Máte chuť na něco sladkého, ale nechcete strávit hodiny v kuchyni? Vyzkoušejte tento rychlý jahodový koláč! Díky zakysané smetaně je krásně vláčný a s minimem úsilí vykouzlíte dokonalý letní dezert, který zmizí ze stolu dřív, než řeknete švec. Je to ideální rychlovka ke kávě nebo na nečekanou návštěvu.
Co budete potřebovat?
- 200 g polohrubé mouky
- 100 ml rostlinného oleje
- 1 vejce
- 200 g zakysané smetany (jeden kelímek)
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 100 g cukru krupice
- Špetka soli
- Čerstvé jahody (množství dle chuti, cca 200-300 g), nakrájené na půlky nebo čtvrtky
Jak na to? Podrobný návod
- Předehřejte troubu: Předehřejte troubu na 180 °C. Připravte si menší plech (cca 20×30 cm) nebo koláčovou formu a vymažte ji tukem a vysypte moukou, případně vyložte pečicím papírem.
- Smíchejte ingredience: Do větší mísy vložte všechny ingredience na těsto: polohrubou mouku, olej, vejce, zakysanou smetanu, prášek do pečiva, cukr krupici a špetku soli.
- Vyšlehejte těsto: Všechny suroviny důkladně promíchejte metličkou nebo elektrickým šlehačem, dokud nevznikne hladké těsto bez hrudek. Nemíchejte déle, než je nutné.
- Nalijte na plech: Hotové těsto nalijte na připravený plech a rovnoměrně ho rozetřete.
- Rozložte jahody: Na těsto rovnoměrně rozložte omyté a nakrájené čerstvé jahody. Lehce je zatlačte do těsta.
- Pečení: Pečte v předehřáté troubě přibližně 40-45 minut, nebo dokud nebude koláč krásně zlatavý a propečený. Provedete zkoušku špejlí – pokud ji zapíchnete do středu koláče a vytáhnete ji suchou, je hotový.
- Chlazení: Po upečení nechte koláč zcela vychladnout na plechu, než ho nakrájíte na porce.
Vyzkoušejte také:
Slzy anděla: Neodolatelně jemný koláč s tvarohem a obláčkovým sněhem!
Kefírové čokoládové řezy: Vláčný dezert s bohatou čokoládovou polevou!
Nadýchaná jablečná bábovka se skořicí: Voní po domově a chutná božsky!
Servírování
Vychlazený jahodový koláč můžete před podáváním posypat moučkovým cukrem. Je skvělý samotný, nebo s kopečkem šlehačky či vanilkové zmrzliny.