Nadýchaná jablečná bábovka se skořicí: Voní po domově a chutná božsky!

Zdroj: Světlana Orlová

Připravte si tuto neodolatelnou nadýchanou jablečnou bábovku plnou vůně skořice! Její vláčná textura a šťavnatá jablka dělají z tohoto koláče perfektní doplněk ke kávě nebo skvělou sladkou snídani. Její příprava je jednoduchá a výsledek zaručeně potěší každého.

Co budete potřebovat?

  • 320–350 g jablek (cca 2 větší), nastrouhaných nahrubo
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 balíček skořicového cukru
  • 350 g polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku mléka (cca 125 ml)
  • 180 g rostlinného oleje
  • 200 g krupicového cukru
  • 3 vejce
  • 1 balíček kypřicího prášku

Jak na to? Podrobný návod

1. Příprava jablek a těsta

  1. Připravte jablka: Jablka omyjte, nastrouhejte nahrubo (i se slupkou pro více chuti a vlákniny) a ihned je pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědla. Nechte je chvíli odstát.
  2. Předehřejte troubu: Předehřejte troubu na 170 °C. Připravte si bábovkovou formu – důkladně ji vymažte tukem a vysypte hrubou moukou.
  3. Vyšlehejte vejce s cukrem: Ve velké míse vyšlehejte celá vejce s krupicovým cukrem do světlé a nadýchané pěny.
  4. Přidejte olej a mléko: Za stálého šlehání tenkým pramínkem přilijte olej. Poté vmíchejte mléko.
  5. Suché ingredience a jablka: K tekuté směsi vmíchejte prosátou polohrubou mouku s kypřicím práškem. Nakonec do těsta zlehka vmíchejte nastrouhaná jablka, skořici a skořicový cukr. Míchejte jen tak dlouho, dokud se ingredience nespojí.

2. Pečení bábovky

  1. Pečení: Hotové těsto nalijte do připravené bábovkové formy a rovnoměrně ho rozprostřete.
  2. Doba pečení: Pečte v předehřáté troubě přibližně 45 minut. Provedete zkoušku špejlí – pokud ji zapíchnete do středu bábovky a vytáhnete ji suchou, bábovka je hotová.
  3. Chlazení: Po upečení nechte bábovku ve formě asi 10 minut odpočívat, poté ji opatrně překlopte na kuchyňskou mřížku a nechte zcela vychladnout.

Připravte si také:

Připravte si tento rebarborový koláč z jogurtového těsta: Lehký a vláčný jarní dezert

Připravte si tento dokonalý jahodový koláč: Svěží, lehký a plný léta!

Vláčný pudinkový zákusek s karamelovou polevou: Rychlý a božský dezert!

Servírování

Vychlazenou bábovku můžete před podáváním posypat moučkovým cukrem nebo podávat s kopečkem šlehačky. Je skvělá k odpolední kávě nebo jako sladká snídaně.