Připravte si tyto neodolatelné žravé řezy s jahodami, které jsou dokonalým spojením vláčného korpusu, lehkého smetanového krému a lesklého ovocného želé. Tento ovocný koláč je ideální pro horké letní dny, rodinné oslavy nebo prostě jen tak, když máte chuť na něco sladkého a osvěžujícího!
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 250 g krupicového cukru
- 4 vejce
- 10 lžic rostlinného oleje
- 10 lžic vlažné vody
- 1 balíček prášku do pečiva
- Ovoce dle vlastního uvážení (např. 300-500 g čerstvých jahod, nakrájených na plátky)
Na krém:
- 1 balení trvanlivé smetany ke šlehání 33% (cca 200 ml)
- 1 kelímek zakysané smetany (cca 200 g)
- 1 balení polotučného tvarohu (cca 250 g, nebo Ricotta jako náhrada)
- Moučkový cukr dle chuti
- 1 ztužovač šlehačky (nepovinné, pokud chcete krém pevnější)
Na želé:
- 1 hrnek vody
- 2 hrnky ovocné šťávy/sirupu (např. jahodový sirup nebo šťáva z kompotu)
- 2 balíčky vanilkového pudinku v prášku (pro pevnější želé, jinak 1 balíček pro řidší, transparentnější želé)
Jak na to? Podrobný návod
1. Příprava korpusu
- Předehřejte troubu: Předehřejte troubu na 170 °C. Připravte si větší plech (cca 30×40 cm) a vyložte ho pečicím papírem.
- Vyšlehejte vejce s cukrem: Ve velké míse vyšlehejte celá vejce s krupicovým cukrem do světlé a nadýchané pěny.
- Přidejte tekuté ingredience: Za stálého šlehání postupně přilijte olej a vlažnou vodu.
- Suché ingredience: Nakonec do směsi prosejte hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Zlehka vmíchejte, dokud se všechny suroviny nespojí a nevznikne hladké těsto.
- Pečení: Těsto nalijte na připravený plech a rovnoměrně rozetřete. Pečte v předehřáté troubě přibližně 20-25 minut, nebo dokud nebude korpus zlatavý a na dotek pružný. Provedete zkoušku špejlí – pokud ji zapíchnete do středu korpusu a vytáhnete ji suchou, je hotový. Po upečení nechte korpus zcela vychladnout na plechu.
2. Příprava krému
- Vyšlehejte krém: Do mísy vložte trvanlivou smetanu ke šlehání, zakysanou smetanu a polotučný tvaroh (nebo Ricottu). Přidejte moučkový cukr dle chuti a případně ztužovač šlehačky.
- Šlehejte do zhoustnutí: Všechny ingredience společně ušlehejte elektrickým šlehačem do hladkého, pevného a nadýchaného krému.
- Rozetřete na korpus: Vychladlý korpus rovnoměrně potřete připraveným krémem.
- Rozložte ovoce: Na krém pečlivě rozložte omyté a nakrájené čerstvé jahody.
3. Příprava a nanesení želé
- Vaření želé: Do menšího hrnce vlijte 1 hrnek vody a 2 hrnky ovocné šťávy/sirupu a přiveďte k varu.
- Zahuštění pudinkem: V druhém hrnku vody rozmíchejte 2 balíčky vanilkového pudinku v prášku (pokud chcete želé hustší a pevnější). Pokud preferujete řidší a transparentnější želé, jako v originálním receptu, použijte jen 1 balíček. Rozmíchaný pudink vlijte do vroucí šťávy s vodou a za stálého míchání vařte do zhoustnutí.
- Chlazení želé: Hotové želé nechte vychladnout zhruba do vlažné teploty. Je důležité, aby nebylo příliš horké, jinak by se krém pod ním rozpustil.
- Nalití na koláč: Pomocí naběračky opatrně a rovnoměrně polévejte vlažné želé na korpus s krémem a ovocem.
- Ztuhnutí: Celý koláč nechte zcela vychladnout a poté ho uložte do lednice, ideálně přes noc, aby želé ztuhlo a chutě se propojily.
Vyzkoušejte také:
Slzy anděla: Neodolatelně jemný koláč s tvarohem a obláčkovým sněhem!
Kefírové čokoládové řezy: Vláčný dezert s bohatou čokoládovou polevou!
Nadýchaná jablečná bábovka se skořicí: Voní po domově a chutná božsky!
Servírování
Ztuhlé žravé řezy nakrájejte na porce a podávejte. Přejeme dobrou chuť!