Připravte si tento úžasně jednoduchý a vláčný jogurtový koláč plný čerstvého ovoce a křupavé drobenky! Díky jogurtu je korpus krásně jemný a šťavnatý, a kombinace s oblíbeným ovocem z něj dělá ideální letní dezert. Je to skvělá volba pro rychlé pečení, které zaručeně potěší každého.
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek krupicového cukru
- ½ hrnku rostlinného oleje
- 1 hrnek mléka
- 1 vejce
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 kelímek bílého jogurtu (nejlépe hustého, např. řeckého typu, 150-200 g)
Na dokončení:
- Čerstvé ovoce (např. jahody, maliny, borůvky – množství dle chuti)
- Drobenka (klasická, např. z 50 g másla, 100 g hrubé mouky a 50 g cukru)
Jak na to? Podrobný návod
- Předehřejte troubu: Předehřejte troubu na 170 °C. Připravte si plech (cca 30×40 cm) a vyložte ho pečicím papírem nebo jej vymažte tukem a vysypte moukou.
- Připravte těsto: Do velké mísy vložte všechny ingredience na těsto: polohrubou mouku, krupicový cukr, olej, mléko, vejce, prášek do pečiva a bílý jogurt.
- Smíchejte: Všechny suroviny důkladně promíchejte metličkou nebo elektrickým šlehačem do hladkého těsta bez hrudek. Nemíchejte déle, než je nutné.
- Nalijte na plech: Hotové těsto nalijte na připravený plech a rovnoměrně ho rozetřete.
- Ozdobte ovocem: Na těsto rovnoměrně rozložte omyté a případně nakrájené čerstvé ovoce.
- Posypte drobenkou: Nakonec koláč bohatě posypte připravenou drobenkou.
- Pečení: Pečte v předehřáté troubě přibližně 40 minut, nebo dokud koláč nebude krásně zlatavý a drobenka křupavá. Provedete zkoušku špejlí – pokud ji zapíchnete do středu koláče a vytáhnete ji suchou, je hotový.
- Chlazení: Upečený koláč nechte zcela vychladnout na plechu, než ho nakrájíte na porce.
Vyzkoušejte také:
Slzy anděla: Neodolatelně jemný koláč s tvarohem a obláčkovým sněhem!
Kefírové čokoládové řezy: Vláčný dezert s bohatou čokoládovou polevou!
Nadýchaná jablečná bábovka se skořicí: Voní po domově a chutná božsky!
Servírování
Jogurtový koláč podávejte vychlazený. Je vynikající samotný, nebo s kopečkem šlehačky či zmrzliny.