročnost: snadné

Vezměte si cuketu a vyzkoušejte recept na cuketové hranolky s jogurtovým dipem!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Jak budeme postupovat:

1. Krájení a dochucení cuketových hranolek: 

Cuketu omyjte a nakrájejte na hranolky.

Vezměte si cuketu a vyzkoušejte recept na cuketové hranolky s jogurtovým dipem!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Vložte je do mísy, osolte, opepřete, přidejte sladkou papriku a kari koření.

Vezměte si cuketu a vyzkoušejte recept na cuketové hranolky s jogurtovým dipem!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Pak přisypte trochu hladké mouky a bramborového škrobu. Vše důkladně promíchejte, aby se hranolky obalily ze všech stran.

Vezměte si cuketu a vyzkoušejte recept na cuketové hranolky s jogurtovým dipem!
Zdroj: Klaudie von Fedor

2. Pečení:

Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem – nejlépe v jedné vrstvě. Pokud chcete, přidejte i pár kapek olivového oleje. Pečte v troubě vyhřáté na 190 °C asi 25 minut.

Vezměte si cuketu a vyzkoušejte recept na cuketové hranolky s jogurtovým dipem!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Vyjměte plech, hranolky posypte strouhaným sýrem a dejte je ještě na 5 minut dopéct, aby získaly zlatavou barvu.

Vezměte si cuketu a vyzkoušejte recept na cuketové hranolky s jogurtovým dipem!
Zdroj: Klaudie von Fedor

3. Příprava jogurtového dipu:

Salátovou okurku nastrouhejte nahrubo nebo nakrájejte na drobné kostičky a vymačkejte z ní přebytečnou vodu.

Vezměte si cuketu a vyzkoušejte recept na cuketové hranolky s jogurtovým dipem!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Smíchejte s bílým jogurtem, osolte a přidejte prolisovaný česnek.

Vezměte si cuketu a vyzkoušejte recept na cuketové hranolky s jogurtovým dipem!
Zdroj: Klaudie von Fedor

4. Servírování:

Podávejte ještě teplé cuketové hranolky s čerstvým jogurtovým dipem. Výborně chutnají jako lehká večeře, příloha k masu nebo zdravé občerstvení na letní stůl.

Vezměte si cuketu a vyzkoušejte recept na cuketové hranolky s jogurtovým dipem!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Přejeme dobrou chuť!

Tipy:

  • Sýr: Kromě parmazánu můžete do směsi na obalení přidat i nastrouhaný tvrdý sýr (např. pecorino nebo gran moravia). Sýr se během pečení krásně opeče a udělá křupavou vrstvu.
  • Zelenina: Stejným způsobem můžete připravit i mrkvové, batátové nebo petrželové hranolky – kombinace více druhů zeleniny je barevná a výživově bohatší.
  • Pečený česnek: Pro jemnější chuť nahraďte syrový česnek v dipu pečeným – rozkrojte stroužky napůl, dejte na alobal, pokapejte olejem a zapečte v troubě. Poté rozmačkejte do jogurtu. Výsledek je sladší a méně ostrý.
  • Citron: Přidejte pár kapek citronové šťávy nebo trochu citronové kůry do dipu – dodá mu svěží „řecký“ charakter, podobně jako tzatziki.
  • Chipsy: Nakrájejte cuketu na velmi tenké plátky, obalte ve směsi koření a škrobu a upečte dozlatova. Vzniknou křupavé zeleninové chipsy, které můžete servírovat s dipem nebo samotné.

VIDEO NÁVOD:

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla!