Smetanový třepaný koláč s mandarinkami – rychlý, snadný a osvěžující

Smetanový třepaný koláč s mandarinkami - rychlý, snadný a osvěžující
Zdroj: Klaudie von Fedor

Pokud hledáte svěží, krémový a přitom nenáročný dezert, který osloví všechny milovníky zákusků, právě jste ho našli. Smetanový třepaný koláč s mandarinkami je dokonalým spojením vláčného piškotového korpusu, jemného smetanového krému a šťavnatého ovocného akcentu.

Jeho příprava vás překvapí svou jednoduchostí. A co je nejlepší? Nepeče se žádný složitý krém – stačí protřepat a hotovo!

Další tipy na využití pudinku naleznete zde - Recepty s pudinkem.

Smetanový třepaný koláč s mandarinkami

Co budeme potřebovat:

Na korpus:

  • 4 vejce (kupte si je více a připravte si například zapečené mrkvové toasty se šunkou a sýrem)
  • 200 g krystalového cukru (nebo třtinového, vanilkového)
  • 100 ml oleje (já jsem použila slunečnicový, ale lze použít i jiný, nebo ho nahradit rozpuštěným máslem)
  • 100 ml teplé vody 
  • 200 g hladké mouky (můžete ji kombinovat i s polohrubou moukou)
  • 1 prášek do pečiva (vyzkoušejte také recept na tvarohový koláč lenivé hospodyňky)
Smetanový třepaný koláč s mandarinkami - rychlý, snadný a osvěžující
Zdroj: Klaudie von Fedor

Na třepaný krém:

  • 2 smetany ke šlehání (500 ml)
  • 2 malé konzervy mandarinek (i se šťávou – můžete je nahradit i jiným ovocem)
  • 2 balíčky pudinku Creme Ole (vanilkový, bez vaření)

Na posypání:

  • Strouhanou čokoládu (bílou, mléčnou, hořkou, nebo Granko)
Smetanový třepaný koláč s mandarinkami - rychlý, snadný a osvěžující
Zdroj: Klaudie von Fedor

Jak budeme postupovat:

1. Příprava korpusu:

Vyšlehejte žloutky s krystalovým cukrem do nadýchané a světlé pěny – tento krok trvá minimálně čtyři minuty, aby se cukr důkladně rozpustil a směs nabyla na objemu.

Smetanový třepaný koláč s mandarinkami - rychlý, snadný a osvěžující
Zdroj: Klaudie von Fedor

Přilijte olej a teplou vodu. Znovu promíchejte, dokud nebude hmota hladká a lesklá.

Smetanový třepaný koláč s mandarinkami - rychlý, snadný a osvěžující
Zdroj: Klaudie von Fedor

Přisypte hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a dobře vmíchejte, dokud nevznikne polotuhé, ale stále lehké těsto.

Smetanový třepaný koláč s mandarinkami - rychlý, snadný a osvěžující
Zdroj: Klaudie von Fedor

V jiné míse ušlehejte sníh ze čtyř bílků do tuhých špiček. Sníh pak velmi opatrně vmíchejte do těsta.

Smetanový třepaný koláč s mandarinkami - rychlý, snadný a osvěžující
Zdroj: Klaudie von Fedor

Vymažte plech (cca 20 x 27 cm) tukem a lehce vysypte polohrubou moukou, aby se korpus nepřilepil. Nalijte těsto na plech a rovnoměrně ho rozetřete stěrkou do všech rohů.

Smetanový třepaný koláč s mandarinkami - rychlý, snadný a osvěžující
Zdroj: Klaudie von Fedor

Pečte v předehřáté troubě na 180-190 °C po dobu cca 15-20 minut – povrch by měl být lehce zlatavý a pružný na dotek. Po upečení nechte korpus důkladně vychladnout při pokojové teplotě, aby se krém později neroztékal.

Smetanový třepaný koláč s mandarinkami - rychlý, snadný a osvěžující
Zdroj: Klaudie von Fedor

2. Příprava smetanového krému:

Do uzavíratelné nádoby nalijte smetany ke šlehání, přidejte konzervy mandarinek včetně šťávy a zasypte balíčky pudinku Creme Ole.

Smetanový třepaný koláč s mandarinkami - rychlý, snadný a osvěžující
Zdroj: Klaudie von Fedor

Nádobu pevně uzavřete a důkladně třeste alespoň jednu minutu, dokud krém nezhoustne a nevytvoří se pevná, hladká hmota. Krém by měl být jemný, ale dostatečně hustý na to, aby dobře držel tvar. Pokud je krém příliš řídký, protřepte ještě dalších 30 sekund.

Smetanový třepaný koláč s mandarinkami - rychlý, snadný a osvěžující
Zdroj: Klaudie von Fedor

3. Sestavení koláče:

Rovnoměrně rozetřete smetanový krém po zchladlém korpusu. Povrch zarovnejte stěrkou nebo nožem, aby byl hladký a úhledný. Krém se krásně spojí s korpusem a vytvoří kompaktní celek.

Smetanový třepaný koláč s mandarinkami - rychlý, snadný a osvěžující
Zdroj: Klaudie von Fedor

Na závěr celý koláč posypte bohatou vrstvou nastrouhané čokolády nebo Granka – podle toho, co máte doma nebo co máte raději.

Smetanový třepaný koláč s mandarinkami - rychlý, snadný a osvěžující
Zdroj: Klaudie von Fedor

4. Chlazení a podávání:

Koláč dejte ho do lednice alespoň na dvě hodiny, ideálně však přes noc. Během této doby krém zpevní a chutě se krásně propojí. Před podáváním nakrájejte na kostky nebo řezy podle velikosti plechu. Koláč servírujte vychlazený – je to ten pravý letní dezert plný svěžesti a krémové hebkosti.

Smetanový třepaný koláč s mandarinkami - rychlý, snadný a osvěžující
Zdroj: Klaudie von Fedor

Přejeme dobrou chuť!

Tipy:

  • Ovoce: Místo mandarinek můžete použít i jiné kompotované ovoce – například broskve, ananas nebo směs lesního ovoce. Důležité je použít i šťávu, aby měl krém správnou konzistenci. Pokud použijete čerstvé ovoce, přidejte trochu ovocné šťávy nebo sirupu.
  • Jemnější krém: Chcete-li dosáhnout hladší textury, rozmixujte mandarinky předem nebo je přepasírujte. Zbavíte se kousků dužiny a krém bude dokonale jemný – ideální pro děti nebo náročnější hosty.
  • Pudink: Místo vanilkového Creme Ole můžete vyzkoušet karamelový nebo čokoládový. Výsledkem bude jiná chuťová variace a pokaždé jiný zážitek. Výhodou je, že příprava zůstává stejně jednoduchá.
  • Mixér: Pokud nechcete třepat ručně, použijte smoothie mixér nebo shaker – výsledek bude rovnoměrnější a bez hrudek. Skvělé pro velké množství krému.
  • Vylepšená posypka: Zapomeňte na klasické Granko! Vyzkoušejte nastrouhanou hořkou čokoládu, hoblinky bílé čokolády, kakao se skořicí nebo i nasekané oříšky – lískové, vlašské či pistácie. Dezert bude chutnat dospěleji a výrazněji.

VIDEO NÁVOD:

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.