Domů Recepty

Ovocná kostka s krémem z mascarpone, ovocem a želatinou

Ovocná kostka s krémem z mascarpone, ovocem a želatinou
Zdroj: Len Miruš

Ovocná kostka je dokonalý letní dezert – jemné piškotové těsto, lehký krém z mascarpone a zakysané smetany, sezónní ovoce a lesklá želatina, která tomu všemu dodá luxusní vzhled i svěžest.

Tento moučník je ideální na oslavy, zahradní posezení nebo jako sladká tečka po nedělním obědě. Skvěle se krájí, výborně chutná a ještě lépe vypadá.

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na sladké pochoutky!

 

Ovocná kostka s krémem z mascarpone, ovocem a želatinou

Co budeme potřebovat:

Piškotový korpus:

  • 5 vajec
  • 200 g krystalového cukru
  • 5 lžic horké vody
  • 150 g hladké mouky
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • špetku soli

Krém:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g zakysané smetany (18 %)
  • cukr moučka (podle chuti – cca 2–3 lžíce)
  • 1 vanilkový cukr (volitelně)
  • ovocný džem na potření korpusu (např. meruňkový nebo malinový)

Želatina:

  • směs ovoce dle chuti (jahody, meruňky, borůvky, maliny, třešně apod.)
  • čirou plátkovou želatinu (dle návodu na obalu)
  • citronovou šťávu a špetku cukru (na dochucení želatiny)

Jak budeme postupovat:

1. Příprava piškotu:

Oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny. Za stálého šlehání přidávejte postupně horkou vodu (po lžících), poté vmíchejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec zlehka přimíchejte sníh z bílků se špetkou soli.

Těsto nalijte na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech (cca 30 × 40 cm). Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 25 minut, dokud povrch není zlatavý a špejle po zapíchnutí zůstane suchá. Nechte vychladnout.

2. Krémová vrstva:

V misce smíchejte mascarpone se zakysanou smetanou a oslaďte podle chuti moučkovým cukrem. Můžete přidat i vanilkový cukr. Krém by měl být hladký a pevný.

3. Sestavení moučníku:

Vychladlý piškot lehce potřeme ovocným džemem, poté rovnoměrně rozetřete připravený mascarpone krém. Nechte chvíli zachladit v lednici.

👉 Náš tip: Nepečený jahodový dezert s mascarpone, šlehačkou a piškoty

4. Ovocná vrstva:

Na krém naskládejte ovoce dle vlastní fantazie – doporučujeme kombinovat více druhů kvůli chuti i barvám.

5. Želatina:

Připravte čirou plátkovou želatinu podle návodu na obalu. Pro jemnější chuť ji můžete dochutit trochou citronové šťávy a špetkou cukru. Nechte mírně vychladnout a opatrně nalijte na ovoce.

6. Servírování:

Nechte moučník dobře zatuhnout v lednici, ideálně několik hodin nebo přes noc. Krájejte na kostky ostrým nožem namočeným ve vodě, aby se krém i želatina pěkně krájely.

Přejeme dobrou chuť!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

🔗 Pokud hledáte další inspirace na ovocné pochoutky, doporučujeme vám prohlédnout i tyto recepty: