Připravte si tuto neodolatelnou nadýchanou jablečnou bábovku plnou vůně skořice! Její vláčná textura a šťavnatá jablka dělají z tohoto koláče perfektní doplněk ke kávě nebo skvělou sladkou snídani. Její příprava je jednoduchá a výsledek zaručeně potěší každého.
Co budete potřebovat?
- 320–350 g jablek (cca 2 větší), nastrouhaných nahrubo
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička mleté skořice
- 1 balíček skořicového cukru
- 350 g polohrubé mouky
- 1/2 hrnku mléka (cca 125 ml)
- 180 g rostlinného oleje
- 200 g krupicového cukru
- 3 vejce
- 1 balíček kypřicího prášku
Jak na to? Podrobný návod
1. Příprava jablek a těsta
- Připravte jablka: Jablka omyjte, nastrouhejte nahrubo (i se slupkou pro více chuti a vlákniny) a ihned je pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědla. Nechte je chvíli odstát.
- Předehřejte troubu: Předehřejte troubu na 170 °C. Připravte si bábovkovou formu – důkladně ji vymažte tukem a vysypte hrubou moukou.
- Vyšlehejte vejce s cukrem: Ve velké míse vyšlehejte celá vejce s krupicovým cukrem do světlé a nadýchané pěny.
- Přidejte olej a mléko: Za stálého šlehání tenkým pramínkem přilijte olej. Poté vmíchejte mléko.
- Suché ingredience a jablka: K tekuté směsi vmíchejte prosátou polohrubou mouku s kypřicím práškem. Nakonec do těsta zlehka vmíchejte nastrouhaná jablka, skořici a skořicový cukr. Míchejte jen tak dlouho, dokud se ingredience nespojí.
2. Pečení bábovky
- Pečení: Hotové těsto nalijte do připravené bábovkové formy a rovnoměrně ho rozprostřete.
- Doba pečení: Pečte v předehřáté troubě přibližně 45 minut. Provedete zkoušku špejlí – pokud ji zapíchnete do středu bábovky a vytáhnete ji suchou, bábovka je hotová.
- Chlazení: Po upečení nechte bábovku ve formě asi 10 minut odpočívat, poté ji opatrně překlopte na kuchyňskou mřížku a nechte zcela vychladnout.
Připravte si také:
Připravte si tento rebarborový koláč z jogurtového těsta: Lehký a vláčný jarní dezert
Připravte si tento dokonalý jahodový koláč: Svěží, lehký a plný léta!
Vláčný pudinkový zákusek s karamelovou polevou: Rychlý a božský dezert!
Servírování
Vychlazenou bábovku můžete před podáváním posypat moučkovým cukrem nebo podávat s kopečkem šlehačky. Je skvělá k odpolední kávě nebo jako sladká snídaně.